Een lagedrukgebied ten zuiden van de Alpen en een aantal kleine storingen zorgen voor een weersverandering dit weekend. Afgelopen dagen stonden in teken van hoge druk en zwakke Fohn met zachte temperaturen. In de nacht van zaterdag naar zondag valt neerslag met daarbij ook veel sneeuw in de Zuid-Alpen. Begin van de nieuwe week verloopt grotendeels droog en zonnig. De tweede helft van de week nemen de neerslagkansen toen, maar het blijft voorlopig zacht voor de tijd van het jaar.

Na aantal dagen van rustig herfstweer met inversie’s en veel Hochnebel in de dalen, heeft de afgelopen uren vanuit het westen uit de neerslag zich uitgebreid. Eerder deze week kon je hier ook al over deze typische weersituatie lezen [LINK]

Op de weerkaart is een lagedrukgebied ten zuiden van de Alpen te zien, die zorgt voor de aanvoer van vochtige lucht richting de Zuid-Alpen.

Van zaterdag op zondag trok een ‘gemaskeerd koufront’ over de Alpen. Deze ruimt als het ware de sterke inversie op waarbij de koude lucht in de dalen gevangen bleef. Hogerop koelt het weliswaar af, maar in de dalen neemt de temperatuur toe zoals mooi te zien is in onderstaand figuur.

Voorbeeld van een “gemaskeerd koufront” die zorgt voor mening van koude lucht onderin en warme lucht erboven. In de bergen koelt het af, maar in de dalen stijgt de temperatuur juist.

Vandaag wordt het een wisselvallige dag in de Alpen. De ochtend begint met veel bewolking en in de Zuid-Alpen valt veel neerslag. Met een zuidoostelijke aanvoer “Retour d’Est” valt hogerop ook veel sneeuw. In de zuidwestelijke Alpen kan ruim een halve meter sneeuw vallen de komende 48 uur. Ook rond de Alpenhoofdkam en Centrale-Alpen valt winterse neerslag met een sterk wisselende sneeuwvalgrens. Door de toenemende wind in de loop van de dag zal de Hochnebel snel verdwijnen.

Mooie contrasten gisteren in de omgeving van Kühtai. De schaduwrijke delen hebben nog sneeuw, maar in de zon zijn de herfstkleuren nog goed waar te nemen (foto: Remco Graas)
Op de Stubaier Gletscher was het gisteren aangenaam weer en zacht. Er stond weinig wind en dag begon zonnig. In de loop van de dag nam de bewolking toe met het naderen van het front.
De komende 48 uur valt tot ruim een halve meter sneeuw in de zuidwestelijke Alpen

Morgen, maandag wordt het rustiger weer en zonniger. De hoge druk neemt opnieuw toe en daarmee ook de kans op meer Hochnebel in de dalen. De neerslagkansen nemen af en het is zacht voor de tijd van het jaar. Uitzondering is de West-Alpen waar meer kans op bewolking en kan nog een bui kan vallen.

Vanaf dinsdag blijft het rustig herfstweer en verlopen de dagen grotendeels droog op de meeste plekken in de Alpen. De kans op Hochnebel in de dalen blijft aanwezig.

Na een weekend met neerslag, verloopt begin van de week grotendeels droog (prikpunt: Innsbruck)
Links en ECMWF en rechts het GFS met de temperatuur afwijking op 850 hPa voor volgende weekend. Grote kans dat de bovengemiddelde temperaturen weer terugkomen. (bron: WXCharts.com)

Vooruitzicht

De tweede helft van de week nemen de neerslagkansen toe en koelt het af. Een noordwestelijke aanvoer zorgt voor afkoeling en winterse neerslag in de Noord-Alpen. Grote neerslaghoeveelheden worden op dit moment nog niet verwacht. Volgende weekend lopen de temperaturen weer op en lijkt het opnieuw zacht te worden voor de tijd van het jaar.

Kijken we nog wat verder vooruit, richting de 10 dagen, dan zien we steeds vaker een krachtige noordoostelijke aanvoer op de weerkaarten verschijnen. Echter is dit nog zeer onzeker dat dit zal gaan uitkomen, maar interessant om de komende dagen in de gaten te houden of deze kou-inval er gaat komen. Voorlopig blijft het zachte en aangename herfstweer de komende dagen de overhand houden.

Benieuwd hoe komende winter gaat worden? Lees hier onze winterverwachting!

(Visited 49 times, 1 visits today)

3 Reactie op “Alpen – Sneeuw in de Zuid-Alpen, later rustig en zacht herfstweer”

 • Johann
  14 november 2021 at 12:55

  De laatste modeluitdraai van het GFS en ECMWF als ook de ensembles een heel stuk kouder op de langere termijn. Neerslag gaat dan tot in de lagere dalen als sneeuw vallen!

  • Edwin Hagenouw
   14 november 2021 at 15:45

   Dat lees ik graag Johann. Over drie weken ben ik in Sankt Anton am Arlberg. Hopelijk ligt er dan al een mooie stevige laag sneeuw.

   • Johann
    14 november 2021 at 21:34

    Ook de avonduitdraai weer op de (bijz) winterse toer. Vanaf zondag gaat het beginnen, de hoofdmoot met een heuse artic outbreak volgt dan richting het midden van de vlg week. Details, timing etc natuurlijk nog even afwachten en ook mbt de nog lange verwachtingstermijn nog even een slag om de arm houden. Gaat dit zo evolueren dan gaat er mn in de Nordstau van de Alpen sneeuw vallen waarbij het tot in de dalen en later het Alpenlaagland winters wordt! ….

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer