Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Laag  –Reiner– is al opvullend verder naar Rusland getrokken en de daarmee samenhangende langgerekte frontale zone ligt quasi stationair over de Alpen. Een boven Genua liggende depressie – Tarek – zorgt voor de aanvoer van vochtige polaire lucht waarbij vanuit het noordoosten vooral op hoogte nog wat koudere lucht wordt aangevoerd. In het weekend zorgt een tussenhoog voor een weersverbetering en zachtere omstandigheden voordat het volgende week opnieuw onbestendig en kouder wordt.

Voorlopig nog aanmodderen met de lente

Uitgaande van een langgerekt frontale zone (koufront) welke zich helemaal uitstrekt vanaf het zuiden van Spanje – de Alpen- oost Europa -Rusland tot aan de Noordkaap heeft zich koudere polaire lucht tot over het grootste deel van de Alpen weten uit te breiden.

Opvallende was daarbij de sneeuwval die sinds gisterochtend in de koudere lucht zelfs tot in het Alpenlaagland viel. Zo viel er in het altijd relatief zachte Basel 2 cm sneeuw en sinds 1985 is dit niet meer voorgekomen, ook toen viel er eveneens 2 cm. Ook elders viel er in de lagere delen sneeuw tot in het “laagland”, in het bijzonder zagen we dit gebeuren in het noord(westen) van Zwitsersland in een gebied vanaf Zürich tot in de Jura.

De meeste neerslag viel in het Zwitserse Ticino en de noordkant van de Alpen, hier werden neerslaghoeveelheden van 50 tot 80 en 30 tot 50mm geregistreerd. In de Alpen zelf viel ook op uitgebreide schaal neerslag, hier lag vooral naar het zuiden toe waar de koudere lucht nog niet goed was doorgedrongen de sneeuwvalgrens echter een stuk hoger. Al met al dus weer winterse taferelen in de Alpen. Niet alleen in de Alpen is de winter terug gekeerd, ook in de Pyreneeën  is weer een dik pak sneeuw gevallen en is het momenteel compleet winters.

Winter wonderland vanmorgen in La Molina in de Spaanse gemeente Alp in de Catalaanse Pyreneeën. Via La Molina‏ @SnowLaMolina
Andorra vanmorgen via NWPD‏ @nwpowderdays
Gisteren viel er ook in de Franse Alpen al een dik pak sneeuw. Foto Chatelleret 2250m Isère
En gisteren in La Plagne. Via La Plagne‏ @LaPlagne

Ook vandaag en morgen zijn we nog niet van de winterse toestand af. Integendeel, vooral op hoogte stroomt onder invloed en als motor van een Genualaag van het noorden nog koudere en lucht binnen. Met de slepende frontalezone boven onze hoofden blijft het dus onbestendig en te koud. Steeds weer valt er neerslag die boven de 600 a 1200 in vaste vorm valt, in het zuiden met 1700 tot 2200 meter duidelijke hogere sneeuwvalgrens.

Radarbeeld 09h20 Bron WetterOnline.de

Het nulgradenniveau varieert tussen de 1200 in het noorden en 2200 in het zuiden. Vannacht koud met sneeuw(buien) veelal weer tot in de lagere delen, naar het zuiden toe ook aanhoudende neerslag (regen)

Minder koud naar het zuiden toe maar toch nog koud genoeg voor een pak sneeuw in Livigno vanmorgen. Via Livigno‏ @Livigno

Zaterdag trekt de frontale zone en hoogtetrog dan verder naar het oosten en navolgend komt de atmosfeer van west naar oost onder invloed van een inschuiven tussenhoog geleidelijk weer tot rust. Laatste neerslag zaterdag nog in de oostelijke Alpen maar dan ook daar net als al in het westen overgang naar zonnig en in alle hoogtes weer zachtere condities.

Tot en met vrijdag gaat er nogmaals 20 tot 80 cm aan sneeuw bijvallen, sneeuwvalgrens tijdelijk tot in de dalen en het Alpen laagland zakkend

Ook de zondag profiteren we nog het naar het oosten doortrekkende hoog en met een naar zuid draaiende stroming wordt het nog wat zachter waarbij het aan de noordkant föhnig wordt.

Weekend tijdelijke weersverbetering op overtrekkend tussenhoog

De föhn is zoals zo vaak voorbode op een aanstaande weersverslechtering en ook nu zien we dat weer gebeuren. Maandag neemt op nadering van een koufront behorende bij een depressie boven de Atlantische Oceaan de bewolking vanuit het westen weer toe en al snel volgt de neerslag. Met het instromen van opnieuw een portie koudere polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1200 meter.

DWD isobaren en frontenkaart voor maandag
GFS T850 hPa

Het koufront en neerslag zullen zich tot dinsdagavond over het oosten van de Alpen uitbreiden. Tegelijkertijd wordt het in het westen dan geleidelijk weer droger maar het blijft al met al onbestendig en koel. Vanaf woensdag gaat het kwik dan langzaam weer wat in stijgende lijn, een overgang naar markant zachter lente weer staat met een beetje geluk vanaf het weekend op het weermenu. Of dat gaat lukken en hoe het allemaal in detail zal gaan verlopen gaan we de komende dagen nauwlettend in de gaten houden.

Tot zover voor vandaag, een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Actueel in Termen Oberwallis is het 2 graden en droog.

Lawinegevaar

code geel (2, matig ) tot code oranje (3 aanzienlijk). 

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 340 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier