Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; de hoogtestroming boven west Europa en de Alpen is naar westelijke richtingen gedraaid en onder invloed en onder invloed van Atlantische storingen worden vochtige maar nog steeds relatief zachte luchtmassa’s aangevoerd. Richting de kerstdagen krijgen we geleidelijk met stijgende luchtdruk te maken.

Meer sneeuw in aantocht, sneeuwvalgrens nog zorgenkindje lagere delen

Eindelijk is er dan eindelijk een einde gekomen aan de zeer zachte Föhn stroming die vanaf het vorige weekend vooral de noordelijke Alpen “teisterde” en de zuidkant steeds veel bewolking en neerslag bezorgde. Gemeenschappelijke deler; het was veel te zacht en daarmee is tot middelbare hoogtes veel sneeuw weggesmolten.

Gisteren trok de föhn op nadering van een koufront nogmaals aan tot stormkracht met in de bergen weer windsnelheden die orkaankracht bereikten. In de westelijke Alpen viel overdag al neerslag en vanaf 1700 meter sneeuwde het.

et complete skigebied van de Kanzelwand in het Kleinwalsertal moest gistermiddag gesloten worden vanwege de Föhnstorm. Op 2000m bij het bergstation was +5,9 °C Via Hans ter Braak @hansterbraak

Tegelijkertijd viel er in de westelijke Alpen en de zuidelijke Zwitserse Alpen vanaf 1700 meter aanhoudend sneeuw bij een temperatuur van iets boven het vriespunt. Hieronder een paar winterse beelden van gistermiddag vanuit Rosswald

Rosswald
Rosswald

Met het oostwaarts verder trekken van het koufront begon dan ook in de westelijke oostelijke Alpen(Vorarlberg, Tirol) de sneeuwvalgrens in de middag en avond te dalen en uiteindelijke sneeuwde het hier tot 1300 a 1100 meter en lokaal ook nog lager tot 900 meter en vanmorgen was het vanaf 1200 a 1300 meter op veel plaatsen ook hier een winters ontwaken.

Garmisch
Schröcken
Ook in Mittelberg sinds gisteravond weer sneeuw! Via Hans ter Braak @hansterbraak Twitter
Meest ligt de sneeuwvalgrens tussen de 1200 en 900 meter.
En nog niet overal is er tot in de lagere delen sneeuw bijgevallen resp. is het nog te warm. Gerlossplatte

Vandaag hebben de oostelijke delen van de oostelijke Alpen nog te maken met de zachtere en drogere lucht en daar is het met 10 tot 12 graden nog zeer zacht. In de overige Alpen is het in vergelijking met vandaag een heel stuk kouder en vooral in de westelijke en centrale delen  valt steeds weer neerslag.

Radarbeeld Alpen 11h00. Via WetterOnline.de

De neerslag zal overdag nog verder over het oosten uitbreiden. De sneeuwvalgrens kent een grote variatie, In de oostelijke delen sneeuwt het aanvankelijk vanaf 1800 meter, elders meest tussen 1200 en 1000 lokaal  in de centrale Alpen 900 tot 700 meter. In de loop van de avond en vannacht van het westen uit geleidelijk weer wat stijgend. Op 2000 meter wordt het niet veel warmer meer dan 0 tot – 3 graden.

GFS sneeuwvalgrens zaterdagmiddag

Morgen zondag kan aan de noordkant tijdelijk de zon de zon weer even tevoorschijn komen. Elders zal echter de bewolking overheersen en er valt neerslag of een bui. In de loop van de dag van het westen weer intensiverende neerslag met zwaartepunt Alpennoordkant. Met het weer instromen van wat koudere luchtmassa’s daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1100 tot 900 en lokaal kan het tot 800 a 700 meter sneeuwen. De wind gaat in de loop van de dag weer flink aantrekken tot hard of stormachtig en in de bergen storm!

Maandag is het met de jet die van west naar oost pal over de Alpen verloopt zeer onbestendig en turbulent met vooral in de westelijke en noordelijke Alpen steeds weer neerslag.

GFS 300 hPa met het veroop van de jetstream

In de koudere lucht sneeuwt valt er sneeuw tot 1000 a 600 meter, in het zuidoosten lokaal vanaf 1100 a 1300. Met de stormachtige wind en in de bergen storm met windstoten tot orkaankracht slechte wintersport condities en het is maar de vraag in hoeverre de wintersportgebieden hun liften zullen openen dan wel moeten sluiten.

In de loop van de maandagavond en nacht op dinsdag als ook op dinsdag stroomt er van west naar oost op een warmtefront weer een portie zachtere lucht over de Alpen uit. Het blijft ook dan onbestendig met steeds weer neerslag en een harde wind. De sneeuwvalgrens stijgt geleidelijk naar 1200 tot 1800 meter, inner alpine ook lager. In de loop van de avond volgt dan weer een koufront met koudere lucht.

Kerstdagen / Kersthoog
Het weer tijdens de kerstdagen zal bepaald gaan worden door een inschuivend hoog waarbij aan de oostflank ervan in de Nordstau sneeuw gaat vallen. De westelijke en zuidelijke Alpen profiteren van drogere en vooral op de tweede kerstdag van mildere condities wanneer aan de westflank zachtere lucht gaat binnenstromen.

Uitgaande van de laatste modeluitdraai mogen dus vooral de noordelijke Staugebieden rekenen op een witte kerst waarbij er met name op de eerste kerstdag tot in de lagere delen sneeuw gaat vallen. In detail;

Woensdag eerste kerstdag valt vooral aan de noordkant met als zwaartepunt de oostelijke noordkant  sneeuw waarbij de sneeuwvalgrens weer daalt naar 1200 tot 800 meter en lokaal kan het bij temperaturen die op 850 hPa tot -5 a -7 graden dalen tot in de lagere delen en dalen sneeuwen. De westelijk Franse en Italiaanse Alpen als ook de westelijke Zwitserse Alpen houden het droog en toenemend gaat de zon er het weerbeeld bepalen.

GFS 500 hPa Woensdag 25 december

Richting de tweede kerstdag neemt op passage van een tussenhoog dan ook in de Stau van de noordelijk oostelijke Alpenhoofdkam de sneeuwval geleidelijk weer af en wordt het net als elders droog en klaart het vooral naar het westen toe op.  De westelijke Alpen krijgen dan weer te maken met zachtere luchtmassa,s de oostelijke Alpen verblijven ook de tweede kerstdag nog in de koudere lucht.

GFS 500 hPa donderdag 26 december

Sneeuwverwachting
Met het komen en gaan van Atlantische storing gaat er tot en met dinsdag weer het nodige aan sneeuw bijvallen. Zwaartepunt van de neerslag zal in de westelijke Alpen liggen. Hier gaat hogerop 100 tot 200 cm sneeuw vallen. De noordelijke (NW)  Staugebieden moeten het doen met 50 tot 100 cm. De lagere delen en dalen (700 tot 1200 meter) mogen rekenen op 10 tot 30 cm, in de Stau bij aanhoudende neerslag en neerslagafkoeling ook nog meer al naar gelang sneeuwvalgrens, accumualiioe natte(re) sneeuw.

Sneeuwverdeling en accumatie tot woensdagochtend 25-12 adhv Arpege model

Winterse oplossingen (nog) in de minderheid
Nog steeds hebben de weermodellen de nodige moeite met de ontwikkelingen op de wat langere termijn en zien we zowel koudere als ook zachtere oplossingen. Nog steeds heeft het er alle schijn van dat juist die koudere oplossingen het zullen gaan winnen. Zo zien we steeds weer signalen van hogedruk opbouw richting noord Europa waarbij sommige modeloutput (GFS en ECMWF ensembleleden als ook de operationele uitdraai) ook steeds weer schermen met en heel mooie winterse setting (blokkerende hoogterug met uitbreiding hogedruk Scandinavie).

GFS gisteravond met de opbouw van de hoogterug!

Cruciaal voor de ontwikkelingen na de kerst zal de advectie van warme lucht op de Atlantische Oceaan en de opbouw van de hoogterucht ten westen van Noorwegen gaan worden aan de voorzijde van een uitdiepende Atlantische depressie ten zuiden van Groenland.

Daarbij zou het “isobaren moeras” boven het noorden van Europa nog wel eens een belangrijke rol kunnen gaan spelen. In dit gebied met weinig stroming willen hogedrukgebieden in de winter nog wel eens een macht naar de troon grijpen en kan een schier hopeloze winterse setting in relatief korte tijd maar zo in een compleet winters drukpatroon ontaarden.

GFS06h00 ook de laatste operationele uitdraai die zojuist binnen is gedruppeld schermt weer met de opbouw van hogedruk richting Scandinavie!

Of het dan toch nog gaat lukken met “Thialf” in west Europa of dat na een koudere noord tot noordoostelijke stroming het geheel dan naar de Balkan afzakt en we weer evolueren naar een zachter zonaal stromingspatroon zal de komende dagen duidelijk moeten gaan worden. Voor de winter en sneeuw vrienden dus de komende dagen flink duimen en natuurlijk houden wij dagelijks de vinger aan de pols

Tot zover vanuit Termen in Oberwallis, buiten is het grauw en nat met een temperatuur van 3.4 graden. Rosswald op 1800 meter meldt sneeuw en winterwonderland bij lichte vorst! Ciao

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.579 times, 1 visits today)
Advertentie

3 Reactie op “Alpen – Winterse speldenprikjes in aanloop naar een witte kerst ?!”

  • Willemien Tel
    21 december 2019 at 18:05

    Zoals beloofd een foto, vandaag heerlijk gelanglauft in Oberwald. Fiesch mag nog wel wat witter worden. Maar condities hogerop prima.

  • Johann
    21 december 2019 at 18:28

    Top! Ziet er weer mooi winters uit zo met de verse sneeuw. Morgen volgt Nachschub … Fijne dagen nog in het mooie (Ober)goms.

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier