Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; samengaand met laag – Phyline – vandaag met kern boven de Noordzee bereikt een fronten systeem vandaag de Alpen welke tot en met maandag weer wat verse sneeuw in de Alpen gaat brengen. Dinsdag volgt een tussenhoog en weersverbetering voordat richting de donderdag een warmtefront voor een volgende weersverslechtering als ook verzachting gaat zorgen.

Maandag sneeuw, dinsdag tussenhoog, donderdag sneeuw / regen

Ook gisteren bevonden de Alpen zich onder een vlakke drukverdeling en was er weinig stroming in de atmosfeer. In de vrij koude en aan de noordkant in de onderste atmosfeer ook vrij vochtige lucht kenmerkte het weer zich weer door het bekende “von oben blau en unten grau” beeld. Uit de (lagere) bewolking en Hochnebel sneeuwde het lokaal bij tijd en wijlen. Zon vonden we gisteren vooral langs de zuidkant en in het zuidwesten en boven de Hochnebel grens in de bergen die soms tot een hoogte van zo’n 2500 meter reikte.

Serfaus Fiss Ladis / Foto Tamara Casile-van Den Berg

Krokus vakantie en “sport Ferien” ski plezier voor jong en oud en met die zon er bij en niet al te koude condities vooral voor de kids perfect natuurlijk. En hoe trots zijn we dan wanneer we ons ski diploma in de zak hebben! Gratuliere!!

Serfaus Fiss Ladis / Foto Tamara Casile-van Den Berg
Genietenvoro jong en oud ook in San Domenico (Piemont) Foto Berny Bisselink‏ @BernyBisselink

Föhnmuur / Föhnwalze San Domenico foto Berny Bisselink @BernyBisselink

San Domenico foto Berny Bisselink @BernyBisselink

Vandaag krijgen vooral de westelijke Alpen te maken met de inlvoed van een opkomend frontensysteem (occlusie) welke momenteel al de westelijke Alpen beinvloedt. Samenhangend met het front stroomt vochtigere en tijdelijk wat minder koude lucht binnen.

Van west naar oost neemt de bewolking toe en er gaat wat sneeuw vallen. In de middag zal de frontale bewolking met neerslag de westelijke oostelijke Alpen bereiken (Vorarlberg, Tirol) en tot de avond volgen de centrale delen tot over Salzburg und Oberösterreich en in de nacht op maandag zijn ook de oostelijk en zuidelijke Alpen aan de beurt.

Met het instromen van de wat zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens vandaag geleidelijk naar 700 tot 1000 meter. Ook op hoogte moet de vorst tijdelijk wat terrein prijs geven en stijgt het kwik van -9 naar circa – 8 graden.

Morgen maandag verloop in het overgrote deel van de Alpen bewolkt en steeds weer valt er neerslag Met het instromen van koudere polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens weer tot in de lagere delen en dalen. Het zwaartepunt van de neerslag zal dan in het zuiden en zuidoosten komen te liggen. Op nadering van een tussenhoog treedt in het westen alweer een weersverbetering op.

Tot dinsdag kan er op het eerste front (occlusie) 10 tot 20 cm sneeuw gaan vallen, lokaal bij gunstige stau ook meer (30 tot 40cm)

Dinsdag gaat onder de vleugels van het tussenhoog koud verlopen en krijgen we weer te maken met de mix van zon, wolken(velden) Hochnebel en mist. De meeste zon zal zijn weggelegd voor de bergen en het zuidwesten en westen. Lokaal kan er uit de Hochnebel of wolken een vlok sneeuw vallen. Sneeuwvalgrens aan de grond, op 2000 meter in de koude polaire lucht weer vorst tot een graad of 14.

De avond en nacht op woensdag en de woensdag ochtend gaan onder een heldere hemel en met weinig wind nogmaals zeer koud verlopen en in de polaire lucht kan het kwik dalen tot strenge en in de hogere delen (dalen) tot zeer strenge vorst.

De nacht van dinsdag op woensdag gaat zeer koud verlopen onder de vleugels van een tussenhoog

Vanuit het westen wordt de vorst echter al weer getemperd door enerzijds zachtere lucht die begint binnen te sijpelen en anderzijds door bewolking die verder stralingsvorst tegen zal gaan. Woensdag verandert er nog niet veel aan dit winterse weerbeeld, wel gaan de temperaturen geleidelijk verder omhoog en geleidelijk wordt het aan de noordkant föhnig.

In de nacht op donderdag gaat vanuit het westen op nadering van een warmte front de bewolking toenemen en van west naar oost gaat er sneeuw vallen.

GFS neerslag donderdag ochtend

Aanvankelijk sneeuwt het nog tot in de lager delen en dalen maar met het aantrekken van de zuidwestelijke wind en de aanvoer van steeds zachtere lucht gaat de sneeuwvalgrens stijgen naar 1300 tot 1500 meter en aan de noordkant tot 1800 a 1900 meter. Inneralpin en aan de zuidkant sneeuwt het langere tijd tot in de dalen en algemeen hier ook lagere sneeuwvalgrens.

GFS T850 hPA donderdag ochtend

In de loop van de vrijdag neemt de neerslag activiteit van het westen uit geleidelijk weer af en trekt zich wat meer terug langs de noordelijke Alpen. We blijven echter ook dan nog aan de zachtere kant van de polaire jet in de zachtere lucht liggen, enkel het noordoosten en mogelijk noorden krijgt weer met wat koudere lucht te maken. Het is nog een beetje onzeker hoever de koudere lucht vrijdag dan wel zaterdag weer terrein kan gaan winnen richting het zuiden.

Uitgaande van de laatste model uitdraai zal pas in de loop van de zondag de zachtere lucht weer verdreven gaan worden. Al met al blijft het onbestendig en steeds weer kan er op het grensgebied van de zachtere lucht naar het zuiden toe en de opdringerige koudere lucht vanuit het noorden steeds weer regen en boven de 800 a 1300 meter sneeuw vallen. Voor wat betreft de sneeuwvalgrens moeten we nog even een flinke slag om de arm houden!

Voor wat betreft de neerslag mogen we tot het einde van de week tussen de 30 en 60 mm aan neerslag verwachten, boven de 1800 meter valt deze in vast vorm en daar kan 30 tot 60 cm aan Neuschnee gaan vallen, bij gunstige Stau (Berner Alpen, Vorarlberg) ook nog meer. Voor wat betreft de neerslag (sneeuw / regen) op zaterdag en zondag moeten we nog even pas op de plaats maken!

Neerslag cumulatief ECMWF tot vrijdag 12h00 Bron Wetteronline.de
Neerslag cumulatief GFSF tot vrijdag 12h00 Bron Wetteronline.de

Vanaf zondag lijkt de koudere lucht het dan weer te gaan winnen, in hoeverre we dan te maken gaan krijgen met een Atlantische blokkade met hogedruk opbouw richting het noorden dan wel hogedruk welke zich tot over west en midden Europa gaat uitbreiden is nog zeer onzeker!

In het weekend wordt de strijd tussen de zachte en koude lucht ergens boven de Alpen uitgevochten. GFS voor zondag 00h00

Met deze onzekerheid op de langere termijn sluiten we de Alpenweer praat voor deze zondag ochtend. De komende dagen dan meer over hetgeen ons de weer modellen voorschotelen en over de verwachte sneeuw / regen.

Vanuit een betrokken Oberwallis met wat lichte sneeuwval en -3 graden een fijne zondag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert ook  – Wereldwijde Weathercard Service

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.346 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier