Advertentie 

Algemeen; een afzwakkende storing (koufront) schampt vandaag de westelijke Alpen. Tijdens het weekend krijgen we te maken met de stabiliserende werking van een tussenhoog. De zuidelijke Alpen hebben nog te maken met vochtigere luchtmassa’s. Het blijft ook de komende dagen zacht en een overgang naar kouder lijkt zeer  onwaarschijnlijk.

Vastgeroest stromingspatroon, aanhoudend te zacht

Veel sneeuw zuidkant
De zuidkant van de westelijke Alpen hadden gisteren nogmaals te naken met Südstau waarbij er nogmaals 20 tot 90 mm aan neerslag viel. De meeste neerslag werd in de zuidelijke Walliser Alpen, de Simplon en Tessin gemeten. De sneeuwvalgrens bevond zich tussen de 1500 en 2000 meter, daalde door neerslagafkoeling in de nanacht en ochtend in de zuidelijke Alpendalen lokaal tot 1400 a 1000 meter. Rond 1600 meter viel 5 tot 20 cm, in Tessin en de Simplon boven de 2000 meter 40 tot 80 cm, elders 10 tot 40 cm. Hieronder nog de Neuschnee cumulatie van de afgelopen 3 dagen in de Zwitserse Alpen.

Inmiddels is het sneeuwdek boven de 1800 a 2000 aan de zuidkant van de westelijke en Zwitserse Alpen de laatste dagen flink aangegroeid en lokaal viel er meer dan 100 cm Neuschnee. In totaal zien we hier sneeuwhoogtes tussen de 120 en 200 cm. Nooit eerder lag er einde oktober / begin november al zoveel sneeuw.

Hieronder een impressie van de sneeuw op de Simplonpas (2005 meter) en wat mooie winterse plaatjes van elders. Opvallend overigens ook de vele sneeuw en diep winterse condities die vanuit de bergen in Spanje wordt gemeld!

Blizzard conditions Simplon pas

Met de ski’s en snowboard via de Simplonpas de sneeuw opzoeken

La Molina Catalaanse Pyreneeën

La Molina @SnowLaMolina

Vall de Núria @ValldeNuria

Met de Südstau sneeuw is de afgelopen dagen ook het lawinegevaar in deze regionen gestegen en geldt er een code ORANJE (3) oftewel “erheblich” (aanzienlijk).

Aanhoudend te zacht
In vergelijking met gisteren zien we in grote lijnen voor de komende dagen maar weinig verandering in het stromingspatroon. Om niet weer in herhaling te vallen verwijs ik graag naar naar het weerbericht van gisteren of anders de Vlog die ik gisteren vanuit de sneeuw op de Simplonpas heb gemaakt.

Winter voorlopig nog op zijspoor
Ook voor de nog langere termijn en misschien we voor de gehele maand november ziet het er winter technisch niet bepaald rooskleurig uit. Uitgaande van bijvoorbeeld de wat langere termijnverwachting(en) houdt het (te) zachte weertype aan. Met een overwegend zuidelijke hoogte stroming blijft de zuidkant gevoelig voor vochtigere luchtmassa’s vanuit het Middellandse Zee gebied en nieuwe Südstau fasen gaan weer het nodige aan neerslag opleveren

Neerslag zuidkant , droogte noordkant. Dat is opnieuw de trend voor de komende week. Bron https://kachelmannwetter.com/de/modellkarten/german/europa/akkumulierter-niederschlag/20181109-1200z.html

De Alpennoordkant houden het met periodiek föhnige fasen (te) droog en vooral ook (zeer) zacht. Mocht de continentale hogedruk wat meer overwicht krijgen dan kan het wel wat kouder worden, dat geldt met name voor de nachten.

Zeker nog tot in het volgende weekend houden we de zuidelijke hoogtestroming en blijven we aan de (zeer) zachte kant van de polaire jet en hoogtetrog. Kaart ECMWF voor zaterdag 10 november

Ook zien we bij de weermodellen (exp. maand verwachtingen) steeds weer die signalen die wijzen op een zachte winter, vooral februari zou in west Europa en de Alpen wel eens heel zacht kunnen gaan verlopen (ECMWF).  Zacht gaat echter meestal ook gepaard met veel neerslag (sneeuw) (net als de vorige winter) en het zou met niet verbazen wanneer de trend met steeds weer Südstau en de Südföhn aan de noordkant nog een veel langere tijd gaat aanhouden.

Koud of warm, sneeuw of regen, we gaan het natuurlijk allemaal keurig proberen in kaart te brengen en wie weet heeft de winter toch nog een verrassing voor ons in petto. Tot zover voor vandaag. Fijne dag en graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit een bewolkt Termen in Oberwallis


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Join Alpenweerman community:
Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 944 times, 1 visits today)

2 Reactie op “Alpen – Winterweer op zijspoor”

 • Marco
  2 november 2018 at 10:47

  Ha Johann,

  De winter is nog ver weg begrijp ik uit je verhaal. Letterlijk gezien is hij dat ook nog. Nog 7 weken voordat er winter op de kalender staat tenslotte! De laatste jaren lijkt de winter steeds wat later te beginnen. Afgelopen jaar was een afwijkende t.o.v. de trend. Al vroeg lag er, met name in Oostenrijk, al een sneeuwdek; vanaf november tot in april bleven grote delen bedekt met het witte goud. Het is afwachten wat de maand november nog gaat doen. Koude was er recent al voldoende aanwezig in delen van Canada en de VS, ook het noorden van Scandinavië koelt langzaam aan (door de lage zonnestand) verder af. Als aan het einde van de maand de stroming uit die hoek gaat komen (en dan het liefst via de Noordzee om e.e.a. aan vocht op te pikken, kan het er in een week tijd ineens heel anders uit gaan zien. We blijven hopen, ik in ieder geval. Dank voor je dagelijkse update, ik blijf je berichten volgen hopende op een mooi pak sneeuw vanaf begin december.

  Groet, Marco

  • Johann
   2 november 2018 at 10:59

   @Marco Gelukkig is het nog maar begin november en nog is er tijd genoeg. Laten we hopen dat Frau Holle het ergens in (begin) december op haar heupen krijgt en ons gaat verwennen met een dik pak sneeuw tot in de lagere delen. Liefst daarvoor eerst nog even wat vorst eroverheen en dan pas het “Einschneien”
   Dank voor het volgen Gr J

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier