Alpen – Winterweer ver weg, weekend lenteachtig, lokaal 20+

Algemeen;  een depressieVerena – met kern boven de Britse Eilanden houdt een zuidwestelijke hoogtestroming in stand waarmee geleidelijk wat koeler steeds weer vochtiger luchtmassa’s worden aangevoerd. Na tussenhoog invloed op donderdag versterkt zicht vrijdag de zuidwestelijke hoogtestroming en wordt zeer zachte lucht vanuit de subtropen rot over de Alpen op transport gezet.

Weekend zeer zacht, noorden föhnig en lokaal 20 graden

Met föhn en tot 8 uur zon steeg het kwik gisteren aan de Alpennoordkant weer tot lenteachtige 15 graden. In het zuiden en westen en later op de dag ook in het oosten zat meer (hogere) bewolking waaruit ook nog wat lichte neerslag viel.

Zermatt – Via Riffelhaus 1853 @Riffelhaus
Blatten / Lötschental – Oberwallis. Foto FB Stefanie-Jaggi
Blatten. Foto FB Stefanie-Jaggi
Rosswald

Vannacht is weer wat vochtigere lucht binnen gestroomd en de dag start dan ook met overwegend veel bewolking waaruit hier en daar wat neerslag valt.

Tot de avond kan er 5 cm sneeuw vallen,  lokaal 10 tot 15 cm. De zon zal vandaag overal de grote verliezer zijn. De temperaturen bewegen zich tussen 3 en 7 graden in het Alpenlaagland, op 2000 meter tussen de – 5 en 0 graden en op 3000 meter tussen de -10 en -6 graden. Het nulgraden niveau pendelt tussen de 1200 en 1600 meter.

In de oostelijke Alpen sneeuw het in de oostelijke delen tot in de lagere delen, elders sneeuwt het meest vanaf 700 tot 1300 meter. Minder tot geen neerslag valt en in de centrale delen van Oostenrijk en het noordwesten van Zwitserland.

Morgen verandert er in grote lijnen niet veel aan de weerbeeld, in het oosten kan het kwik ietwat hoger uitkomen, in het westen juist wat lager.

Donderdag volgt op een inschuivend tussenhoog van west naar oost een weersverbetering, het is dan overwegend droog en de zon doet ook weer flink mee. De weersverbetering zal echter van korte duur zijn want op een inkomend warmtefront gaat het in de avond en nacht van het westen uit weer betrekken gevolgd door neerslag.

Donderdag tussenhoog en meer zon

Het warmtefront is de voorbode voor een zeer zachte föhnige weerfase die vrijdag en in het weekend in het weerbeeld gaat bepalen. Aan de voorzijde van een uitdiepende depressie op de Atlantische Oceaan met koers Golf van Biskaje – Bretagne wordt dan sub tropische lucht aangevoerd en belooft het zeer zacht te gaan worden.

Vrijdag en zaterdag en deels ook zondag met ZW stroming en föhn lenteachtig

Het is ook dan niet bestendig en er kan wat neerslag vallen, sneeuwvalgrens vrijdag meest rond de 1800 meter, zaterdag en zondag tot 2000 a 2300 meter stijgend. Met föhn duidelijke betere en drogere condities en temperaturen die tot 20 graden en misschien nog wel wat hoger zullen gaan uitkomen.

GFS T850 hPa aan Alpennoordkant tot 12 a 14 graden oplopend

In de loop van de zondag en maandag volgt van west naar oost een koufront en daarmee föhneinde en overgang naar opnieuw onbestendig weer. Sneeuwvalgrens dan weer dalend naar 1500 tot 1000.

De wat koudere weerfase zal echter van tijdelijke aard zijn want vanaf woensdag krijgen we met een volgende depressie te maken. Met een vrijwel identieke koers wordt dan aan de voorzijde van het systeem opnieuw zeer zachte subtropische lucht  aangevoerd en de donderdag en vrijdag weer lenteachtig gaan worden. De noordkant krijgt dan opnieuw weer met de Südföhn te maken.

Woensdag 11 maart met opnieuw een laag op weg naar de Golf van Biskaje

In het weekend volgt dan weer een koufront waarna het kwik weer een dalende lijn gaat vertonen.

Een overgang naar een belangrijk kouder weertype is ook dan niet aan de orde. Met een aanhoudend zonaal (westelijke) stromings patroon gaat het ook dan wisselvallig verder met de aanvoer van dan weer zachtere en dan weer  wat koelere Atlantische luchtmassa’s.

GFS ensembles noordkant
en voor de zuidkant

Tot zover voor deze dinsdag. Vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis en met een temperatuur van 2 graden een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams-

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
[email protected] / info [email protected]

Waarschuwing
Door de wisselende condities, de oplopende temperaturen als ook door de verse sneeuw in vooral de westelijke Alpen is het lawine gevaar gestegen en geldt er een code ORANJE of “erheblich” / behoorlijk groot”.  De afgelopen dagen werden in de Walliser Alpen,  de Franse Alpen als ook in de Pyreneeën lawines gemeld met helaas ook weer dodelijke afloop en (zwaar) gewonden. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected].

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

15 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties