Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Algemeen;  een uitloper van het Azorenhoog zorgt vandaag nog voor mooi en zacht winterweer. Uitgaande van depressie – Kari – met kern ten noordwesten van Schotland een koufront donderdag een winterse weer episode inluiden waarbij tot zondag sneeuw van betekenis gaat vallen. Volgende week komt met een naar noordoost draaiende hoogtestroming arctische vrieslucht richting tot over de Alpen op transport gezet en wordt het nog kouder!

Donderdag winter comeback

Ook gisteren konden we onder de vleugels van het Azorenhoog weer genieten van zeer zacht en zonnig winterweer. Lokaal steeg het kwik weer tot 12 a 16 graden en ook on de bergen was het met een vorstgrens van 2500 tot 2800 meter zeer zacht.


Impressie sneeuw Oberwallis Rothwald- Simplon en Vlog(s) Johann

Föhnig en nogmaals zacht
De woensdag gaat weer veelbelovend van start met vooral in de bergen weer volop zon. In de dalen en het laagland weer het bekende spelletje van mist en Hochnebel in gevecht tegen de zon.

Met een aantrekkende zuidwestenwind en een opkomende Südföhn wordt aanvankelijk nog vrij droge lucht aangevoerd en wordt nogmaals zeer zacht. Geheel afhankelijk van bewolking of Hochnebel en mist stijgt het kwik nogmaals tot 3 a 13 graden en ook in de bergen is het nog een keer zeer zacht met op 2000 meter temperaturen van -2 tot + 2 graden.

Opkomende koufront / sneeuw
De aantrekkende wind en föhn zijn een voorbode op een weersverslechtering welke donderdag gestalte gaat krijgen. Uitgaande van een depressie – Kari – gaat een koufront vannacht en morgen overdag de winter in de Alpen terug brengen. Op nadering van het front neemt in de loop van de avond de bewolking toe en met föhn einde volgt in de late avond en in de nacht op donderdag de frontale neerslag.

GFS donderdag ochtend 06h00 met het inkomende koufront en opkomende sneeuwval

Met het inzetten van de neerslag sneeuwt het rond 1500 a 1300 meter maar met het front en het instromen van de koudere maritiem polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens vrij snel naar 800 tot 700 meter en donderdag overdag verder naar 600 tot 400 meter! Op 1500 meter (850 hPa) daalt het kwik van + 5 naar -5 graden en de vorstgrens daalt tot 500 a 0 meter.

Ook de vrijdag en het weekend gaan winters verlopen en vooral op vrijdag valt er nog sneeuw in de noordelijk Alpen, elders blijft het bij sneeuw en hagelbuien (Alpen laagland) en zal ook de zon te zien zijn. Het zwaartepunt van de sneeuwval zal zich vrijdag geleidelijk verplaatsen naar de zuidoostelijke Alpen (zuid  Tirol, Karinthië, Lungau en de zuidelijke Steiermark).

Hier gaat een noord Italiie laag zachte lucht vanuit het zuiden aanvoeren en in confrontatie met de veel koudere lucht vanuit het noordoosten gaat dit hier de neerslag door een tijdelijke Gegenstromlage een extra impuls geven.

T850 hPa voor vrijdag 12h00 met de koudere lucht over het gehele Alpen gebied (blauw = T850 hPa 0 graden)

In de lagere delen van Italië gaat deze neerslag in vloeibare vorm vallen, in de bergen echter in de vorm van sneeuw. Zaterdag algemeen afnemende sneeuwval en vooral naar het westen toe meer zon, het langst sneeuwt het in de Staugebieden van de noordoostelijke Alpen.

Arpege met de verwachte Neuschnee tot zaterdagavond 23h00

Tot en met zaterdag berekenen de modellen tussen de 10 en 30 cm aan Neuschnee, met gunstige en aanhoudende Nordweststau 30 tot 60 cm, in het zuidoosten 60 tot 80 cm en lokaal hogerop top 110 cm!

Winterse setting / nog kouder
De nieuwe week belooft Hochwinters te gaan worden door een alliantie van het Azoren hoog met het west Rusland hoog. Met de hoogte-as ten noorden van de Alpen zoekt de stroming de veel koudere noordoost hoek op en wordt de maritiem polaire lucht verruild voor arctische diepvries lucht die via het land op vrij directe weg vanaf de pool naar west Europa en de Alpen op transport wordt gezet.

ECMWF T850 hPa voor donderdag 8 februari

Deze lucht is niet alleen zeer koud maar ook een stuk droger en dat betekent dat de sneeuwkansen niet bijzonder groot meer zullen zijn. In hoeverre een Balkan (hoogte) laag voor wat meer sneeuw zal kunnen gaan zorgen of kleinere verstoringen dan wel uitsneeuwende Hochnebel op wolken dat is allemaal nog ongewis.

Zeker is wel dat we vanaf morgen naar een winterse weerbeeld gaan overschakelen met de eerste dagen ook weer sneeuw van betekenis. Volgende week duiken we dan de diepvries kou in.

ECMWF (EC00) ensembles prikpunt Alpennoordkant.

Hoe dat allemaal precies zal gaan verlopen gaan we de komende dagen natuurlijk allemaal weer proberen in kaart te brengen. Voor nu een fijne dag gewenst en tot morgen. Actueel in Termen Oberwalls – 2 graden en vrijwel onbewolkt! Ciao

Alpenweerman TIP
Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert  – Wereldwijde Weathercard Service

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Lawine gevaar is weliswaar afgenomen maar ook met code ORANJE blijft het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven!

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.183 times, 1 visits today)

5 Reactie op “Alpen – Winterse start februari”

 • Alice
  31 januari 2018 at 11:56

  Goedemorgen Johann,

  Hopelijk komt Koning Winter nu dan toch nog op bezoek. Ook mag hij De Lage Landen niet vergeten. Want na zoveel regen en baggerweer wordt het nu dan toch echt tijd voor een mooie, wat mij betreft lange, winterse periode. Ik ben er klaar voor en hoop dan ook dat de kaarten die ook op O-O staan uit gaan komen. Ik ga keihard duimen!

  Fijne dag nog en geniet daar in Zwitserland van die massa’s sneeuw! (Jaloers)…..
  Alice

 • Annemarie Peters
  31 januari 2018 at 12:25

  Ik duim met je mee Alice! Iedereen hier is wel weer aan een schaatstochtje toe!! Graag wel voor 24 februari, want dan hebben we toch echt weer een weekje bergen en sneeuw nodig!

 • MrB
  31 januari 2018 at 13:26

  Dag Johann, Is er al wat te zeggen over de duur van de diepvrieskou periode volgende week?

  • Johann
   31 januari 2018 at 13:50

   Tegen het einde van de week draait de stroming van NO (zeer koud) weer meer naar N tot NW met vooral in de nachten vorst afzwakking. Daarvoor in de plaats dan wel toenemende sneeuwkansen

 • MrB
  31 januari 2018 at 15:43

  Dankjewel voor het antwoord. Verse sneeuw is altijd goed. Wat betekend dit voor de kans op Zon? Dit zal neem ik aan gering zijn ?

Comments are closed.

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer