klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: Door een groot hoge drukgebied boven Scandinavië hebben de Alpen te maken met oostelijke hoogtestroming. Ten zuiden van de Alpen hebben we te maken met lagere druk. Dit weekend trekt er een hoogte-laag onder de Alpen langs die voor wat wisselvallig weer kan zorgen.

Onder invloed van het machtige Scandihoog in noord Europa is de stroming in het gehele Alpengebied oostelijk. Vanochtend is het grotendeels droog en vriendelijk weer, met name in de westelijke Alpen.

Radarbeeld vanochtend om half 10

Elders in de Alpen is er veel bewolking aanwezig. Veel van deze bewolking is echter laaghangende bewolking. Daarboven schijnt vanochtend uitgebreid de zon terwijl het in de dalen vies en grijs weer is.

Hoog in de bergen schijnt de zon. De grens van de bewolking ligt wel vrij hoog, zo rond de 2600-2800 m. Dit is een webcambeeld van de Goldbergkees in Oostenrijk op ruim 3000 m.
Ook op de Sonnblick in Karinthië kijken we uit over het wolkendek (3200 m).
In de westelijke en zuidelijke Alpen laat de zon zich deze ochtend ook nog in de dalen zien zoals hier in Lüsen, Italië.

In de loop van de middag neemt vanuit het noordoosten de bewolking toe, wordt het zicht slechter en kunnen er wat sneeuw- en regen buien gaan vallen. Het is vrij fris met een nul graden grens van tussen de 1100 en 1900 m hoogte. Als er sneeuw valt, zal dit niet heel veel zijn en is het met 5 cm meest wel gedaan. Uitzondering zijn hierbij de gebieden tussen Ticino en Vorarlberg alwaar de hoeveelheden iets hoger kunnen uitpakken met 10 tot 25 cm sneeuw in de nacht naar zondag.

Langs de oostflank van het hoge druk bolwerk boven Scandinavië stroomt vanuit het noordoosten relatief koude lucht over de Alpen uit. Hierdoor kan het dit weekend ook sneeuwen tot in de wat lagere delen.

Op zondag hebben de Alpen dan nog steeds te maken met hoogte-laag wat een beetje blijft hangen boven noord Italië. In de hele Alpen hebben we dan te maken met veel bewolking en buien. Het is nog steeds fris met een sneeuwvalgrens tussen de 1000 en 1500 m, lokaal kan deze bij aanhoudende neerslag dalen tot 600 m. Op de meeste plaatsen is het met 5 tot 10 cm sneeuw wel gedaan. In Zwitserland kan dit wat hoger uitpakken met hoeveelheden tot zo’n 20-30 cm verse sneeuw. Een uitzondering hierbij zijn de zuidelijke Franse Alpen waarbij de zon wel regelmatig te zien zal zijn. In de loop van de dag en nacht naar maandag trekt het hoogte-laag weg en wordt het droger.

De verwachte hoeveelheid sneeuw in de Alpen t/m maandagochtend. Groen zijn hoeveelheden tot 10 cm,oranje tot 15 cm en blauw tot 20 cm

Op maandag belooft het dan een zeer zonnige dag te worden met hier en daar misschien nog wat restwolken, maar veel stelt dit niet voor. In de loop van de middag kunnen er wel weer wat stapelwolken ontstaan boven de bergen waardoor er hier en daar een klein buitje zou kunnen ontstaan. Als de zon dan onder is wordt t overal weer rustig en blijft het droog.

Op dinsdag nadert er in de loop van de ochtend dan vanuit het westen dan een warmtefront. Het eerst begint het dan te regenen in de Franse Alpen. In de loop van de dag breidt deze neerslag zich dan ook uit richting Zwitserland en de Italiaanse Alpen. In de noordoostelijke Alpen lijkt het meest droog te blijven, omdat het warmtefront langzaam oplost en stukloopt tegen het hoge drukgebied.

Dinsdag nadert er vanuit het zuidwesten een warmtefrontdie met name in de westelijke Alpen voor neerslag zal gaan zorgen. Later verpietert het front en loopt zichzelf stuk op het hogedrukgebied.

Op woensdag is het dan weer droog en wisselend bewolkt. Voorlopig lijkt het hoge drukgebied boven Scandinavië niet te wijken en blijven we te maken hebben met een oostelijke hoogtestroming. Wellicht dat tegen volgend weekend we weer te maken gaan krijgen met hoogte-laagjes, maar voor details hierover is het echt nog te vroeg. Voor nu een fijn weekend allemaal!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 315 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer