Algemeen;  onder aanvoering van depressie – Kari – trekt een koufront met sneeuwval over de Alpen en gaat een (diep) winterse weer fase inluiden die  in ieder geval de eerste decade zal gaan aanhouden. Volgende week gaat vanuit het noordoosten  arctische lucht over de Alpen uitstromen en wordt het bitter koud!

Vooral vandaag en morgen sneeuw

Met de thermische hoogstandjes is het vanaf vandaag gedaan en datzelfde geldt voor de Föhn. Januari sloot in stijl af met nogmaals zeer milde temperaturen. Lokaal steeg het kwik met zon en föhn weer tot 10 a 13 graden en ook in de bergen was het zacht. Daarmee kunnen we constateren dat januari 2018 extreem zacht is verlopen en zelfs de tweede zachtste maand sinds het begin van de officiële waarnemingen (Zwitserland) is geworden. Het was niet alleen zeer zacht, maar liefst zo’n 4 graden, ook viel er veel neerslag en in de bergen record hoeveelheden sneeuw.

Zon en föhnige luchten boven de Franse Alpen – Avoriaz 1800
Avoriaz 1800
Ondanks het zeer milde weer kon de sneeuw zich in de bergen mooi zetten en was van smelten geen sprake. Foto Diny Weemen – Lötschental Fafleralp
Ltöschental Gletsheralp- Foto Diny Weemen

Februari is de derde en laatste maand van de meteorologische winter en ofschoon de gemiddelde temperatuur over het geheel genomen in februari een fractie hoger dan in januari zijn veel kouderecords juist in februari gebroken. De eerste week van februari is vaak de koudste periode van het hele jaar!  Wat dat betreft begin ook februari in “stijl” want pünktlich met de start van de maand keert ook de winter in de Alpen (en grote delen van Europa) terug. Het ziet er zelfs naar uit dat volgende week de koudste week tot dusver van deze winter gaat worden!

Een koufront trekt vandaag met neerslag over de Alpen en met het instromen van koudere polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens van 1000 naar 700 a 400 meter. OP dit moment sneeuwt het vooral in de westelijke Alpen maar gaande weg de dag verplaats de sneeuwval zich verder naar het oosten.

Het langst droog en nog zacht blijft het nog in het zuidoosten. De temperaturen variëren an 0 graden in de koudere lucht en tot 12 graden in het nog zachtere zuidoosten. Ook in de bergen is operatie afkoeling aan het plaatsvinden en op 2000 meter daalt het kwik naar – 3 tot -9 graden en op 3000 meter wordt pendelt het kwik rond de -15 graden.

In de loop van de (middag) neemt in de westelijke Alpen de sneeuwval geleidelijk weer af en in het Alpenlaagland gaat het weer opklaren.  Naar het oosten toe versterkt de neerslag zich verder met zoals gezegd een dalende sneeuwvalgrens.

In de avond en nacht zal het vooral in de zuidelijke Steiermark, Karinthië en zuid Tirol gaan sneeuwen waarbij het intensief en aanhoudend zal sneeuwen met een sneeuwvalgrens die tot 500 a 200 meter daalt.

Vrijdag valt er vooral in de Alpen(noordkant) nog sneeuw, elders zien we een mix van opklaringen, wolken(velden) en sneeuwbuien of tegen de begen uit sneeuwende wolken. Sneeuwvalgrens tot in de dalen. Het weekend verandert er niet veel aan het (licht) onbestendige weerbeeld.

Arpege sneeuw cumulatief tot zondag 00h00. Tussen de 10 en 30 en met Stau 30 tot 50 cm gaat er vallen. In het ZO lokaal 50 tot 100 cm of nog meer!!

Klassiek winterse setting in de maak!
Inmiddels zien we dat het Azorenhoog versterking krijgt van een Scandinavie hoog. Maandag ligt het met een kerndruk die is opgelopen tot 1025 hPa boven het noorden van Scandinavie en woensdag met een kerndruk van 1045 boven de Barentzee.

ECMWF 500 hPa / bodemdruk voor woensdag 00h00

Tegelijkertijd zien we lagedruk vanaf de westelijke Middellandse Zee tot over oost Europa en west Rusland. Tussen de hogedruk met as ver ten noorden van de Alpen en de lage druk komt een noordoostelijke stroming op gang en wordt arctische diepvrieslucht op transport gezet naar het zuiden en zuidwesten.

en ECMWF T850 hPa

Deze lucht is niet alleen zeer koud maar ook droog en dus wordt er niet veel sneeuw verwacht. In hoeverre er sneeuw gaat vallen en waar precies is op dit moment nog ongewis. Gewis is wel dat het zeer koud gaat worden waarbij de noordoosten wind het voor het gevoel nog een stuk kouder gaat maken.

Niet alleen in de lagere atmosfeer wordt het heel koud. ook op grotere hoogte (tropopauze) zien we een filament met zeer koude lucht tot over Europa uitstrekken! Kaart NCEP-GFS 7 februari

Zoals het er nu naar uitziet houdt het (zeer) koude winterweer zeker tot 10 februari aan. Tegen het einde van de periode zien we dat de stroming weer de noord tot noordwesthoek gaat opzoeken en de scherpe winterse kantjes er van afgaan. Daarentegen nemen de sneeuwkansen dan wel weer toe en zien we ook alweer koudere maritiem polaire lucht richting de Alpen stromen.

ECMWF (EC12) ensembles centrale Alpennoordkant

Samengevat; vandaag sneeuwval, morgen vooral in het oosten. Weekend winters met sneeuw(buien). Volgende week zeer koud winterweer met lokaal wat sneeuw of een sneeuwbui.

Tot zover voor dit moment, wellicht later op de dag nog een update of vlog en anders morgen weer meer winterse Alpenweerpraat. Actueel in Termen sneeuwval en 0 graden. Fijne dag en ciao!

Alpenweerman TIP
Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert  – Wereldwijde Weathercard Service

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Lawine gevaar is weliswaar afgenomen maar ook met code ORANJE blijft het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven!

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.528 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

Andorra

Atypical Andorra

Als je wilt dat je winter anders is dan anders, kom dan ontdekken dat je in de sneeuw van Andorra niet alleen kunt skiën. Andorra heeft maar liefst 300km aan skipistes, verdeeld over skigebieden. Maar er is meer. Veel meer! Lees hier alles over wintersporten in Atypical Andorra. Lees meer

Advertentie

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de 7 wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!