Advertentie 

Algemeen; tussen lagedruk boven de Atlantische Oceaan / west Europa en hogedruk boven oost Europa liggen de Alpen onveranderd in een zuidelijke hoogtestroming waarmee zachte lucht wordt aangevoerd. Donderdag en vrijdag tijdelijk ook aan de noordkant onbestendiger door zwakke storingsinvloeden. In het verdere verloop verandert er weinig aan het overwegend zuidelijke stromingsregime. De westelijke en zuidelijke Alpen hebben periodiek te maken met de lagedruk invloed. Op de langere termijn geleidelijk meer hogedruk invloed.

In rustiger vaarwater

Er komt maar geen einde aan het vastgeroeste zuidelijk stromingspatroon en daarmee ook de aanvoer van (zeer) milde luchtmassa’s. Met een oplevende Südstau viel dinsdag weer het nodige aan neerslag. Zelf kon ik in de regenmeter 60mm aftappen en sinds de 26 oktober viel er in Termen (1020m) totaal zo’n 260 mm aan neerslag.

Veel meer neerslag viel er sinds aanvang van de Südstau aan de Alpenzuidkant en met name de centrale Zwitserse zuidkant en de aangrenzende Piemontse Alpen. Lokaal werder er neerslaghoeveelheden van 350 tot 650 mm geregistreerd en in het Centovalli 914 mm!!

Neerslag Zwitserland sinds 26 oktober. Bron Meteo-Schweiz Wetterblog / Andreas Hostettler

Aanvankelijk viel er sneeuw tot in de lagere delen en dalen en rond de maandwisseling werden er in de bovengenoemde vanaf 1800 a 2000 meter al record sneeuwhoogtes gemeld van 100 tot 200 cm.

De laatste dagen viel tot een hoogte van 2000 a 2400 meter de neerslag deels ook weer in vloeibare vorm en de (sterk) positieve temperaturen deden het al machtige sneeuwdek weer inkrimpen. Boven de 2400 meter viel de neerslag echter enkel in vaste vorm en hier kon het sneeuwdek verder groeien.

Sneeuwhoogtes Zwitserland stand 06-11-18

Topper op dit moment is de Bortelsee net boven de Bortelhütte in Oberwallis niet ver van de Italiaanse grens. Het automatische meestation meldt ter plekke een sneeuwhoogte van 300 cm

De Bortelsee in Oberwallis in de zomer

Met de vele sneeuw in zuidelijk Alpen is ook het lawinegevaar gestegen en geldt er een code rood (4) tot tot (oranje). Vandaag zal het gevaar wat worden terugeschroefd maar het blijft precair!

Hieronder nog een rondje besneeuwde zuidelijke Alpen tot de meest nog sneeuwvrije oostelijke noordkant

Föhn – Altocumulus lenticularis) gezien vanaf de Rijn bij Liechtenstein. Foto Cleo Larsen via Markus Pfister

Het sneeuwvrije Saas-Fee in het dal tem idden van de besneeuwde Walliser Alpen
Heinrich-schwaiger-Haus Blick Hochgebirgstauseeen 2802m Kaprun
Langfluh met blik op de Feegletsjer
Leogang – Asitz 1.900m
Vars Freestyle park 2400m

Gisteren nam op nadering van een zwak koufront de Südstau weer in kracht af en ging de neerslag er weer uit respectievelijk nam ook in het zuiden aan kracht af. In de loop van de middag en avond begon het zwerk weer vol te lopen gevolgd door nieuwe neerslag.

Deze neerslag hangt samen met een zwak koufront wat vooral de westelijke noordelijke Alpen zal beïnvloeden. Omdat er wat minder zachte lucht wordt aangevoerd daalt de sneeuwvalgrens aan de noordkant naar 1800 tot 1600 meter, inner-alpin en aan de zuidkant meest sneeuw boven de 2000 meter.

Radar Alpen 09h10. Via Wetteronline.de

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

In het verdere verloop gaat het in het westen en vooral ook zuiden onbestendig verder met steeds weer neerslag. Sneeuw tijdelijk tot 1800 meter vanaf vrijdag weer meest boven de 2000 meter.

Sneeuw valt er de komende dagen enkel in het hooggebergte van de westelijke Alpen. Tot en met het weekend kan er tot 35 cm gaan bijvallen.

Droge condities treffen we ook dan aan de oostelijke Alpennoordkant aan. Hier kan het kwik met föhnige condities weer oplopen tot 15 a 20 graden, elders algemeen een aantal graden lager maar ook hier gewoon zeer zacht.

ECMWF voor maandag 12 november met nog steeds het zachte zuidelijk stromingspatroon

Tussen de föhnige fasen door en met weinig stroming grijpt ook de Hochnebel weer zijn kans. Op de meeste plaatsen zal deze in de loop van de dag weer oplossen, of dat daadwerkelijk ook overal gaat gebeuren is nog maar de vraag. Algemeen verandert er de komende dagen dus niet veel aan het zachte  herfstweer en zuidelijke stromingpatroon. Wel zien we geleidelijk op e wat langere termijn meer hogedrukinvloed waardoor het vooral in de onderste atmosfeer een stuk frisser gaat worden met stralingsvorst en toenemende kansen op mist en Hochnebel. In de bergen dan veel zon en mild.

ECMWF voor zaterdag 17 november

Geduld is gevraagd voor diegenen die op kouder of winters weer en vooral sneeuw hopen, ook vandaag zijn er geen signalen die een winters stromingspatroon voorzien.

GFS ensembles Zwitserse Alpen, onveranderd zacht

Wachten tot december
Gelukkig zitten we nog in de eerste decade van november en voor het eigenlijke winterse werk kan gaan beginnen zullen we nog een maandje geduld moeten hebben. De geschiedenis heeft geleerd dat het zogenaamde “Einschneien“, de sneeuw die tot in de lagere delen blijft liggen en de bodem gaat vormen voor de winter en wintersportgebieden in de Alpen.

Rosswald januari 2018, voorlopig kunnen we in het overgrote deel van de Alpen sneeuw en dit soort fraaie plaatjes wel vergeten.

Soms gebeurt dit wat vroeger, soms wat later, , meestal zo in de loop van december plaatsvindt. Wel zien we een trend dat dit steeds wat verder opschuift! Hoe dan ook, voorlopig moeten we het dus nog doen met de sneeuw hogerop (zuiden) en kunnen we nog lekker profiteren van de milde condities en stookkosten besparen. Vanaf december kan het dan “los gehen”. Voorlopig dus nog maar even geen zorgen maken!!

Overigens tapten we precies een jaar geleden uit een heel ander winters vaatje. Koude polaire luchtmassa’s zorgden toen voor winterweer met sneeuw tot in de lagere delen. Hieronder twee foto’s vanuit Oberwallis

Tot zover voor vandaag. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Vanuit een nevelig opklarend Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao


Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.125 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier