Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  boven de Atlantische Oceaan heeft zich een krachtige westelijke (zonale) hoogte stroming ontwikkeld welke de gehele week het weer in grote delen van west Europa als ook in de Alpen onbestendig en overwegend (zeer) zacht zal gestalten. In het weekend evolueren we naar noordwest en later noordelijke stromingspatroon waarbij het markant kouder gaat worden met sneeuw tot in de dalen en het Alpenlaagland

Veel neerslag, eerst nog zacht

Een warmtefront met neerslag trok gisteren van west naar oost over de Alpen en met oplopende temperaturen steeg de neerslag aan de noord en westkant van de Alpen snel tot boven de 2000 meter. In de oostelijke Alpen bleef het nog langere tijd droog en koud voordat ook hier de bewolking en neerslag hun intrede hielden.

Hoe anders de situatie gisteren in de inner-alpine dalen. In plaats van regen viel de neerslag hier langere tijd gewoon in de vorm van sneeuw waarbij de sneeuwvalgrens rond de 1000 meter lag. In Oberwallis en dus ook hier in Termen viel tot de avond vrijwel alle neerslag in de vorm van sneeuw en was het gewoon winters.

Dat het in de inner-alpine dalen sneeuwt en elders tot grote hoogte gewoon regent heeft alles te maken met zogenaamde neerslag afkoeling. Eergisteren zagen we al dat zich juist hier een koude reservoir had gevormd.

Archieffoto Rosswald met blik op het Rhonedal. Tijdens de mooiweer fase is mooi de inversie (bovenste grens) van het koudreservoir te zien. Veelal is het in de winter in de dalen kouder dan op 2000 meter

Door de aanhoudende en intensieve neerslag alsmede het uitblijven van de wind (beschermde dal) bleef dit koude reservoir intact terwijl er steeds meer “energie” (warme) aan de omringende luchtmassa werd onttrokken en vervolgens de temperatuur en het dauwpunt langzaam maar zeker begonnen te dalen.

Zie ook onze WIKI  – Neerslagafkoeling / Isothermie

Hier in Termen gelegen op 1020 meter was het met aanvang van de neerslag nog 3.4 graden met een dauwpunt temperatuur van 2 graden. Geleidelijk begon de temperatuur te dalen en de regen ging in (smeltende) sneeuw over. Overdag sneeuwde het onafgebroken met een temperatuur van 1 graad en een dauwpunt temperatuur van -0.3 graden. Ook de zogenaamde nattebol-temperatuur, een belangrijke indicator voor sneeuw, daalde van 1.8 naar 0.8 graden! Zie hieronder de grafieken voor temperatuur, dauwpunt en neerslag voor weerstation Termen (bron grafieken Meteo-Oberwallis)

Met als eindresultaat “sneeuw”

Dat het voor vele weerdiensten -sites altijd weer lastig is om met dit soort situaties om te gaan werd gisteren ook weer eens mooi duidelijk. Vrijwel alle weerdiensten als ook weersites zaten er voor wat betreft dit deel van de Alpen weer compleet naast! (los van het feit dat het inner-alpine delen van de Alpen vaak niet eens worden benoemd).

In de namiddag en avond werd er door toename van de wind steeds meer aan het koude reservoir geknabbeld en steeg ook hier de sneeuwvalgrens vrij vlot tot boven de 1800 a 2000 meter.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Zonaal, zacht en onbestendig
Voor wat betreft de komende week kunnen we eigenlijk kort zijn en gaan we maar even niet verder op de (anti winterse) details in. Met een krachtige zonale hoogtestroming trekken depressies met hun fronten aan de lopende band vanaf de Atlantische Oceaan west Europa binnen.

GFS animatie zonale stroming met komen en gaan van depressies gedurende deze week

Meest verblijven we aan de zachte kant van de polaire jet, tijdelijk kan dinsdag vanuit het noordwesten wat minder zachte lucht binnenstromen. Het wordt niet alleen een zachte maar ook kletsnatte week, sneeuw valt er enkel in het hooggebergte. In de west en noordwest Staugebieden worden tot en met vrijdag neerslag neerslag hoeveelheden berekend die kunnen oplopen tot 100 a 150 mm.

Ook vandaag houden we het niet droog, nieuwe neerslag is in aantocht. Radarbeeld 09h20 (bron Wetteronline.de)

De sneeuwvalgrens ligt in de zachtere lucht meest boven de 1900 a 2300 meter, tijdens de koelere fases op dinsdag / donderdag tijdelijk dalend naar 1600 tot 1300 meter. Boven de 2000 meter zullen de sneeuwcondities verder verbeteren, daaronder meest verslechteren.

Winterse setting, graadje of 15 tot 20 kouder

In de loop van de weekend gaat het roer dan geleidelijk om en evolueren we naar een veel kouder winters weertype. Deze wordt in de steigers geworpen door advectie van warme lucht (WLA) op hoogte waardoor zich op de Atlantische Oceaan een hogedrukblokkade gaat opwerpen. Met een naar noordwest en begin volgende week naar noord draaiende hoogtestroming komen we aan de koude kant van de jetstream en wordt dan steeds koudere lucht naar het zuiden op transport gezet.

Zaterdag krijgen we te maken met een eerste portie maritiem polaire lucht en daalt de sneeuwvalgrens tot 1000 a 800 meter. Na een tijdelijke verzachting op zondag volgt vanaf maandag dan veel koudere polaire lucht op meer directe weg vanuit het noorden. In alle hoogtes gaan de temperaturen fors omlaag (op 1500 hPa 15 tot 20 graden!!) waarbij sneeuw en sneeuwbuien het winterse plaatje compleet zullen gaan maken.

Dinsdag en woensdag -10 tot -15 graden op 850 hPA !

Niet alleen het GFS ook met de winterse blokkade op de proppen, ook het ECMWF laat volgende week een prachtige winterse setting zien die winter liefhebbers zal doen watertanden.

ECMWF 850 hPa met de mooie winterse setting

Voor details met betrekking tot de verwachte sneeuwval en verdeling is het nu nog te vroeg. Daarover de komende dagen dan meer.

GFS ensembles oostelijke Alpen
GFS ensebles westelijke Alpen

Tot zover vanuit een bewolkt en grijs Termen in Oberwallis, fijne dag, blijf AWM volgen en twitteren en zegt het voort. Ciao

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Op zoek naar een cadeautje voor de feestdagen? Of wilt u simpelweg een leuke kalender voor 2019?!

Steun AWM en onze weerberichten en diensten en Bestel nu de Alpenweerman Weerkalender! 

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.587 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier