Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen; de komende tijd liggen de Alpen in het grensgebied tussen hogedruk boven het noorden van Europa en lagedruk dat het zuiden de nodige buiigheid oplevert. Dat levert een wisselend weerbeeld op met geregeld ruimte voor de zon, maar dat buien ook in het weerbeeld zullen voorkomen. Later in de week lijken de noordelijke Alpen toch wel de beste papieren te hebben.

Terugblik

Gisteren begon de dag met een mix van wolkenvelden en zon, maar gedurende de dag ontstonden er een aantal regenbuien, lokaal met een klap onweer. De buien hielden zelfs aan tot ver in de avond.

Vandaag zien we vrij veel bewolking in de Alpen. We worden ingeklemd door een zwak front vanuit het noorden en een grootschalig lagedrukgebied boven Spanje. In het noorden schijnt nog wel geregeld de zon afgewisseld door wolkenvelden, maar vooral de oostelijke Alpen krijgen nog te maken met wat lichte regen. In het zuiden blijft het nog lange tijd droog, maar zien we op nadering van een lagedrukgebied boven Zuid-Europa de bewolking toenemen. Later op de dag kan er dan ook wat buiige regen vallen. Het wordt nog wel warm. Op veel plaatsen stijgt de temperatuur in de dalen weer tot ruim 20 graden (net als gisteren het geval was). In de avond en nacht kan er meer regen vallen.

Een groot hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied boven Spanje zorgen ervoor dat de Alpenregio precies op het grensvlak ligt.

In de oostelijke Alpen kan in de loop van de dag wat regen vallen, maar het grootste deel van de Alpen blijven droog. Aan de andere kant zien we in het zuidwesten de neerslag van het laag boven Spanje de Alpenregio naderen.

Het hogedrukgebied boven Scandinavië geeft flink wat tegengas aan het lagedrukgebied boven Spanje. Het betekent een tweedeling in de Alpen aan het begin van de nieuwe werkweek. De noordelijke Alpen houden het zo goed als droog en daar schijnt de zon uitbunding. In het zuiden is het bewolkt en regenachtig.

Grote verschillen maandag in de Alpenregio.

De verschillen zijn ook goed te zien in de neerslag voor maandag. Het zuiden krijgt in de loop van de dag te maken met regen, terwijl het noorden het droog houdt met geregeld ruimte voor de zon.

Deze verschillen zijn ook goed zichtbaar als we twee plaatsen vergelijken; Zermatt in het zuiden en Mittelberg in het noorden.

In de zuidelijke Alpen ziet het begin van de week er bewolkt en regenachtig uit.

In het noorden daarentegen ziet de week er zonnig uit.

Op de lange termijn zien we richting volgend weekend dat de onstabiliteit toe gaat nemen in de Alpenregio. Dat betekent dat lagedrukgebieden meer invloed gaan krijgen en hogedruk wat verder wordt weggedrukt. Vooral in de middag kan dat dan geregeld buienactiviteit op gaan leveren, lokaal is daar dan ook onweer bij mogelijk.

Wisselvalligheid richting het volgend weekend.

Donderdag lijkt de beste dag van de week te worden. In het weekend neemt de wisselvallig dus weer sterk toe. Dat lijkt door te zetten, maar voor alle details nodig ik jullie graag uit in een volgende blog! Voor nu nog een fijn weekend en blijf gezond!

Foto voorpagina: Odette ter Braak (de koeien staan weer in de wei!)!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 228 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier