Advertentie 

Algemeen; laag – Zarmina – met kern net ten westen van Schotland zakt geleidelijk wat af en daarmee ook de zuidwestelijk hoogtestroming. Vanaf dinsdag neemt bouwt zich boven midden Europa een apart hoog op en daarmee komt er ook een einde aan de Südstau – Föhn situatie. Voorlopig blijft het nog zacht, op de wat langere termijn gaat het met een noordoostelijke stroming geleidelijk afkoelen en evolueren we naar een winterse setting!

Voorlopig eerst nog zacht en rustig herfstweer

De herfst laat zich tot nu toe van een zeer milde en aan de noordkant ook van een zeer droge kant zien. Ook gisteren met een föhnige stroming en opklaringen aan de noordkant gewoon weer maxima die tot 18 a 21 graden opliepen. De zuidkant moest het weer doen met veel Stau bewolking en ook neerslag en hier bleef het kwik dan ook een graad of 5 tot 10 achter. De neerslaghoeveelheden hielden zich met lokale 10 tot 20 mm binnen de grenzen. Verder natuurlijk ook weer de soms hardnekkige Hochnebel waarbij het altijd weer de vraag is of en waar deze al of niet zal oplossen.

Grijs en grauw en lichte regen gistermiddag in Gondo aan de zuidkant van de Simplonpas dicht tegen de Italiaanse grens

Diegenen die sneeuw zoeken vinden deze in de zuidelijke Alpen en aangrenzende Alpenhoofdkam. Vooral in de zuidelijke Walliser Alpen en de aangrenzende Italiaanse Alpen ligt vanaf circa 1800 meter sneeuw. Boven de 2300 a 2500 meter ligt er voor de tijd van het jaar nog steeds een imposant sneeuwdek en zijn de sneeuw en piste condities goed. Enige tegenvaller was de harde (föhn) wind en aan de zuidkant de Stau bewolking en Hochnebel die het wintersport gebeuren enigszins frustreerden.

Matterhorn en föhnige opklaringen aan de Walliser kant
De Matterhorn (Monte Cervino, 4417m)) en links daarvan Dente d Hérens (4171m)  gezien vanaf de Italiaanse  kant – Plateau Rosa – met hier de de Stau bewolking
In de ochtend nog enkele opklaringen aan de zuidkant. Blik Chamois-Colle-Fredda-Fontana-2415m
Boven de Hochnebel aan de zuidkant was het prima vertoeven. Blik vanaf Furgsattel
Aansluitend genieten van een schitterende Sunset boven de Hochnebel.

Vandaag maandag verandert er nog niet veel aan de zuid tot zuidwestelijke stroming en daarmee ook niet aan de Südstau en Südföhn situatie. Kijken we naar de kaarten dan zien we dat aan de voorzijde van een langgerekt front met daarin opgenomen laag Alexandra achter een zwak warmtefront onverminderd zachte lucht wordt aangevoerd.

Met föhn en opklaringen aan de noordkant gewoon weer 18 tot 21 graden en de zuidkant als ook de westelijk noordkant moet het weer doen met meer bewolking waaruit ook weer wat neerslag zal gaan vallen. Sneeuwvalgrens zo rond de 2400 meter en op 2000 meter een graad of 3 tot 7 en de  vorstgrens bevindt zich rond de 3000 meter.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Zwak koufrontje / Einde Südstau
Dinsdag krijgen vooral de noordelijke Alpen te maken met een zwak koufrontje en kan er wat (zwakke) neerslag gaan vallen. Elders blijft het meest droog met een mix van (hogere) wolken(velden) en opklaringen. Eindelijk krijgt dan ook de zuidkant de zon weer te zien en met een beetje geluk wordt het hier gewoon zonnig. In de nacht en ochtend  in het zuidoosten kans op mist en Hochnebel.  Het is nog steeds zacht met maxima die tussen de 15 en 19 graden gaan uitkomen. De vorstgrens daalt in de loop van de dag naar circa 2500 meter.

Radarbeeld Alpen 09h20 via Wetteronline.de

Winterse hogedruk in de steigers gezet
Vanaf woensdag zien we dan eindelijk een verandering in het grootschalige weer patroon en hoogtestroming ontstaan. Het hoog boven midden Europa gaat dan namelijke een alliantie aan met het west Rusland hoog en vervolgens ontstaat er een macht bolwerk van hogedruk dat zich uitstrekt van west Rusland tot ober het zuidwesten van Europa.

GFS 500 hPa met de hogedruk boven grote delen van Europa, het is dan met een ZO stroming (nog) vrij zacht

Aanvankelijk ligt de hoogteas nog ongunstig voor kou en met een overwegend zuidoostelijke hoogtestroming wordt nog vrij zachte maar droge lucht aangevoerd. We krijgen dan heel rustig herfstweer en onder de subsidentie inversie binnen de hogedruk (dalende luchtbewegingen) kan het in de onderste luchtlagen al gaan afkoelen. Daarbij nemen de mist en Hochnebel kansen geleidelijk weer toe. In de bergen is het nog vrij mild met volop zonneschijn.

Inzettende afkoeling oosten
Tegen het einde van de week gaat vooral in de oostelijke Alpen aan de zuidkant van het hoog en een apart hoogtelaag boven de Balkan met een naar oost draaiende stroming al wat koudere drogere lucht insijpelen en gaan de temperaturen ook in de hoogte naar beneden.

GFS 850 hPa voor vriidag, kouder lucht stroom geleidelijk al de oostelijke Alpen binnen.

Arctische lucht in aantocht
In het weekend verplaatst de kern van het hoog, kerndruk dan gestegen naar 1045 hPA naar Scandinavie en aan de oostflank van het hoog kan dan met een naar noordoost draaiende stroming eindelijk (veel) koudere lucht vanuit Rusland naar west en vooral centraal Europa gaan uitstromen!

De voorste begrenzing van de veel koudere lucht (-5 graden Isotherm op 1500 meter)  zal in de loop van de zondagavond -nacht en op maandag de oostelijke Alpen bereiken.

GFS 850 hPa voor maandag 00h00 met de veel koudere lucht die vanuit het NO begint binnen te stromen

In alle hoogtes en vooral ook in de bergen gaat de koude lucht voor een verdere markante afkoeling gaan zorgen. Tot de avond zullen de gehele Oostenrijkse en Zwitserse Alpen door de koudere luchtmassa’s verovert zijn en vervolgens vallen dan ook de westelijke Alpen.

GFS T850 hPa voor dinsdag avond, – 5 tot -7 graden op 1500 meter

De koudere luchtmassa’s vanuit het hoge noorden zijn ook vrij droog waardoor er tijdens passage van het polaire front weinig neerslag wordt verwacht. Geheel kansloos is het echter niet wanneer het gaat om sneeuw. We zien namelijk vanaf maandag op hoogte gelijktijdig een bel met koude lucht over de Alpen trekken (hoogtelaag).

Neerslag 3/h voor maandagavond

Mede door de koude bovenluchten zou dan uit meetrekkende wolken wat lichte sneeuw of sneeuwbuien kunnen gaan vallen en wie weet in de Stau van de hogere bergen ook genoeg voor een mooi winters laagje tot in de laagste dalen.

In het verdere verloop lijkt het koude(er) weertype aan te houden. Onder meest hogedruk invloed met zwaartepunt te noorden van de Alpen blijft het koud tot vrij koud. In hoeverre zuidelijke verstoringen of hoogtelaagjes dan sneeuw gaan opleveren valt op dit moment nog niet te zeggen!

Zowel de GFS als ook de ECMWF ensembles laten de overgang zien naar een veel kouder weertype. In beeld die van het ECMWF

Samengevat kunnen we stellen dat het voorlopig met toenemend hogdruk nog aan de zachte kant blijft, dat geldt vooral in de bergen. Vanaf vrijdag in het oosten al inzettende afkoeling. Maandag meldt de winter zich met vorst en mogelijk ook wat (lichte) sneeuwval!

Hoe het één en ander allemaal precies gaat evolueren gaan we natuurlijk nauwlettend in de gaten houden. Ik zou zeggen blijf volgen ook op Facebook en Twitter voor de laatste updates en news.

Tot zover voor vandaag vanuit een halfbewolkt Oberwallis. Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl. Ciao


Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.303 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Winterse setting in de maak”

 • Michel
  13 november 2018 at 00:21

  Geweldig nieuws, bedankt Johann!

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier