klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: Vandaag en komend weekend bereiken meerdere fronten de Alpen. De temperaturen gaan wederom flink onderuit en er gaat met name in de noordelijke staugebieden veel sneeuw vallen tot in de dalen. Een winterse aanval vanuit het hoge noorden staat dus voor de deur.

Gisteren hadden de Alpen te maken met een tussenhoog waardoor op veel plaatsen de zon uitbundig scheen. Met de vers gevallen sneeuw van begin deze week, was het dan ook een plaatje. In de loop van de middag kwam er vanuit het westen wel steeds meer hoge bewolking opzetten die langzaam dikker werd. Dit heeft te maken met een front dat naderde vanuit het westen. In de oostelijke Alpen konden ze gisteren tot de avond genieten van zeer zonnige en aangename condities.

Prachtig weer gisterochtend in Lienz in Osttirol.
Prachtige contrasten met de groene dalen en de witte toppen.
Hoog in de bergen lijkt het nog steeds winter begin Mei. Komende dagen wordt het sneeuwdek weer wat dikker op veel plaatsen.
Ook in de Zuidelijke Alpen scheen de zon uitbundig zoals hier aan het Gardameer bij Malcesine.
Vanuit het westen naderde in de loop van de dag wat hogere bewolking die steeds dikker werd. Op deze foto kijken we uit over de grote Aletschgletsjer die dit weekend ook weer wat sneeuw erbij krijgt.

Vandaag trekt een koufront snel naar het oosten van de Alpen weg. Door de lagere temperaturen kunnen er enkele centimeters sneeuw vallen boven de 1800-2000 m. Vanochtend is het weerbeeld nog enigszins onstabiel, maar in de loop van de dag wordt het weer wat rustiger met in de westelijke Alpen ook wat opklaringen, de meeste kans op zon hebben de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam. In de oostelijke Alpen blijft het meest bewolkt en zal de zon niet of nauwelijks te zien zijn en is er kans op een enkele (sneeuw)bui. Het is relatief fris met een nulgraden-grens die ligt rond de 2000 m hoogte.

Radarbeeld vanochtend 9.30u. De condities zijn vanochtend nog wat onstabiel, maar in de loop van de middag wordt het vanuit het westen tijdelijk iets rustiger. Bron: Wetteronline

Morgen is het op de meeste plaatsen bewolkt met weinig neerslag. Alleen in de oostelijke Alpen valt er in eerste instantie sneeuw. De meeste kans op zon heb je morgen in de zuidelijke Alpen al zal het zicht zeker niet altijd goed zijn hier.

Later in de middag nadert vanuit het noorden dan een zeer krachtig koufront de Alpen en duikt de temperatuur naar beneden. Op grote schaal gaat het tot in de dalen dan ook sneeuwen (voor in Mei redelijk uitzonderlijk). Er kan met de krachtige noordelijke stroming een flink pak sneeuw gaan vallen. De wind zal met name in de bergen behoorlijk krachtig zijn met windstoten. De sneeuw zal hierdoor deels ook vervracht gaan worden wat het lawinegevaar zal doen toenemen! In de zuidwestelijke Alpen blijft het meest droog met ook redelijk wat zonneschijn. Wel hebben ze hier te maken met een stevige Nordföhn wat het voor het gevoel niet erg aangenaam maakt. In de zuidelijke Alpen kan door een zogenaamde “gegenstromlage” (opgleidingsprocessen) een Genua depressie ontstaan. Met name op zondag kan dit dan ook in de zuidelijke Alpen voor veel neerslag (in de bergen sneeuw) gaan zorgen.

Grote kou uitbraak vanuit het noorden. De aangevoerde lucht komt helemaal vanuit het noordpool gebied richting de Alpen gestroomd. Met een stroming over de oceaan pikt deze dan ook aardig wat vocht op wat dit weekend zorgt voor veel sneeuw tot in de lagere delen van de bergen. Door opgleidingsprocessen onstaat er aan de zuidkant van de Alpen een Genua depressie die daar dan ook lokaal voor veel neerslag en sneeuw kan gaan zorgen!

De zondag verloopt dan in het gehele Alpengebied winters met erg lage temperaturen voor de tijd van het jaar. Het sneeuwt met name nog door in de oostelijke Alpen en de wind is stormachtig. In de loop van de dag wordt het vanuit het westen iets rustiger met de neerslag en bewolking, maar de wind waait nog steeds stevig. Koud en onaangenaam winterweer dus. Niet echt wat je in eerste instantie zou verwachten begin Mei.

De afwijking van de temperatuur ten opzichte van normaal is erg groot. Het is in een groot deel van de Alpen wel 10 tot 12 graden kouder dan normaal begin Mei.
De verwachte totale hoeveelheid sneeuw t/m maandagochtend. In de paarse gebieden valt 40-50 cm sneeuw en in de gele gebieden zelfs 50 tot 70 cm verse sneeuw! Goed te zien is ook dat vele dalen ook gekleurd zijn, wat dus wil zeggen dat het tot in de diepe dalen kan gaan sneeuwen. Bron: Bergfex.at

Op maandag wordt het weer dan weer wat beter en nemen de temperaturen ook weer wat toe en laat de zon zich ook af en toe wat zien. Alleen in de noordelijke Alpen kan er hier en daar nog een buitje vallen.

In de loop van dinsdag op woensdag en ook donderdag naderen er dan weer nieuwe fronten de Alpen die voor onbestendige condities kunnen zorgen. Stabiele zomerweer is voorlopig nog even niet te verwachten. Wel gaat de temperatuur volgende week weer ietsje omhoog naar boven de winterse waarden, al lijkt dat ook weer van korte duur kijkend naar onderstaande pluim verwachting.

In de ensemble verwachtingen zien we dat de temperatuur dit weekend (gele lijn) ver onder de normaal (roze) zit. Later gaat die ietsje omhoog, maar het blijft voorlopig fris voor de tijd van het jaar met van tijd tot tijd neerslag die in de bergen bij deze temperaturen voor weer nieuwe sneeuw zal gaan zorgen.

Voor nu alvast een fijn weekend en doe voorzichtig als je in de bergen onderweg bent!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 414 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer