Algemeen:  het hoogtelaag welke verantwoordelijk is voor het veel te koude en onbestendig weerbeeld in grote delen van de Alpen trekt langzaam naar de Balkan. Tegelijkertijd neemt van west naar oost de invloed van hogedruk – Qeena -toe waardoor de onbestendigheid afneemt en de temperaturen weer een stijgende lijn gaan vertonen

Nazomerweer in aantocht

Je zou het niet zeggen maar we hebben nog steeds “zomer” en pas op de 22 september om 22h02 om precies te zijn start de astronomische herfst! Kijken we echter naar het weerbeeld van de afgelopen dagen dan lijkt de atmosfeer echter helemaal van slag en in plaats van lekker na-zomeren is het ronduit herfstachtig en in de bergen zelfs compleet winters met lokaal zelfs sneeuw tot 1200 meter hoogte en een vorstgrens die tot 2000 a 1700 meter is afgedaald. Vooral in de bergen van de oostelijke Alpen is de afgelopen dagen sneeuw van betekenis gevallen en de onderstaande beelden zouden absoluut niet misstaan in een weerpraatje in de Hochwinter!

25 cm Neuschnee op de Neuen Regensburger Hütte” zo meldden de Hüttenpächter Martina und Herbert. Foto via Tiroler Tageszeitung
Winterse Stubaier Gletscher. Foto via Tiroler Tageszeitung
Hintertuxer gletsjer
Zillertal

Ook vandaag gaat het nog onderkoeld en onbestendig verder en vooral in de oostelijke Alpen valt nog neerslag. De neerslagactiviteit zal echter minder groot zijn en geleidelijk verder afnemen. Sneeuw valt er vanaf 1200 tot 1600 meter.

In de westelijke Alpen meer en meer zon zoals hier in het Franse Avoriaz 1800
en ook in het inner alpine Wallis steeds meer zon
Nog even afzien in de oostelijke Alpen. Sneeuwval in Zauchensee Salzburger Land
Winterse condities ook op de wegen in het oosten. Heiligenblut-Wallackhaus. (Karinthier Hohe Tauern)

En nog 3 diep winterse plaatjes vanuit de Steiermark Schladming-Dachstein vanmorgen

Hoe verder naar het westen hoe beter de condities en afgezien van een buitje of nog wat Stau neerslag blijft het droog en gaat ook de zon zicht weer vaker laten zien. Met 7 tot 16 graden in de dalen en het laagland en een vorstgrens van 1800 tot 2100 meter (laagste waardes voor het oosten) is het echter nog veel te koud voor de tijd van het jaar.

Ook vandaag nog temperaturen die ver beneden het “normale” niveau liggen- GFS 2Tm anomalie woensdag

Voor wat betreft de verdere ontwikkelingen zien we nog steeds datzelfde beeld welke we ook al de afgelopen dagen geschetst hebben. Het hoogtelaag wat verantwoordelijk is voor de koude anomalie en onbestendigheid trekt verder opvullend weg richting de Balkan en geleidelijke komen we onder invloed van hogedruk (tussenhoog Qeena).

GFS 500hPa anomalie voor vandaag woensdag met het hoogtelaag (ULL) en de opkomende hoogterug
Donderdag dan van west naar oost geleidelijk verzachting door inkomende hogedruk

In het weekend en volgende week volgt daaruit een alliantie tussen en krachtig hoog boven Scandinavie en het Azorenhoog. Met de inkomende hogedruk kan de atmosfeer eindelijk weer tot rust komen en gaan opwarmen en met de aanvoer van drogere lucht gaat ook de zon ons thermisch weer verwennen.

ECMWF voor zaterdag 23-09

Zondag en begin volgende week zou in de oostelijke Alpen door het hoogtelaag boven de Balkan (zie kaart hierboven) wat neerslag of een buitje kunnen vallen en zal de zon het ook weer wat moeilijker gaan krijgen.

De middagtemperaturen stijgen geleidelijk verder naar 18 tot 22 graden en de vorstgrens vinden we meest terug tussen de 3000 en 3600 meter (oost / west)

T850 hPa westelijke Alpen
Vorstgrens westelijke Alpen

Ook vandaag blijft de onzekerheid met betrekking tot het gedrag enkele hoogtelaagjes die nog steeds ergens boven de Balkan of oost Europa rond tollen groot. Mochten deze uiteindelijk toch ook weer de Alpen gaan opzoeken dan kunnen deze een negatieve stempel op het nazomer weer gaan drukken! Daarover dan de komende dagen meer.

ECMWF voor dinsdag met krachtige hogedrukgebieden maar ook die vervelende hoogtelaagjes

Samengevat: van het westen uit geleidelijk verdere stabilisering en verzachting van de atmosfeer en overgang naar rustig nazomerweer. Vooral de eerste nachten nog zeer fris met lokaal nachtvorst. Het oosten blijft tijdelijk ook nog gevoelig voor de invloed van het hoogtelaag!

Tot zover voor dit moment. Fijne dag en ciao vanuit een fris maar weer opklarend Termen in Oberwallis.

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS.

(Visited 1.497 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer