Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; onder invloed van zwakke hogedruk invloed hebben de Alpen de eerste dagen van de nieuwe week te maken met rustig, vrij zacht en meest droog herfstweer. Na een korte föhnfase rond het midden van de week volgen vanaf vrijdag steeds koudere maritiem polaire luchtmassa’s. Sneeuwvalgrens dalend tot onder de 1000 meter. Vanaf zondag winters met vorst en sneeuw(buien) tot in de dalen en lagere delen!

Vanaf woensdag geleidelijk kouder

Gisteren regende en sneeuwde het nog de gehele dag in de Südstau van de Alpen maar met het verder trekken van het noord Italië nam de intensiteit en grootschaligheid geleidelijk af . De afgelopen 3 dagen viel er in de regio uitstrekkend vanaf de Simplon tot de Leventina (noordelijk Tessin) 100 tot 200 mm aan neerslag en lokaal ook nog meer.

Neerslag afgelopen 72 uur. Bron Meteo-Schweiz

Boven de 1600 a 2000 meter viel er 80 tot 90 cm sneeuw, in de Simplon boven de 1800 meter tot 120 cm. De sneeuwvalgrens varieerde sterk tussen de dalen en 1200 meter oplopend gisteren tot 1400 a 1900 meter.

In de zuidelijke Alpen viel lokaal tot meer dan een meter sneeuw. Beeld l-Alpe-Devero
Rossboda 2000m
Airolo 2000m

Nog vrij zacht /woensdag föhn
De komende dagen trekt een Atlantische depressie – Mario – en ex tropische cycloon Sebastien via het zuiden van de Britse Eilanden / Bretagne de Noordzee op (woensdag) en vervolgens  (donderdag) verder naar het zuiden van Scandinavie.

Aan de voorzijde daarvan wordt eerst nog zachte lucht aangevoerd waarbij het woensdag tijdelijk weer föhnig wordt aan de Alpennoordkant. De zuidkant en na föhneinde ook de noordkant krijgen dan te maken met wat neerslag en boven de 1500 meter sneeuw.

Mario / Sebastiaan dinsdagavond samengesmolten ten zuidwesten van Ierland

Na passage van het laag stroomt vanaf donderdag geleidelijk steeds koudere maritiem polaire lucht over grote delen van west Europa en de Alpen uit en komt er een einde aan het zachte herfstweer. Het is onbestendig en donderdag valt er sneeuw of sneeuwbuien tot 1500 a 1200 meter, vrijdag daalt de sneeuwvalgrens verder naar 1200 tot 800 meter. De Alpenzuidkant krijgt dan met droog en vrij zonnig weer te maken en algemeen wat hogere temperaturen.

Het laag vrijdag boven het zuiden van Scandinavie, van het noorden uit stroomt steeds koudere lucht naar het zuide uit

Sneeuwlaag?!
In het weekend trekt een volgende depressie op een zuidelijkere koers via west Frankrijk richting de centrale Middellandse Zee (Corsica / Sardinie) en tegelijkertijd wordt er ten westen van Ierland een hoog in stelling gebracht. Met een naar noord draaiende stroming (meridionaal stromingspatroon) wordt er vervolgens nog koudere polaire lucht naar het zuiden op transport gezet.

In het weekend trekt een volgend laag via west Frankrijk naar het zuidoosten en daarachter komt de weg vrij voor nog koudere polaire lucht

Maandag en dinsdag zien we op 850 hPa (1500 meter hoogte) de temperaturen boven de Alpen op -8 tot -14 uitkomen en dat betekent “winter”. De neerslag die dan gaat vallen zal tot in de dalen en lagere delen in de vorm van sneeuw vallen.

Maandag T850 tot -12° en loaak tot -14 graden

Het is nog even afwachten wat met name het laag in het weekend precies gaat doen (koers) en hoe het met de neerslag / sneeuw zal gaan uitpakken. Datzelfde geldt voor de nog wat langere termijn! Hoe dan ook, de komende dagen gaan we dat allemaal netjes voor jullie in kaart te brengen. Ik zou zeggen blijf volgen, vertel het verder en volg onze updates en news ook via onze sociale media kanalen!

Tot zover vanuit een droog en opklarend Termen in Oberwallis. Actuele temperaturen 8,8 graden en alle sneeuw van een week geleden (65cm) weer foets. Ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 3.547 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier