klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen;  onder aanvoering van depressie – Kari – trekt een koufront met sneeuwval over de Alpen en gaat een (diep) winterse weer fase inluiden die  in ieder geval de eerste decade zal gaan aanhouden. Volgende week gaat vanuit het noordoosten  arctische lucht over de Alpen uitstromen en wordt het bitter koud!

Vooral vandaag en morgen sneeuw

Met de thermische hoogstandjes is het vanaf vandaag gedaan en datzelfde geldt voor de Föhn. Januari sloot in stijl af met nogmaals zeer milde temperaturen. Lokaal steeg het kwik met zon en föhn weer tot 10 a 13 graden en ook in de bergen was het zacht. Daarmee kunnen we constateren dat januari 2018 extreem zacht is verlopen en zelfs de tweede zachtste maand sinds het begin van de officiële waarnemingen (Zwitserland) is geworden. Het was niet alleen zeer zacht, maar liefst zo’n 4 graden, ook viel er veel neerslag en in de bergen record hoeveelheden sneeuw.

Zon en föhnige luchten boven de Franse Alpen – Avoriaz 1800
Avoriaz 1800
Ondanks het zeer milde weer kon de sneeuw zich in de bergen mooi zetten en was van smelten geen sprake. Foto Diny Weemen – Lötschental Fafleralp
Ltöschental Gletsheralp- Foto Diny Weemen

Februari is de derde en laatste maand van de meteorologische winter en ofschoon de gemiddelde temperatuur over het geheel genomen in februari een fractie hoger dan in januari zijn veel kouderecords juist in februari gebroken. De eerste week van februari is vaak de koudste periode van het hele jaar!  Wat dat betreft begin ook februari in “stijl” want pünktlich met de start van de maand keert ook de winter in de Alpen (en grote delen van Europa) terug. Het ziet er zelfs naar uit dat volgende week de koudste week tot dusver van deze winter gaat worden!

Een koufront trekt vandaag met neerslag over de Alpen en met het instromen van koudere polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens van 1000 naar 700 a 400 meter. OP dit moment sneeuwt het vooral in de westelijke Alpen maar gaande weg de dag verplaats de sneeuwval zich verder naar het oosten.

Het langst droog en nog zacht blijft het nog in het zuidoosten. De temperaturen variëren an 0 graden in de koudere lucht en tot 12 graden in het nog zachtere zuidoosten. Ook in de bergen is operatie afkoeling aan het plaatsvinden en op 2000 meter daalt het kwik naar – 3 tot -9 graden en op 3000 meter wordt pendelt het kwik rond de -15 graden.

In de loop van de (middag) neemt in de westelijke Alpen de sneeuwval geleidelijk weer af en in het Alpenlaagland gaat het weer opklaren.  Naar het oosten toe versterkt de neerslag zich verder met zoals gezegd een dalende sneeuwvalgrens.

In de avond en nacht zal het vooral in de zuidelijke Steiermark, Karinthië en zuid Tirol gaan sneeuwen waarbij het intensief en aanhoudend zal sneeuwen met een sneeuwvalgrens die tot 500 a 200 meter daalt.

Vrijdag valt er vooral in de Alpen(noordkant) nog sneeuw, elders zien we een mix van opklaringen, wolken(velden) en sneeuwbuien of tegen de begen uit sneeuwende wolken. Sneeuwvalgrens tot in de dalen. Het weekend verandert er niet veel aan het (licht) onbestendige weerbeeld.

Arpege sneeuw cumulatief tot zondag 00h00. Tussen de 10 en 30 en met Stau 30 tot 50 cm gaat er vallen. In het ZO lokaal 50 tot 100 cm of nog meer!!

Klassiek winterse setting in de maak!
Inmiddels zien we dat het Azorenhoog versterking krijgt van een Scandinavie hoog. Maandag ligt het met een kerndruk die is opgelopen tot 1025 hPa boven het noorden van Scandinavie en woensdag met een kerndruk van 1045 boven de Barentzee.

ECMWF 500 hPa / bodemdruk voor woensdag 00h00

Tegelijkertijd zien we lagedruk vanaf de westelijke Middellandse Zee tot over oost Europa en west Rusland. Tussen de hogedruk met as ver ten noorden van de Alpen en de lage druk komt een noordoostelijke stroming op gang en wordt arctische diepvrieslucht op transport gezet naar het zuiden en zuidwesten.

en ECMWF T850 hPa

Deze lucht is niet alleen zeer koud maar ook droog en dus wordt er niet veel sneeuw verwacht. In hoeverre er sneeuw gaat vallen en waar precies is op dit moment nog ongewis. Gewis is wel dat het zeer koud gaat worden waarbij de noordoosten wind het voor het gevoel nog een stuk kouder gaat maken.

Niet alleen in de lagere atmosfeer wordt het heel koud. ook op grotere hoogte (tropopauze) zien we een filament met zeer koude lucht tot over Europa uitstrekken! Kaart NCEP-GFS 7 februari

Zoals het er nu naar uitziet houdt het (zeer) koude winterweer zeker tot 10 februari aan. Tegen het einde van de periode zien we dat de stroming weer de noord tot noordwesthoek gaat opzoeken en de scherpe winterse kantjes er van afgaan. Daarentegen nemen de sneeuwkansen dan wel weer toe en zien we ook alweer koudere maritiem polaire lucht richting de Alpen stromen.

ECMWF (EC12) ensembles centrale Alpennoordkant

Samengevat; vandaag sneeuwval, morgen vooral in het oosten. Weekend winters met sneeuw(buien). Volgende week zeer koud winterweer met lokaal wat sneeuw of een sneeuwbui.

Tot zover voor dit moment, wellicht later op de dag nog een update of vlog en anders morgen weer meer winterse Alpenweerpraat. Actueel in Termen sneeuwval en 0 graden. Fijne dag en ciao!

Alpenweerman TIP
Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert  – Wereldwijde Weathercard Service

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Lawine gevaar is weliswaar afgenomen maar ook met code ORANJE blijft het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven!

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.516 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer