Algemeen; onder invloed van een (hoogte)laag  – Janno – dat via Frankrijk richting de Golf van Genua afsnoert en een laag boven de Adria hebben de westelijke en zuidelijke Alpen tijdelijk te maken met wat sneeuwval. Achter het koufront zoekt de stroming weer de koude noordoosthoek op en met tussenhoog invloed is het droog. In het weekend draait op nadering van een volgende storing de stroming naar west en wordt het tijdelijk minder koud. Maandag en dinsdag kou en weer tussenhoog invloed, woensdag en vrijdag volgen vanuit het noordwesten nieuwe storingen met sneeuw, de temperaturen gaan weer verder naar beneden.

Volgende week nog kouder / stijgende sneeuwkansen

Gisteren konden we na een koude start met – 33 graden in de Glattalp genieten van een schitterende wintersportdag. Ook in de bergen was het koud en het was zaak om je goed warm aan te kleden.

De zonnige Alpen gisteren vanuit de ruimte gezien. Foto NASA Worldview

Gelukkig stond er niet veel wind en in de zon was het prima uit te houden. Hieronder nog wat beelden vanuit de Alpen met oa mooie bewegende beelden vanuit Westendorf gemaakt door onze teamleden Sander en Roy die daar momenteel onderweg zijn.

De foto’s (gallerie) hieronder werd gisteren gemaakt op de Belalp hier in Oberwallis waar onze Alpenweerman ski en snowboard scout Bas Laros onderweg was. Daarvan later ook nog meer mooie bewegende GoPro beelden.

Koude nacht
In de nacht ging het kwik onder een heldere hemel en boven de sneeuw weer snel onderuit en de afgelopen nacht werd het nog wat kouder. Op uitgebreide schaal vroor en vriest het nu nog streng tot zeer streng. Het koudst werd het weer in het Kälteloch Glattalp alwaar het kwik tot onder de 35 graden daalde.

Fronten en isobaren kaart voor vandaag

In de centrale en oostelijke Alpen gaat de dag dan weer zeer koud van start en ook overdag komt het kwik vrijwel nergens boven het vriespunt uit. In de westelijke Alpen is de stralingsvorst ietwat getemperd doordat er van het westen op een naderend zwak occlusie front wat vochtigere lucht met bewolking is binnen gestroomd.

Deze bewolking zal nog wat verder naar het oosten trekken en er kan in de westelijke Alpen wat lichte sneeuw uit vallen. Ook de oostelijke Alpen en met name de zuidoostelijke regionen hebben te maken met meer bewolking waaruit wat lichte sneeuw valt. Deze neerslag heeft te maken met een ander laagje dat vandaag boven de Adriatische Zee rondtolt.

Vandaag zal het minder zonnig zijn, in het westen en osoten zelfs bewolkt met wat sneeuw. Webcam Torrent Leukerbad

Donderdag en vrijdag en deels ook nog zaterdag volgt op een inschuivend tussenhoog een weersverbetering en minder koud lucht voordat in het weekend een volgend afzakkend (hoogtelaag) weer voor wat sneeuw gaat zorgen.

GFS 850 hPA voor de zondag, een koufront met sneeuw nadert de Alpen
GFS neerslag zondag 03h00

Maandag en dinsdag is het dan weer de beurt aan een volgend inschuivend tussenhoog en in de ingestroomde koudere lucht achter het hoogtelaag is het dan weer een stuk kouder. Woensdag volgt alweer een volgende (hoogte)laag en gaat er weer sneeuw vallen, dit hoogtelaagje trekt naar oost Europa verder.

GFS 500 hPa met een volgend hoogtelaag dat wrs. naar het oosten afbuigt, een volgend ligt in het noorden al op de loer

Vrijdag volgt na een korte weersverbetering een volgend (hoogte)laagje welke zoals het er nu naar uitziet naar de Middellandse Zee verder trekt. Ook dit systeem gaat weer sneeuw opleveren, hoeveel zal afhankelijk worden van de exacte koers.

GFS 500 hPa voor vrijdag met een volgend (hoogte)laagje op weg naar de centrale MZ

Ondertussen zien we in het noorden boven Scandinavie de luchtdruk weer stijgen waarbij er in het weekend een brug wordt geslagen met het Azoren hoog. De Atlantische Oceaan is en blijft met deze ontwikkelingen op slot en we zullen aan de koude kant van de jet dieper in de koudere polaire luchtmassa’s geraken.

Hogedruk Azoren – Scandinavie – west Rusland! Lagedruk en Höhenkaltluft boven Europa met een zuidelijke jet tot over N-Afrika -> – WINTER –

Dit scenario wordt zowel door het GFS als ook het ECMWF berekend en daarmee lijkt het vrij zeker tot zeker dat we de gehele maand en ook begin februari winters verder gaan. Hoeveel sneeuw er precies zal gaan vallen op de diverse laagjes met hun storingen (zondag / woensdag / zaterdag ) zal tegen die tijd duidelijk moeten gaan worden.

Tot zover deze winterse vooruitzichten. Vanuit een koud en half bewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

LAWINE gevaar matig (code geel) en deels nog aanzienlijk (code oranje)

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wij kunnen de volgende diensten leveren:

Wintersport weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u! Geheel afgestemd op JOU wintersport regio / skigebeid je EIGEN wintersport weerbericht met o.a. sneeuwverwachtingen, sneeuwvalgrens en vorstgrens !

 • Of eens wat anders en avontuurlijks !  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service / Wintersport weerbericht
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.221 times, 1 visits today)
Advertentie

2 Reactie op “Alpen – Winterweer weet van geen wijken, het wordt zelfs nog kouder”

 • Hanski
  23 januari 2019 at 12:12

  Duidelijk weer weer. En als ik het goed begrijp in de franse alpen om de dag wat sneeuw. We gaan het zien vanaf zaterdag.

 • nico
  23 januari 2019 at 19:35

  hoi johann
  wij zijn vorige week naar chatel geweest en beetje op jullie aanraden . wat en mooi gebied en dorp.
  echt top bedankt voor de info .binnen twee vertrekken wij naar monte rosa hopelijk is het daar even mooi ?,
  kwa sneeuw is het daar wel wat minder heb ik gelezen of gaat het daar veranderen? wij vertrekken 9 feb
  grtjs nico

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!