Algemeen; de komende tijd liggen de Alpen in het grensgebied tussen hogedruk boven het noorden van Europa en lagedruk dat het zuiden de nodige buiigheid oplevert. Dat levert een wisselend weerbeeld op met geregeld ruimte voor de zon, maar dat buien ook in het weerbeeld zullen voorkomen. Later in de week lijken de noordelijke Alpen toch wel de beste papieren te hebben.

Terugblik

Gisteren begon de dag met een mix van wolkenvelden en zon, maar gedurende de dag ontstonden er een aantal regenbuien, lokaal met een klap onweer. De buien hielden zelfs aan tot ver in de avond.

Vandaag zien we vrij veel bewolking in de Alpen. We worden ingeklemd door een zwak front vanuit het noorden en een grootschalig lagedrukgebied boven Spanje. In het noorden schijnt nog wel geregeld de zon afgewisseld door wolkenvelden, maar vooral de oostelijke Alpen krijgen nog te maken met wat lichte regen. In het zuiden blijft het nog lange tijd droog, maar zien we op nadering van een lagedrukgebied boven Zuid-Europa de bewolking toenemen. Later op de dag kan er dan ook wat buiige regen vallen. Het wordt nog wel warm. Op veel plaatsen stijgt de temperatuur in de dalen weer tot ruim 20 graden (net als gisteren het geval was). In de avond en nacht kan er meer regen vallen.

Een groot hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied boven Spanje zorgen ervoor dat de Alpenregio precies op het grensvlak ligt.

In de oostelijke Alpen kan in de loop van de dag wat regen vallen, maar het grootste deel van de Alpen blijven droog. Aan de andere kant zien we in het zuidwesten de neerslag van het laag boven Spanje de Alpenregio naderen.

Het hogedrukgebied boven Scandinavië geeft flink wat tegengas aan het lagedrukgebied boven Spanje. Het betekent een tweedeling in de Alpen aan het begin van de nieuwe werkweek. De noordelijke Alpen houden het zo goed als droog en daar schijnt de zon uitbunding. In het zuiden is het bewolkt en regenachtig.

Grote verschillen maandag in de Alpenregio.

De verschillen zijn ook goed te zien in de neerslag voor maandag. Het zuiden krijgt in de loop van de dag te maken met regen, terwijl het noorden het droog houdt met geregeld ruimte voor de zon.

Deze verschillen zijn ook goed zichtbaar als we twee plaatsen vergelijken; Zermatt in het zuiden en Mittelberg in het noorden.

In de zuidelijke Alpen ziet het begin van de week er bewolkt en regenachtig uit.

In het noorden daarentegen ziet de week er zonnig uit.

Op de lange termijn zien we richting volgend weekend dat de onstabiliteit toe gaat nemen in de Alpenregio. Dat betekent dat lagedrukgebieden meer invloed gaan krijgen en hogedruk wat verder wordt weggedrukt. Vooral in de middag kan dat dan geregeld buienactiviteit op gaan leveren, lokaal is daar dan ook onweer bij mogelijk.

Wisselvalligheid richting het volgend weekend.

Donderdag lijkt de beste dag van de week te worden. In het weekend neemt de wisselvallig dus weer sterk toe. Dat lijkt door te zetten, maar voor alle details nodig ik jullie graag uit in een volgende blog! Voor nu nog een fijn weekend en blijf gezond!

Foto voorpagina: Odette ter Braak (de koeien staan weer in de wei!)!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

 


Innsbruck en NKBV zijn partners van Alpenweerman.

Vorig artikelAlpen – Zonnig, later koeler in het oosten en eindelijk een bui
Volgend artikelLage Landen: Eerst zonnig en warm, komend weekend eindelijk regen?
afgestudeerd meteoroloog aan de universiteit van Wageningen