Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  onder invloed van hogedruk – Gaia – welke zich uitstrekt vanaf de Atlantische Oceaan tot over centraal en oost Europa hebben de Alpen te maken meest zonnig en warm nazomerweer. Dinsdag beïnvloedt een weinig actief koufront behorend bij depressie – Ignaz – met kern boven noordoost Scandinavie vooral de oostelijke en noordelijke Alpen gevolgd door een gevoelige afkoeling. Vanaf donderdag geleidelijk weer oplopende temperaturen en in het weekend opnieuw warm nazomerweer.

Dinsdag afkoeling, noordkant graadje of 15 kouder

Ook gisteren stond het weerbeeld weer in het teken van de hogedruk en invergelijking met de vrijdag veranderde er maar weinig. In de westelijke Alpen steeg het kwik met veel zon opnieuw naar 28+ graden en in de oostelijke Alpen naar 26+ graden. Ook in de bergen was het opnieuw zeer zacht met een vorstgrens die ergens rond de 4500 a 4600 meter lag.

Perfect berg en outdoor weer dus en ideaal weer ook voor mooie bergwandelingen. Hieronder een impressie vanuit Oberwallis omgeving Berisal, Rothwald. Foto’s gisteren gemaakt door Francien Bakker.

Vandaag en ook op maandag verandert er weinig aan het warme en zonnige nazomerweer. Na een frisse nacht en lokale ochtendmist of Hochnebel overdag dan weer volop zon en snel oplopende temperaturen. In de loop van de dag ontstaan er met voorkeur voor de westelijke Alpenzuidkant wat meer stapelwolken waaruit heel lokaal een buitje zou kunnen vallen.

Fronten kaart DWD voor vandaag
Radarbeeld Alpen 09h20. de Grijze vlekken verraden de aanwezigheid van Hochnebel en mist
Hochnebel vanmorgen boven de Villacher Alpe en Gailtal

Meest echter blijft het droog en met de zon stijgt het kwik weer na zomerse 25 tot 29 graden. In de bergen stijgt het kwik op 2000 meter naar 14 tot 17 graden en de vorstgrens ligt meest tussen de 4100 en 4400 meter.

Ook vandaag weer perfect wandelweer. Foto vanuit het Kleinwalsertal, de sneeuwkanonnen staan al in de aanslag en de Speichersee is goed gevuld. Foto Fam. Molenaar

Koufront
Richting de dinsdag zien we het Europese deel van de hogedruk steeds verder afzwakken en trekt een depressie Scandinavie binnen. Hierdoor zoekt de hoogtestroming de noordwesthoek op en kan veel koudere lucht naar het zuiden en zuidoosten gaan uitstromen.

Luftmassenwechsel begin volgende week T850 hPa anomalie, van +8 (nu n) naar -8 (woensdag)

De voorste begrenzing van deze koudere luchtmassa’s trekt in de de loop van de dinsdag over de Alpen naar het zuiden. Het front zelf is weinig actief en veel neerslag wordt er niet uit verwacht. Mocht er een bui of wat neerslag gaan vallen dan is de kans daarop het groots in de oostelijke Alpen. De westelijke Alpen profiteren meer van de hogedruk en verblijven in de drogere luchtmassa’s waardoor de neerslagkansen hier kleiner zullen zijn respectievelijk het gewoon droog blijft.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Meest opvallend zal de temperatuurdaling. In de oostelijke Alpen gaat het kwik een graadje of 15 onderuit, in de westelijke Alpen een graad of 8. Na alle thermische verwennerij dus een gevoelig afkoeling en mocht er dan ook nog wat neerslag gaan vallen dan kan het tot circa 2000 a 1800 meter vlokken.

T850 hPa trend, prikpunt noordelijke Alpen
en de trend voor de vorstgrens

Ook woensdag gaat het “onderkoeld” verder met temperaturen die dan pak hem beet zo’n 8 graden beneden “normaal” zullen liggen. De zon maakt echter veel goed en de buienkansen nemen door toedoen van een uitloper van het “Britse” hoog weer verder af.

Opnieuw warmer
Vanaf donderdag gaat het “Britse” hoog aan de wandel en trekt met zijn kern tot in weekend via de Benelux en Duitsland naar oost Europa. Zondag ligt het hoog met zijn kern dan alweer boven de Balkan. Omdat de aanvoer van de koude lucht vanuit het noorden dan wordt afgesneden respectievelijk naar het oosten wordt verdrongen kan de atmosfeer weer gaan opwarmen.

GFS 850 hPA voor vrijdag 20 september met het hoog op weg naar de Balkan en de warmere lucht aan de westflank in zijn sleeptouw

Na passage van de hoogte-as op vrijdag draait de hoogtestroming verder naar het zuidoosten tot zuiden en gaat het kwik verder in de lift. Een meelopende warme hoogterug gaat dan opnieuw voor warm nazomerweer zorgen en net als die weekend krijgen we het volgende weekend opnieuw met voor de tijd van het jaar zeer hoge temperaturen te maken. Met veel zon stijgt het kwik weer naar 25 tot 28 graden en in de bergen trekt de vorstgrens zich weer tot ver boven de 4000 meter terug.

In het volgende weekend met de aanvoer van warme lucht vanuit het zuiden tot zuidwesten weer warm nazomerweer

Ook met de start van de nieuwe week blijft de hogedruk boven oost Europa dominant. Wel zien we dan de drukverdeling wat vervlakken en gaat er door toedoen van langzaam weer wat opdringerige Atlantische depressies wat vochtigere lucht binnen stromen. Ondersteund door de nog warme najaarszon en getriggerd door de dagelijkse gang wordt de atmosfeer dan toenemend wat onstabieler van opbouw waardoor de buienkansen geleidelijk weer wat zullen gaan toenemen. Qua temperturen mogen we echter ook dan niet klagen want nog steeds zitten we dan een graad of 3 tot 5 boven het langjarig klimatologisch gemiddelde.

GFS ensembles westelijke Alpen
en voor de oostelijke Alpen

Tot zover voor dit moment. Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een heel fijne ZONdag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

ALPENWEERMAN KALENDER 2020

Komende winter 2019/2020 zal Alpenweerman weer een nieuwe jaarkalender uitgeven. Dit keer zijn er 2 edities. Een Alpen kalender en een Benelux kalender. Ook hebben we dit jaar een stemsysteem in het leven geroepen zodat jullie, onze lezers en volgers, kunnen stemmen welke foto’s er in de kalender komen te staan.

De kalender voor 2020 zal flink vernieuwd zijn. Zo hebben wij diverse aanbevelingen gekregen van onze lezers welke wij graag ten harte nemen.

Om te kunnen stemmen dient u wel geregistreerd te zijn op Alpenweerman.nl. Registeren of inloggen kunt u hier: https://www.alpenweerman.nl/registreer-inloggen/

U kunt u mooiste foto sturen naar kalender@alpenweerman.nl

Alpenweerman Team zoekt versterking

Meer info in verband met “vertrek” Rico en Lars zie HIER 

(Visited 275 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer