Algemeen: Momenteel bevinden de Alpen zich in koude luchtsoorten waarbij met name in de noordoostelijke Alpen af en toe sneeuwbuien voorkomen. In het westen zal de zon meer te zien zijn.

Gisteren hadden vooral de westelijke Alpen te maken met prachtig weer.

Vandaag

Vandaag is het echt winter in de Alpen met lage temperaturen. Het blijft de hele dag vriezen tot in het Alpenvoorland. In het zuiden ligt de vorstgrens rond de 600 m. Met een krachtige noordenwind voelt het extra koud aan. In de noord en vooral noordoost Alpen overheerst vandaag de bewolking. Er kunnen hier ook enkele sneeuwbuien voorkomen die lokaal voor enkele centimeters sneeuw kunnen zorgen. Grote hoeveelheden verwacht ik echter niet, maximaal 10 cm lokaal. In het westen en zuiden zal de zon overheersen en is het zicht goed. Op 2000 m ligt de temperatuur tussen de -8 en -13 graden.

Met name de noordelijke Alpen hebben vandaag te maken met sneeuwbuien. Er staat een stevige koude wind vanuit het noorden tot noordoosten.

Zaterdag

Morgen verandert er weinig ten opzichte van vandaag. Met name in het noorden kan het erg koud aanvoelen met een stevige wind. Het is hier dan ook meest bewolkt met af en toe lichte sneeuwval met mogelijk een heel sporadische opklaring. De meeste zon is morgen duidelijk weggelegd voor het zuiden en westen van de Alpen. Wel kunnen ook hier af en toe hogere wolkenvelden over trekken. De vorstgrens is vergelijkbaar met vandaag en ligt meest tot in het laagland. 

De temperatuur op ongeveer 1500 m hoogte. Goed te zien is dat de temperaturen in het gehele Alpengebied erg laag liggen waardoor het overdag (met name aan de noord en westkant) tot in het laagland blijft vriezen.

Zondag

Ook de zondag lijkt kwa weertype erg op de twee dagen ervoor. Wederom heeft met name het noorden te maken met meer bewolking en een enkele sneeuwbui al zal de activiteit hiervan waarschijnlijk minder zijn dan op de vrijdag en zaterdag. Het westen en zuiden heeft weer de beste papieren als het gaat om zonneschijn waarbij over het algemeen geldt hoe verder naar het westen hoe beter de omstandigheden. Het is nog steeds koud met vorst tot in de lagere delen. Op en top winters dus!

De totaal verwachte hoeveelheid verse sneeuw tot maandagochtend. Later op de maandag komt er nieuwe sneeuw opzetten die in deze kaart nog niet wordt weergegeven.

Maandag

Maandag komt vanuit het zuiden een lage drukgebied steeds dichterbij gekropen richting de Alpen. Met een zuidoosten hoogtestroming draait een neerslagzone dan ook vanuit deze richting de Alpen binnen. Er zal met name in de zuidoostelijke Alpen enige sneeuw gaan vallen. Dus in Karinthië, de Dolomieten met het zwaartepunt zo rondom de Sloveense Alpen. Ook in de gebieden aan de westelijke Italiaanse Alpenboog tegen de grens met Frankrijk, kunnen ze rekenen op verse sneeuwval. Door indraaiende lucht vanuit het middellandse zeegebied is de lucht iets zachter waarbij het vanaf 1000 tot 1200 m zal sneeuwen in het zuiden. Ook in de noordoost Alpen gaat het waarschijnlijk ook enige tijd sneeuwen. De hoeveelheden zijn nog wat lastig in te schatten, maar het kan van tijd tot tijd mogelijk best even goed door sneeuwen en dan met name aan de zuidoostkant van de Alpenhoofdkam.

Dagen daarna

Dinsdag hebben met name de zuidoostelijke Alpen nog te maken met sneeuwval. Elders zal de dag meest droog verlopen en ook in het zuidoosten zal het later opklaren en verloopt de middag meest droog. Ook woensdag lijkt droog te gaan verlopen met een wisselingen van wolkenvelden en opklaringen. In de nacht naar donderdag lijkt er vanuit het noorden weer nieuwe sneeuwval binnen te trekken. Voor details is het echter nog te vroeg. De temperaturen blijven in elk geval winters in het hele Alpengebied, dus de gevallen sneeuw zal niet snel verdwijnen. Voor nu alvast een heel fijn weekend gewenst!

(Visited 2.536 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer