Advertentie 

Algemeen;  een depressie – Verena – met kern boven de Britse Eilanden houdt een zuidwestelijke hoogtestroming in stand waarmee geleidelijk wat koeler steeds weer vochtiger luchtmassa’s worden aangevoerd. Na tussenhoog invloed op donderdag versterkt zicht vrijdag de zuidwestelijke hoogtestroming en wordt zeer zachte lucht vanuit de subtropen rot over de Alpen op transport gezet.

Weekend zeer zacht, noorden föhnig en lokaal 20 graden

Met föhn en tot 8 uur zon steeg het kwik gisteren aan de Alpennoordkant weer tot lenteachtige 15 graden. In het zuiden en westen en later op de dag ook in het oosten zat meer (hogere) bewolking waaruit ook nog wat lichte neerslag viel.

Zermatt – Via Riffelhaus 1853 @Riffelhaus
Blatten / Lötschental – Oberwallis. Foto FB Stefanie-Jaggi
Blatten. Foto FB Stefanie-Jaggi
Rosswald

Vannacht is weer wat vochtigere lucht binnen gestroomd en de dag start dan ook met overwegend veel bewolking waaruit hier en daar wat neerslag valt.

Tot de avond kan er 5 cm sneeuw vallen,  lokaal 10 tot 15 cm. De zon zal vandaag overal de grote verliezer zijn. De temperaturen bewegen zich tussen 3 en 7 graden in het Alpenlaagland, op 2000 meter tussen de – 5 en 0 graden en op 3000 meter tussen de -10 en -6 graden. Het nulgraden niveau pendelt tussen de 1200 en 1600 meter.

In de oostelijke Alpen sneeuw het in de oostelijke delen tot in de lagere delen, elders sneeuwt het meest vanaf 700 tot 1300 meter. Minder tot geen neerslag valt en in de centrale delen van Oostenrijk en het noordwesten van Zwitserland.

Morgen verandert er in grote lijnen niet veel aan de weerbeeld, in het oosten kan het kwik ietwat hoger uitkomen, in het westen juist wat lager.

Donderdag volgt op een inschuivend tussenhoog van west naar oost een weersverbetering, het is dan overwegend droog en de zon doet ook weer flink mee. De weersverbetering zal echter van korte duur zijn want op een inkomend warmtefront gaat het in de avond en nacht van het westen uit weer betrekken gevolgd door neerslag.

Donderdag tussenhoog en meer zon

Het warmtefront is de voorbode voor een zeer zachte föhnige weerfase die vrijdag en in het weekend in het weerbeeld gaat bepalen. Aan de voorzijde van een uitdiepende depressie op de Atlantische Oceaan met koers Golf van Biskaje – Bretagne wordt dan sub tropische lucht aangevoerd en belooft het zeer zacht te gaan worden.

Vrijdag en zaterdag en deels ook zondag met ZW stroming en föhn lenteachtig

Het is ook dan niet bestendig en er kan wat neerslag vallen, sneeuwvalgrens vrijdag meest rond de 1800 meter, zaterdag en zondag tot 2000 a 2300 meter stijgend. Met föhn duidelijke betere en drogere condities en temperaturen die tot 20 graden en misschien nog wel wat hoger zullen gaan uitkomen.

GFS T850 hPa aan Alpennoordkant tot 12 a 14 graden oplopend

In de loop van de zondag en maandag volgt van west naar oost een koufront en daarmee föhneinde en overgang naar opnieuw onbestendig weer. Sneeuwvalgrens dan weer dalend naar 1500 tot 1000.

De wat koudere weerfase zal echter van tijdelijke aard zijn want vanaf woensdag krijgen we met een volgende depressie te maken. Met een vrijwel identieke koers wordt dan aan de voorzijde van het systeem opnieuw zeer zachte subtropische lucht  aangevoerd en de donderdag en vrijdag weer lenteachtig gaan worden. De noordkant krijgt dan opnieuw weer met de Südföhn te maken.

Woensdag 11 maart met opnieuw een laag op weg naar de Golf van Biskaje

In het weekend volgt dan weer een koufront waarna het kwik weer een dalende lijn gaat vertonen.

Een overgang naar een belangrijk kouder weertype is ook dan niet aan de orde. Met een aanhoudend zonaal (westelijke) stromings patroon gaat het ook dan wisselvallig verder met de aanvoer van dan weer zachtere en dan weer  wat koelere Atlantische luchtmassa’s.

GFS ensembles noordkant
en voor de zuidkant

Tot zover voor deze dinsdag. Vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis en met een temperatuur van 2 graden een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams-

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Waarschuwing
Door de wisselende condities, de oplopende temperaturen als ook door de verse sneeuw in vooral de westelijke Alpen is het lawine gevaar gestegen en geldt er een code ORANJE of “erheblich” / behoorlijk groot”.  De afgelopen dagen werden in de Walliser Alpen,  de Franse Alpen als ook in de Pyreneeën lawines gemeld met helaas ook weer dodelijke afloop en (zwaar) gewonden. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.294 times, 1 visits today)
Advertentie

15 Reactie op “Alpen – Winterweer ver weg, weekend lenteachtig, lokaal 20+”

 • Jeroen
  6 maart 2018 at 10:48

  Johann bedankt weer voor het bericht. Kan je al iets meer zeggen over Fiss wat het weer daar gaat doen volgende week. Zoals je van de week al zei valt dat onder Inneralpine. Moeten we dan meer de Noordkant aanhouden of zuidkant op de grafieken die je hier plaatst? Er zijn nogal verschillen met de verschillende weerkaarten als ik kijk. Op Bergfex geven ze namelijk flinke storm aan voor volgende week. Terwijl als je ergens anders kijkt dan valt het allemaal wel mee met windkracht 1 en 2.

  • Johann
   6 maart 2018 at 11:20

   Fiss valt nog onder de noordelijke Alpen (ten noorden van de hoofdkam) maar door zijn ligging idd een inner alpine klimaat. De grafieken (ensembles) moet je met een flinke korrel zout nemen omdat dit slechts zeer globale trends zijn die de inner alpine gebieden vwb de details niet mee pakken. Ze zijn dus niet tot nauwelijks representatief voor bv de temperaturen (850 hPa) en al helemaal niet tav de neerslag. Het weer en micro klimaat in de inner-alpine gebieden worden zeer sterk bepaald door de orografie en vooral de wind en windrichting zijn maatgevend voor neerslag, föhn en temperaturen. De wind toename kun je vooral toeschrijven aan de pre frontale oplopende drukgradient. Dat gaat eigenlijk donderdag al beginnen en er moet dus met een krachtige meest zuidelijke wind rekening worden gehouden ( 30 tot 50 km/h) met in de bergen in de Föhnschleussen ook nog hogere pieken. Begin volgende week dan föhn einde voordat het op woensdag opnieuw föhnig wordt met wind toename. gezien de drukgradient (overschot zuidkant tot 5 a 8 hPa) is een föhnstorm of storm met deze kaarten niet te verwachten. Depressie 2 volgende week (woensdag) kan echter een andere koers gaan volgen en de drukgradiënt evt dan toenenemen. Vooralsnog echter niet waarschijnlijk.

   • Jeroen
    6 maart 2018 at 11:33

    Dank je voor je duidelijke uitleg. Wat betreft de neerslag voor het weekend en volgende week kan je dus nog weinig zeggen begrijp ik?

    • Johann
     6 maart 2018 at 11:46

     Ik verwacht weinig tot geen neerslag, deze week sowieso droog. Koufront zondag, maandag dan mogelijk wat verse sneeuw. Vanaf woensdag dan wrs weer een herhaling van zetten en met de Z tot ZW aanstroming wrs geen neerslag en föhnig! Ook het warmtefront rond het midden van de week ziet er niet overtuigend uit. Kortom, geen of nauwelijks neerslag

     • Jeroen
      6 maart 2018 at 12:13

      Dank je weer voor je snelle reactie. Ziet er in elk geval weer positiever uit dan als ik de weersvooruitzichten bekijk op verschillende sites.

    • Johann
     6 maart 2018 at 12:19

     Föhn (droge) lucht voor de skigebieden helemaal niet zo slecht en pak het met de zon dan ook nog gunstig uit dan met de aangename temperaturen gewoon genieten op de pistes en terrasjes.

     • Jeroen
      6 maart 2018 at 12:24

      Klopt zo ging het inderdaad de afgelopen jaren ook in week 11 dat we in Fiss zaten. De hele week kaiserwetter. Vorig jaar hadden we zelfs boven de 10 graden op de pistes. Heerlijk skien is dat. Natuurlijk wel iets mindere sneeuw, maar het weer maakt dan een hoop goed.

 • Jogem
  6 maart 2018 at 11:37

  Hallo Johann,

  Bedankt voor het bericht. Het is mij enkel nog niet helemaal duidelijk. Ik zou aankomend weekend voor een shortski af willen reizen naar Oostenrijk. Ik heb de optie om te gaan naar Kleinwalsertal en Konigsleiten. Nu zie ik dat het warmer wordt helaas, dat is niet het allergrootste probleem in mijn ogen. Het gaat mij dan meer om de neerslag die daarbij komt kijken. Het liefst hebben we kaiserwetter, maar dat zit er in beide plaatsen niet in. Is het komende week voor beide gebieden bewolkt (met regen/sneeuw) of is er nog zon te zien op de piste?

  • Johann
   6 maart 2018 at 11:59

   Lastig! Beide gebieden noordkant, Königsleiten wat meer “inner alpin” . Ik zou me vwb de neerslag niet al te grote zorgen maken en dat geldt mn niet voor de föhnige fase in het weekend. Vanaf zondag middag – avond dan na föhn einde wel wat toenemende neerslag kansen en kouder ook begin volgende week minder zon. Kleinwalsertal is met dit soort situaties (west stroming) al met al meer neerslag en bewolking gevoelig dan het wat meer “beschutte” Königsleiten. Ik zou zeggen ga voor de laatste! 😉

   • Jogem
    6 maart 2018 at 14:12

    Bedankt voor je snelle antwoord Johann. Het is de enige mogelijkheid om dit jaar nog te gaan. Kijk het nog even aan wat de weervoorspellingen zijn, en dan maar het kosten baten spelletje gaan spelen …

    Eerst nog even duimen op mooi weer 😀

 • Harry
  6 maart 2018 at 13:54

  Hoi Johann wij zitten vanaf volgende week woensdag tot zondag in Sankt Moritz. Begrijp ik het goed dat de trend is naar veel bewolking en neerslag. Of zijn er toch nog scenarios die zonniger zijn?

  • Johann
   6 maart 2018 at 14:04

   Zondag en maandag regen / sneeuw. Vanaf dinsdag echter weer veel ruimte voor de zon en overwegen of zelf geheel droog. Na donderdag nog even afwachten met hetgeen het Atl. laag precies gaat doen! Al met al prima vooruitzichten.

   • Harry
    6 maart 2018 at 14:08

    Dank je johann klinkt beter dan ik dacht.

 • Jaap
  6 maart 2018 at 20:29

  Hi Johan, wij gaan naar les menuires. Veel weersites spreken elkaar tegen. De ene zegt sneeuw de andere regen. Zeker vanaf maandag lopen de voorspellingen uiteen. Kan jij je licht is laten schijnen over les menuires?

  • Johann
   6 maart 2018 at 20:40

   Vanavond even geen tijd ivm andere verplichtingen / werk. Ik kom er nog op terug maar wrs pas morgenochtend en dan adhv de laatste model uitdraai. Gr J

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier