Alpen - Winterse plaagstoten met mogelijk veel sneeuw
![Alpen - Winterse plaagstoten met mogelijk veel sneeuw](https://awm.alpenweerman.nl/wp-content/uploads/2020/02/02202032/ERY8s-mXkAAcLsQ.jpg)
Algemeen; de Alpen liggen in het overgangsgebied tussen lagedruk in het noorden en hogedruk in het zuiden waarbij de frontale zone / jetstream met een krachtig windveld zich net ten noorden van de Alpen ophoudt en vandaag de noord(oostelijke Alpen schampt) Maandag neemt ook hier de invloed van de hogedruk weer toe. In de loop van de woensdag volgt duidelijke koudere maritiem polaire lucht. Na tijdelijke zwakke hogedruk en verzachting volgt in het weekend een volgende portie polaire lucht meer koude lucht en sneeuw.
Wintersport weerbericht (kort) – Diagram prikpunt Zermatt (1600m)
Alpen; in westen en zuiden als ook inner-alpin vandaag droog en overwegend zonnig. In noorden en noordoosten veel bewolking en neerslag, sneeuwvalgrens stijgend naar 2000 tot 2300 meter. Veel wind in de noordelijke Alpen in de bergen stormachtig tot storm met hogerop (zeer) zware windstoten. Nulgradengrens circa 3000 meter. Maandag tijdelijke weersverbetering. Dinsdag van westen uit weersverslechtering.
Volgende week onbestendig en kouder, mogelijk veel sneeuw
Onveranderd hebben we te maken met een krachtige zonale (westelijke) hoogtestroming waarmee hoogteruggen en troggen het weerbeeld zeer afwisselend bepalen. De jetstream met daarbij de frontale zone die de scheidingslijn vormt tussen de koudere luchtmassa^s ten noorden ervan den de veel zachtere luchtmassa’s ten zuiden ervan verliep gisteren straks west-oost georiënteerd via de Britse Eilanden, de zuidelijke Noordzee tot over Denemarken waarbij nog Nederlanden en Duitsland nog met de invloed ervan te maken hadden.
De Alpen bevonden zich gisteren nog net buiten het bereik ervan in rustiger en droger vaarwater. Daarbij was het met de aanvoer van zeer zachte lucht en ondersteuning van een warme rug van het subtropen hoog opnieuw zeer zacht met maxima die in de lagere delen en dalen tot 13 a 18 graden opliepen.
Ook in de bergen (hooggebergte) zorgde de warmbloedige hogedruk en subsidentie voor zeer zachte condities. Omdat de lucht ook vrij droog was bleef de sneeuw op de (hogere) pistes al met al goed van kwaliteit met hooguit in de middag op de wat meer zon geëxponeerde hellingen “sulziger” sneeuw. Verder was het de zon die het weerbeeld bepaalde en enkele overtrekkende hogere wolken(velden) mochten geen naam hebben.
De wind hield zich nog koest, vandaag zal deze echter meer en meer aan kracht gaan winnen en vooral aan de noordkant wordt het turbulent. Beeld “anemometer” Lötschental Oberwallis
Onbestendig en veel wind noordkant
Vandaag zien we een randstoring via Duitsland naar zuid Polen trekken en een golf in de frontale zone met warmtefront en koufront schampt nog net de noordelijke en de noordoostelijke Alpen. De invloed van het warmtefront zal dominant blijven en pas later op de avond zouden de noordoostelijk regionen nog net even met iets minder zachte luchtmassa’s te maken gaan krijgen.
Langs de noordelijke Alpenhoofdkam en in het bijzonder de oostelijke Alpennoordkant is er vandaag dan ook meer bewolking en er valt neerslag of gaat neerslag vallen. Met het warmtefront in de zachte lucht is het met 12 tot 18 graden zeer zacht. De sneeuwvalgrens stijgt overdag naar 1800 tot 2300 meter. Inner-alpine ook nog lager maar daar blijft het overwegend droog. Op 2000 meter wordt het een graad of 4 tot 8.
In de nabijheid van de polaire jet die nog iets zuidelijker inkomt en de frontale zone krijgen we hier ook te maken met een verder tot hard of stormkracht aantrekkende wind met in de hogere Alpen (zeer) zware windstoten! In de avond en nacht in het noordoosten met het navolgende schampende koufront dalende temperaturen en sneeuwvalgrens tot 1000 a 800 meter.
In de loop van de avond en nacht in NO tijdelijk koudere lucht en dalende sneeuwvalgrens. Elders houden we rustigere en ook drogere condities en opnieuw is het met de zon erbij zeer zacht met maxima van 15 tot 18 graden. De wind trekt in de noordelijke Alpen aan tot hard of stormachtig.
Maandag neemt ook in de oostelijke regio’s de invloed van de hogedruk weer toe en stroomt er van het westen uit ook hier weer zachtere lucht binnen. Het is of wordt droog en net als in het westen en zuiden gaat de zon weer lekker meedoen. De wind neemt van west naar oost geleidelijk weer in kracht af en aan de noordkant wordt het föhnig.
Ook de dinsdag start nog optimistisch en met de zon erbij en ondersteund door de Südföhn wordt het nogmaals zeer zacht. In de loop van de dag neemt op nadering van een koufront de bewolking weer toe gevolgd door eerste neerslag. Sneeuwvalgrens in de nog vrij zachte lust aanvankelijk nog boven de 1200 a 1600 meter
Koufront en N-Italië laag
In de avond en nacht op woensdag volgt er nog koudere lucht en door inzettend lij en Genua cyclogenese gaat zich boven de Golf van Genua respectievelijk boven noord Italië een apart laag ontwikkelen dat verder trekt naar de noordelijke Adriatische Zee.
Daarbij aan de oostflank van het laag veel zachtere maar vooral ook veel vochtigere lucht vanuit de Golf van Genua en Tyrreense Zee aangetapt welke vervolgens met een zuid tot zuidoostelijke stroming tegen de veel koudere polaire lucht massa’s die vanuit het noorden tot noordoosten worden aangevoerd gaan opglijden
Door deze ontwikkelingen en opglijdings processen gaat er van west naar oost in het gehele Alpengebied (Stau) neerslag vallen waarbij zowel de west, de noord als ook de zuidkant betroffen zal zijn.
Meer weten over de Staugebieden en waar de meeste sneeuw valt
zie deze LINK
De sneeuwvalgrens zal woensdag meest tussen de 1000 en 600 meter uit gaan komen. Lokaal en regionaal kunnen grote verschillen in weerbeeld gaan optreden waarbij het precieze verloop nog niet geheel vaststaat! Dat geldt in het bijzonder ook voor de sneeuwvalgrens en de stormachtige wind!
Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams met zoekfunctie land, plaats
In de loop van de donderdag trekt het laag al opvullend verder door naar de zuidelijke Adriatische Zee en kan de atmosfeer weer tot rust komen. Geheel bestendig is het ook dan niet en vooral in de Alpen valt er ook nog neerslag of buien. Het wordt ietwat minder koud maar nog steeds is het guur Sneeuwvalgrens geleidelijk stijgend naar 1000 meter.
Tot en met donderdag gaat er in de Alpen 30 tot 80 cm of zelfs nog meer sneeuw vallen. De accumulaties variëren per hoogte en regio als ook nog per model. De meeste neerslag wordt vooralsnog in de Staugebieden van de westelijke Alpen verwacht. Hieronder de verwachting van het Franse Arpege model.
Vrijdag en deels nog zaterdag gaat een volgende warme hoogterug de boel weer even flink opwarmen waarbij de hoogste temperaturen met een opkomende Südföhn aan de noordkant gehaald zullen worden. Het is en blijft dan echter droog en overwegend zonnig. Even meepakken maar want de volgende weersverslechtering volgt in de loop van de zaterdag en zondag.
We krijgen dan met een volgend koufront en portie maritiem polaire luchtmassa’s te maken met een soortgelijke ontwikkeling zoals hierboven voor de woensdag beschreven met dien verschil dat de polaire jet (hoogtetrog) vanuit het zuiden inkomt met inzettende Südstau neerslag. Voor het koufront en laag uit wordt het met een aantrekkende Südföhn vooral aan de noordkant dan nogmaals weer even een flink stuk zachter
Opnieuw kan er dus in het gehele Alpengebied neerslag van betekenis gaan vallen en in de bergen en deels tot in de dalen sneeuw. Gezien de nog vrij lange verwachtingstermijn en ook het vaak nog wispelturige karakter van de lij en Genua cyclogenese laten we dat vandaag nog maar even voor wat het is!
Mocht het echter zo gaan komen dan mogen dit keer vooral de zuidelijke Alpen zich gaan verheugen op veel neerslag en in de bergen sneeuw. Lokaal sneeuwt het in de Südstau bij aanhoudende en intensieve neerslag tot in de dalen!
Met de start van de nieuwe week is het ergste dan weer voorbij en gaat het kwik weer wat in de lift zonder dat het dan echt zacht gaat worden. Het blijft echter wel onbestendig met periodiek neerslag en in de bergen sneeuw. Sneeuwvalgrens dan meest zo tussen de 800 en 1200 meter. In detail dan nog onzeker ontwikkelingen. Hieronder nog de GFS ensembles voor de zuidoostelijek Alpen (Karinthie) en de centrale noordelijke Alpen (Vorarlberg / Tirol)
Tot zover deze toch wel spannende vooruitzichten voor de komende week en weekend. Nog wel even die slag om de arm houden met betrekking tot de details, daarover dan de komende dagen meer duidelijkheid. Voor de winterliefhebbers nog even de mooie winterse hoofdrun van het ECMWF met een lang niet meer gezien Scandihoog! Tja, en dat met de start van de meteorologische lente!
Tot zover voor deze zondagochtend vanuit een half bewolkt Termen in Oberwallis, temperatuur 4.6 graden. Graag weer tot een volgende keer. Ciao
Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum!
Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Geïnteresseerd ? – meer info HIER
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman
5 Reactie op “Alpen – Winterse plaagstoten met mogelijk veel sneeuw”
Comments are closed.
Dat ziet er goed uit Johann! Dat hebben we deze winter niet gauw gezien met sneeuw voor heel de Alpen. Ook de Dolemieten profiteren mee en dat komt net goed uit voor mijn zoon die eind volgende week naar Val di Sole vertrekt.
Al bij al in deze “te” warme winter mogen ze niet klagen in de skigebieden. Vooral in de hogere gebieden is het prima vertoeven. Enkel de constante harde wind brengt (bracht) soms wat roet in het witte eten. Het aantal skitoeristen ligt in ieder geval een stuk hoger dan de voorbije jaren. Voor mij zit het er al op en kijk nu al uit naar het volgend seizoen.
Nog een prettige zondag.
groet, Kris
Wij afgelopen week een topweek (voorjaarvak noord)gehad in jungfrauregion. Grindelwald Zwitserland toplocatie mooi weer, geen negatieve dingen.
Ben 7 x in jungfrauregion wezen skiën altijd top.
Ook wel geluk met mooi weer, een x in de mist skiën is ook een leuke uitdaging.
Helaas, de eerste skidag en alle liften boven de 1500 meter dicht vanwege de wind in Flachau.. superlange rijen voor de liften die lager liggen. Zal de wind morgen en de rest van de week minder zijn dan vandaag?
Uitzonderlijk warm met vanmiddag regen tot op 2500 meter (!!) hoogte in Kühtai (Tirol) :skier: Foto Robert Kooyman.
Ook ik het zillertal(skigebied hochzillertal) de liften naar de top dicht. Hele ochtend lichte regen, smiddags droog en harde wind, wel bewolkt. 8.8 graden om 15:15 rond de 1800meter. @ johann, zie ik nu dat we morgen en dinsdag zon krijgen?