Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; Tussen hogedruk boven het noorden van Europa en lagedruk boven de Middellandse Zee liggen de Alpen in een noordoostelijke hoogtestroming. Terwijl de gebieden aan de Alpennoordkant met een noordoostelijke (Bise) stroming te maken hebben worden de zuidelijke Alpen beïnvloed door een noord Italiaans (hoogte)laag. Tijdens het weekend stroomt vanuit het noorden tijdelijk weer veel koudere polaire lucht over de Alpen uit. Volgende week geleidelijk weer oplopende temperaturen.

Nogmaals winters speldenprikje

Onder invloed van een laag met kern boven het noorden van Italië stroomde gisteren vanuit het zuidoosten vochtigere lucht over de Alpen uit. Terwijl in de westelijke Alpen in de ochtend vooral de zon nog het weerbeeld bepaalde was het in het oosten meest bewolkt en viel er wat neerslag.

In de dalen groet de lente, in de bergen is het echter nog de winter die het beeld bepaalt!. Foto Brig via FB Simplon Tourismus Oberwallis

Met het vorderen van de dag nam dan ook de westelijke Alpen de bewolking steeds verder toe en viel en lokaal wat regen of een bui. De maxima stegen naar een graad of 15 in de oostelijke Alpen en tot 18 graden in het westen.

Blauwe hemel en nog vlop winter hogerop in de Walliser Alpen, vooral in de ochtend scheen hier gisteren nog de zon. Via Twitter Nendaz Switzerland @NendazSuisse

De sneeuwvalgrens lag meest tussen de 1200 en 1500 meter, daalde in de nacht naar het oosten toe toe onder de 1000 meter en lokaal kan het in de vroege ochtend in het oosten tot in de dalen vlokken.

Vandaag donderdag gaat het onder een vlakke drukverdeling en met de aanvoer van vochtige lucht aan de noordflank van het noord Italië (hoogte)laag onbestendig verder.

De oostelijke Alpenzuidkant heeft te maken met de invloed van het (hoogte)laag, de noordelijke Alpen hebben met wat stabielere en drogere luchtmassa’s te doen en vooral later op de dag komt dan ook de zon weer wat meer achter de wolken tevoorschijn.

Radarbeeld centraal Europa 08h45. Bron WetterOnline.de

Ook hier is het echter niet bestendig en kan er lokaal nog een regen en boven de 1200 a 1500 meter een vlok sneeuw vallen. De middagtemperaturen komen tussen de 10 en 16 graden uit en lokaal is 18 tot 19 graden mogelijk. De vorstgrens ligt meest zo tussen de 1800 en 2000 meter.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Vrijdag verandert er in grote lijnen niet veel aan het (licht) onbestendige weerbeeld waarbij de Alpenzuidkant de grootste kans maakt op neerslag of een bui. De temperaturen gaan geleidelijk wat verder naar beneden en daalt de sneeuwvalgrens tot 900 a 800 meter, lokaal kan het in de noordelijke oostelijke Alpen tot circa 500 meter vlokken.

Koud en schraal weekend
In het weekend krijgen we te maken met een volgende portie polaire lucht die vooral de gebieden ten noorden van de Alpenhoofdkam zal treffen. Drijvende motor is hoog – Katharina – aan diens oostflank de veel koudere lucht vanaf de pool wordt aangetapt!

De temperaturen gaan in alle hoogtes nog verder omlaag en het kan dan tot in de lagere delen en dalen sneeuwen. Omdat de polaire lucht echter ook vrij droog is worden er geen grote(re) regen of sneeuwhoeveelheden verwacht. Op 1500 meter daalt het kwik naar -2 tot -5 graden en de vorstgrens tot 1200 meter en in de nacht en vroege ochtend tot in de lagere delen en dalen.

Met de zuidelijke lagedruk kan er vooral in de zuidelijke Alpen neerslag gaan vallen en lokaal worden tot en met het weekend neerslaghoeveelheden tussen de 30 en 80 mm en lokaal ook nog meer verwacht. Daarbij kunnen de verschillen per regio behoorlijk uiteenlopen.

De komende dagen kan er met voorkeur voor de Alpenzuidkant neerslag gaan vallen en in de bergen sneeuw. Arpege met de sneeuw accumulaties tot en met het weekend

Zachter maar vooral naar zuiden toe nog onbestendig
De eerste helft van de nieuwe week verandert er grosso modo niet veel aan de heersende drukverdeling. Hogedruk bepaalt het weerbeeld in de noordelijke delen van Europa en lagedruk naar het zuiden toe. De Alpen liggen een beetje in het overgangsgebied tussen de sturende druk systemen onder een vlakke drukverdeling (weinig drukgradiënt).

GFS voor midden volgende week met nog steeds de hogedruk in het noorden en de lagedruk en vlakke drukverdeling in het zuiden en midden van Europa

Met een meest continentale stroming met zuidoost component wordt geleidelijk weer zachtere lucht vanuit zuid Europa aangevoerd. De temperaturen gaan dagelijks wat wind pakken en ook in de bergen wordt het zachter met een vorstgrens die geleidelijk naar 2300 tot 2600 meter meter later in de week.

Onzeker is nog in hoeverre de zuidelijke lagedruk en apart hoogtelaagjes voor een oplevende onstabiliteit en ook neerslag gaan zorgen. Vooral op dinsdag (GFS) en richting de vrijdag (GFS) zouden storingen die daarmee samenhangen voor neerslag kunnen gaan zorgen.

Dinsdag oplevende neerslag activiteit in het westen en zuidwesten

De weermodellen komen echter (in detail) nog verschillende oplossing zodat we wat dat betreft nog een slag om de arm moeten houden. De gegeven drukverdeling en weer oplopende temperaturen met de meeste kans op zon naar het noorden toe lijken echter vrij zeker. Later dan meer daarover.

Vanuit een bewolkt en vrij fris Termen in Oberwallis een heel fijne dag gewenst. Ciao

De komende dagen is het nog maar de vraag in hoeverre de zon te zien zal zijn en zijn we met de gematigede temperaturen nog aangewezen op het warme water van de Thermaalbaden. Webcam Brigerbad. Via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar matig (code geel / 2)  , klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 435 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier