Algemeen: Momenteel bevinden de Alpen zich in koude luchtsoorten waarbij met name in de noordoostelijke Alpen af en toe sneeuwbuien voorkomen. In het westen zal de zon meer te zien zijn.

Gisteren hadden vooral de westelijke Alpen te maken met prachtig weer.

Vandaag

Vandaag is het echt winter in de Alpen met lage temperaturen. Het blijft de hele dag vriezen tot in het Alpenvoorland. In het zuiden ligt de vorstgrens rond de 600 m. Met een krachtige noordenwind voelt het extra koud aan. In de noord en vooral noordoost Alpen overheerst vandaag de bewolking. Er kunnen hier ook enkele sneeuwbuien voorkomen die lokaal voor enkele centimeters sneeuw kunnen zorgen. Grote hoeveelheden verwacht ik echter niet, maximaal 10 cm lokaal. In het westen en zuiden zal de zon overheersen en is het zicht goed. Op 2000 m ligt de temperatuur tussen de -8 en -13 graden.

Met name de noordelijke Alpen hebben vandaag te maken met sneeuwbuien. Er staat een stevige koude wind vanuit het noorden tot noordoosten.

Zaterdag

Morgen verandert er weinig ten opzichte van vandaag. Met name in het noorden kan het erg koud aanvoelen met een stevige wind. Het is hier dan ook meest bewolkt met af en toe lichte sneeuwval met mogelijk een heel sporadische opklaring. De meeste zon is morgen duidelijk weggelegd voor het zuiden en westen van de Alpen. Wel kunnen ook hier af en toe hogere wolkenvelden over trekken. De vorstgrens is vergelijkbaar met vandaag en ligt meest tot in het laagland. 

De temperatuur op ongeveer 1500 m hoogte. Goed te zien is dat de temperaturen in het gehele Alpengebied erg laag liggen waardoor het overdag (met name aan de noord en westkant) tot in het laagland blijft vriezen.

Zondag

Ook de zondag lijkt kwa weertype erg op de twee dagen ervoor. Wederom heeft met name het noorden te maken met meer bewolking en een enkele sneeuwbui al zal de activiteit hiervan waarschijnlijk minder zijn dan op de vrijdag en zaterdag. Het westen en zuiden heeft weer de beste papieren als het gaat om zonneschijn waarbij over het algemeen geldt hoe verder naar het westen hoe beter de omstandigheden. Het is nog steeds koud met vorst tot in de lagere delen. Op en top winters dus!

De totaal verwachte hoeveelheid verse sneeuw tot maandagochtend. Later op de maandag komt er nieuwe sneeuw opzetten die in deze kaart nog niet wordt weergegeven.

Maandag

Maandag komt vanuit het zuiden een lage drukgebied steeds dichterbij gekropen richting de Alpen. Met een zuidoosten hoogtestroming draait een neerslagzone dan ook vanuit deze richting de Alpen binnen. Er zal met name in de zuidoostelijke Alpen enige sneeuw gaan vallen. Dus in Karinthië, de Dolomieten met het zwaartepunt zo rondom de Sloveense Alpen. Ook in de gebieden aan de westelijke Italiaanse Alpenboog tegen de grens met Frankrijk, kunnen ze rekenen op verse sneeuwval. Door indraaiende lucht vanuit het middellandse zeegebied is de lucht iets zachter waarbij het vanaf 1000 tot 1200 m zal sneeuwen in het zuiden. Ook in de noordoost Alpen gaat het waarschijnlijk ook enige tijd sneeuwen. De hoeveelheden zijn nog wat lastig in te schatten, maar het kan van tijd tot tijd mogelijk best even goed door sneeuwen en dan met name aan de zuidoostkant van de Alpenhoofdkam.

Dagen daarna

Dinsdag hebben met name de zuidoostelijke Alpen nog te maken met sneeuwval. Elders zal de dag meest droog verlopen en ook in het zuidoosten zal het later opklaren en verloopt de middag meest droog. Ook woensdag lijkt droog te gaan verlopen met een wisselingen van wolkenvelden en opklaringen. In de nacht naar donderdag lijkt er vanuit het noorden weer nieuwe sneeuwval binnen te trekken. Voor details is het echter nog te vroeg. De temperaturen blijven in elk geval winters in het hele Alpengebied, dus de gevallen sneeuw zal niet snel verdwijnen. Voor nu alvast een heel fijn weekend gewenst!

(Visited 2.492 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer