Alpen – Winterweer exit / Wisselvallig, weekend met Südföhn zeer zacht

Algemeen: aan de oostflank van lagedruk met kernen boven de Britse Eilanden – Ulrike – en de Golf van Biskaje – Verena – verblijven de Alpen in een zuidwest tot zuidelijke hoogtestroming.  Tot donderdag geleidelijk weer wat dalende temperaturen, vanaf donderdag zachter. Weekend opkomende Südstau – Südföhn en zeer zacht.

Zuiden storings gevoelig, noorden Föhn gevoelig

In een groot deel van de Alpen konden we gisteren onder invloed van een tussenhoog genieten van veel zon en aangename temperaturen. De zeer droge (föhn) lucht zorgde voor een staal blauwe hemel en heerlijke vergezichten. Het Zwitserse noordelijke Alpenlaagland had nog geruime tijd te maken met mist (Hochnebel) die deels hardnekkig bleef liggen en pas in de loop van de middag door de zon werd.

De besneeuwde Alpen en mist gisteren gezien vanuit de ruimte
Oplossen van de mist boven Zürich. Blik vanaf de Uetliberg richting het noordoosten om 8:30 (boven), 11:30 (midden) en 13:30 (onder). Foto’s via Meteo- Schweiz Wetterblog

Aan de noordkant en inner-alpine dalen zorgde de föhn voor een extra thermische opleving en lente kriebels. In Zwitserland steeg het kwik lokaal tot bijna 17 en in Oostenrijk tot bijna 15 graden. In de loop van de dag nam de wind en bewolking vanuit het westen en zuiden weer toe op een naderende storing boven Frankrijk.


Kaiserwetter en een föhnige wind gisteren in Termen Oberwallis

Valle Formazza, Riale – Foto Tamara Casile-van Den Berg
Haus Walser Berge ‏ @HausWalserBergex – Schwarzwassertal Kleinwalsertal
Bodensee – Foto Björn Wunderlich @bjowunderlich
Mürren – Schilthorn ‏ @murren007  Enjoy the beautiful sunshin today on the way from Grütschalp to Winteregg.

Onbestendig en wat dalende temperaturen
In vergelijking gisteren is er weinig nieuws te melden ten aanzien van het weerbeeld voor de komende dagen en om niet steeds in herhaling te vallen vatten we het voor de komende dagen gemakshalve maar even kort samen: aanhoudend onbestendig met periodiek oplevende neerslagkansen door storingen die aanvankelijk wat koudere en dan weer wat zachtere luchtmassa’s vanuit westelijke tot zuidwestelijke richtingen aanvoeren. De noordkant blijft perodiek gevoelig voor föhnige condities, de zuidkant voor stau invloeden!

Isobaren en frontkaart voor vandaag 12h00

De sneeuwvalgrens pendelt al naar gelang deze luchtmassa’ tussen de 1300 e 700 meter en de vorstgrens tussen de 2000 en 1000 meter. Met het vorderen van de week tot donderdag in alle hoogte algemeen wat dalende temperaturen.

Radarbeeld 09h40 – Bron WetterOnline.de

Zoals gezegd krijgen de zuidelijke Alpen door de overwegend zuidwestelijke stroming en Stau te maken met de meeste storingsinvloed en dus ook neerslag. Cumulatief gaat er hier in de bergen tot het einde van de week tussen de 20 en 40 cm aan sneeuw vallen, lokaal met gunstige Stau is 40 tot 60 cm mogelijk. Elders valt weinig tot geen neerslag en dat geldt in het bijzonder voor de noordelijke Föhngebieden.

Vanaf donderdag zien neemt de invloed van een Atlantische depressie op weg naar de Britse Eilanden steeds meer toenemen waarbij aan de voorzijde ervan met een in kracht toenemende hoogtestroming steeds zachtere lucht maar ook vochtigere luchtmassa’s vanaf de Azoren en westelijke Middellandse Zee wordt aangevoerd.

In het weekend resulteert dit in een krachtige Südföhn situatie. Met Föhn en in de zachte lucht kan het kwik aan de noordkant dan oplopen tot 18 a 20 graden en wellicht gaat het heel lokaal richting de 21 of 22 graden!

GFS T850 hPa voor zondag 12h00

Het wordt dan in de westelijke Alpen en vooral in de zuidelijk Alpen toenemend onbestendig en gaat er neerslag met zwaarte punt in de Südstau van de Alpenhoofdkam. In de zeer zachte lucht sneeuwt het daarbij pas vanaf 1800 a 2300 meter. De noordkant houdt het langere tijd droog en föhnig

en voor de neerslag

In de loop van de zondag en nacht op maandag en maandag overdag komen we aan de koude kant van de polaire jet te liggen. Op nadering en passage van het koufront gaat de föhn liggen en volgt frontale neerslag. Sneeuwvalgrens maandag weer dalend naar 1200 meter.

GFS T850 voor maadag 12h00 met tijdelijk weer de koudere lucht

De afkoeling zal echter van korte duur zijn want vanaf dinsdag – woensdag gaan we aan de voorzijde van een volgende opkomende Atlantische depressie gewoon weer op herhaling. De temperaturen gaan weer flink in de lift en het wordt weer föhnig. Een overgang gaan belangrijk kouder is dus ook vandaag onwaarschijnlijk.

GFS ensembles centrale Alpen noordkant

Tot zover voor deze maandag ochtend vanuit een deels bewolkt en zacht Termen in Oberwallis. Een fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao

 

Webcams-

Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Exclusief en uniek!  compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
[email protected] / info [email protected]

Waarschuwing
Door de wisselende condities, de oplopende temperaturen als ook door de verse sneeuw in vooral de westelijke Alpen is het lawine gevaar gestegen en geldt er een code ORANJE of “erheblich” / behoorlijk groot”.  De afgelopen dagen werden in de Walliser Alpen,  de Franse Alpen als ook in de Pyreneeën lawines gemeld met helaas ook weer dodelijke afloop en (zwaar) gewonden. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via [email protected].

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties