Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen: Momenteel beleven de Alpenlanden een dip(je) in het zomerweer met wat lagere temperaturen en pittige buien die vanaf het westen over de bergen trekken. Boven 2500-3000 meter valt op verschillende plaatsen een laagje sneeuw dat door de kracht van de zon echter snel genoeg weer wegsmelt in deze tijd van het jaar.

Vandaag en komend weekend blijft het weer nog wat kwakkelen met buien en kans op onweer. De temperaturen zijn daarbij meestal iets lager dan het langjarig gemiddelde. Na het weekend krijgen de Alpen aanvoer van gevoelig zachtere lucht en klimmen de temperaturen terug tot zomerse waarden.

Temperaturen herstellen zich na het weekend

Vandaag: De dag begint droog en op de meeste plaatsen ook zonnig. Enkel in het uiterste oosten van de Alpen trekken er nog enkele buien (restanten) voorbij. De bovenluchten zijn relatief koud en met een sterke zon die het oppervlak snel opwarmt zullen er al snel stapelwolken ontstaan. Deze kunnen vooral na de middag uitgroeien tot lokaal pittige buien met kans op onweer. Gezien de iets frissere temperaturen kan de neerslag onder vaste vorm vallen vanaf 2400-2800 meter (hoogste sneeuwgrens in het oosten). Voor de wandelaars: “Wees na de middag voorbereid op een lokaal fikse bui”. In de dalen stijgt het kwik tot 20-21°C ten noorden van de hoofdkam en tot 24°C ten zuiden van de hoofdkam.

Lagedruk boven Europa zorgt momenteel voor de aanvoer van frissere maritiem polaire lucht. Bron: wetterzentrale.de
Gisteren viel er een mooie laag verse sneeuw op de gletsjer van de Grande Motte in Tignes. Ideaal voor de zomerskiërs. Bron: twitter Tignes

Weekend: Zaterdag behouden de Alpen min of meer hetzelfde weertype met kans op buien die lokaal intens kunnen zijn. De kans op onweer wordt wel kleiner in vergelijking met vandaag en de temperaturen in de bergen liggen iets hoger waardoor er pas sneeuw/hagel valt vanaf 2600-3000 meter. In de valleien blijft het wel wat frisser met maxima rond 17-20°C. Tijdens de nacht naar zondag en zondag voormiddag trekt een neerslagzone van noord naar zuid over de oostelijke Alpen. Het sneeuwt daarbij vanaf 2600-3000 meter. De westelijke Alpen hebben zondag al te maken met stijgende luchtdruk en houden het daarmee op de meeste plaatsen al droog.

Het hogedrukgebied boven de Azoren probeert zich vanaf zondag meer en meer uit te strekken richting de Alpen. De westelijke Alpen zullen hier zondag al invloed van ondervinden met meer zon en stijgende temperaturen. Bron: wetterzentrale.de

Volgende week: Gevoelige zachtere lucht bereikt de Alpen en zorgt voor een markante temperatuurstijging. De zomer herstelt zich dus met temperaturen tot 25 à 30°C in de valleien. Voor de middag is het veelal zonnig, na de middag ontstaan er ook stapelwolken/mooiweer wolken die lokaal kunnen uitgroeien tot een warmte-onweer. Tip voor de wandelaars: Vertrek vroeg genoeg op pad!

Zo, dat was het weer voor vandaag. Nog een prettige dag vanuit een bewolkt en kil Merksplas.

Zicht vanuit Gerlos naar Koningsleiten. Gisteren viel er wat verse sneeuw in de bergen. Bron: Marcel van der Linden
Ook verse sneeuw op de Konkordiaplatze in Zwitserland. (2-10 cm volgens de berichtgeving)

De weerpluim voor de Centrale-Alpen vertoont duidelijk een stijgende trend. De zomer komt er terug aan!

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 750 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer