Algemeen: vandaag zondag en ook de eerste dagen van de nieuwe week staan in het reken van zeer zonnig en zeer zacht hogedrukweer. De noordoostelijke Alpen hebben echter eerst nog te maken met de wat vochtigere luchtmassa’s die  door een depressie boven west Rusland worden aangevoerd. Woensdag eerste winterse november schermutselingen op koufront, aan de noordkant geleidelijk sneeuw tot onder de 1000 meter!

Veel zon en eerst nog nog zeer zacht.

Gisteren hadden de westelijke Alpen als ook het westen van de oostelijke Alpen weer te maken met heerlijke condities. afgezien van enkele Hochnebel en mist velden die vooral aan de Alpennoordkant deels hardnekkig bleven was het vooral de zon die het weerbeeld bepaalde. Verder was het opnieuw zeer zacht. De hoogste temperaturen werden aan de de westelijke zuidkant (Ticino) gemeten met lokaal bijna 22 graden.

1477758574593
Blik van de kerk in Caviano aan het Lago Maggiore richting Italie. Foto: D. Ruosch via Meteo Schweiz Weerblog

Mede de noordenwind (föhn) zorgde hier voor een extra thermische steuntje in de rug. Echter ook elders was het met 15 tot 17 graden zeer zacht. Onder de warmbloedige hogedruk was het ook in de hogere delen weer uitzonderlijke warm voor de tijd van het jaar. Zelfs op 2200 steeg het kwik tot 12 graden en ook op 3500 meter werde het 3 tot 4 graden.

Minder fraai en zacht was het in de oostelijke Alpen, bewolking die met een krachtige noordwestelijke hoogtestroming werd hier aan de westflank van een depressie die via Zweden naar de Baltische Staten onderweg is.

le-poteu-des-etables2
Heerlijk bergweer ook weer in de Walliser Alpen Via FB Pierre-louis Cerutti
le-poteu-des-etablesvalais
En prachtige herfstkleuren

Ook in oosten meer zon
Vandaag trekt die laag verder naar west Rusland en vanuit het westen neemt de invloed van hoog luisterend naar de naam Quinn met kern boven Nederland (1035hPa) wat toe en ook de oostelijke Alpen gaan daarvan profiteren. Algemeen moeten de oostelijke Alpen echter vooral vandaag nog rekening houden met meer bewolking of overtrekkende wolkenvelden. Hoe meer naar het westen hoe meer kans op zon.

un3100
UKMO 00h00 isobaren en frontenkaart
soldengletsjer
Perfecte (sneeuw)condities gisteren op de gletsjer piste van Sölden. Via FB Sölden
soldenheb
Maar ook Hochnebel in de lagere delen

Verder natuurlijk ook weer het alom vertrouwde beeld van lokale Hochnebel en mist in de dalen en de lagere delen van het Alpenlaagland. Vooral bij grotere wateroppervlaktes kan de mist dikker en hardnekkig zijn. De bovengrens van de Hochnebel ligt meest tussen de 800 en 1300 meter, in het oosten ook hoger.

rad08
Radarbeeld Alpen 08h00 bron WetterOnline.de
ews31
Mooi is te zien hoe de koudere lucht boven de Tallage “uit condenseert” en zich Hochnebel vormt. Beeld vanaf de Edelweissspitze over de Hochalpenstrasse (Grossglocker)

Het is opnieuw zeer zacht met maxima van 5 (onder de mist) tot 13 in het noorden en 15 tot 19 graden in het zuiden met veel zon. Het nulgradenniveau ligt rond de 3800 meter in de westelijke Alpen en 2200 tot 2000 meter in de oostelijke delen! De sneeuwvalgrens zullen we nog even niet benoemen en is ook geen thema!

zlbwe
Nugradenniveau en lagere bewolking zondagmiddag 12h00

Voor diegenen die het graag zeer zacht en zonnig hebben kunnen we mededelen dat ze in ieder geval nog twee dagen kunnen genieten, Er verandert per saldo namelijk nog maar bar weinig  Het gehele Alpengebied inclusief de oostelijke delen kunnen maandag en dinsdag en deels ook nog woensdag genieten van veel zon en (zeer) zacht herfstweer en bergweer. Vooral nog even meepakken want vanaf woensdag gaat het roer om.

Woensdag koufront, neerslag en afkoeling
Al dagen voorzien de weermodellen een frontale aanval van polaire luchtmassa’s vanuit het noorden. Het koufront met neerslag zal in de loop van de woensdag middag -avond de Alpen bereiken en vooral de noordelijke Alpen mogen zich gaan opmaken voor een markante temperatuurdaling waarbij het vooral aan de noordkant een heel stuk kouder gaat worden.

depwo
Woensdag(middag -avond) gaat een koufront vooral in de noordelijke Alpen voor een markante afkoeling zorgen. Het wordt dan een graad of 10 kouder.

Op 1500 meter hoogte daalt het kwik een graad of 10 en de vorstgrens daalt op donderdag bij aanhoudende neerslag aan de noordkant lokaal  tot lokaal 1200 a 1000. De zuidkant en de (zuid)westelijke Alpen ontlopen de meest koude en vochtige noordelijke hoogtestroming. Hier kan het zelfs droog blijven en het is ook duidelijk minder koud.

Winterse setting steeds waarschijnlijker
Vanaf vrijdag komen we met nieuwe hogedruk weer in wat rustiger vaarwater terecht. De zon krijgt weer meer ruimte en de temperaturen gaan weer omhoog. Ook het weekend belooft wederom fraai herfstweer op te gaan leveren. In de loop van de zondag zien uitgaande van een depressie die vanaf de Britse Eilanden naar de Benelux trekt en een actief koufront op de Alpen afstevenen.

zond12
Zondag 6 november, een markant koufront nadert de Alpen en gaat heus winterweer opleveren (GFS oper)

Maandag zal de koude polaire lucht die vanuit het noorden naar het zuiden uitstroomt de Middellandse Zee bereiken alwaar we te maken gaan krijgen met zogenaamde Alpine lij-cyclogenese oftewel de ontwikkeling van een Genualaag. Omdat de Atlantische Oceaan vanaf de Pool (!) tot aan de Azoren door hogedruk compleet geblokkeerd is kan de advectie van steeds koudere lucht vanaf de Pool onverminderd aanhouden.

maand
Maandag is de polaire lucht al tot aan en over de Middellandse Zee gevorderd. Bij Genua ontwikkelt zich een apart laag

Weliswaar wordt de polaire lucht door het lange traject wat ze moet afleggen en waarvan een groot deel over zee (maritiem polair) nog flink opgewarmd toch zal het in de Alpen maar ook in de Middelgebergtes en de (hoger delen) Ardennen voor winterweer gaan zorgen. Dinsdag zie we de -5 graden T850 isotherm al tot aan de Alpen doorschuiven en woensdag ligt deze al tot over het zuiden van Frankrijk en het noorden van Italië.

dinsdkl
Dat wordt even wennen! Op T850 hPa dinsdag “winterse” -4 tot -7 graden. In de Alpen en Duitse Middelgebergtes voldoende voor sneeuw tot in de dalen!

In de Alpen gaat het wanneer de kaarten dit scenario vasthouden tot in de dalen sneeuwen en vanaf 800 tot 1000 meter vriest het. Hoeveel sneeuw er gaat vallen en hou de details er dan precies uit komen te zien is nog onzeker daar we nog een dikke week te gaan hebben tot dato. Overigens laat ook het ECMWF als een steeds groter deel van de diverse ensemble oplossingen deze winterse ontwikkelingen zien!

gfsens31

Hoe dan ook, morgen gaat Lander weer verder kijken hoe het er met de winterse kaarten bijstaat. Ik ga straks Rosswald weer voor Termen verruilen en nog even genieten van het heerlijke weer.

Oja…”Alpenweerman” is vandaag te vinden op de off-piste dag van het NKBV in Snowworld Zoetermeer. Om 12 uur wordt er een lezing gegeven over het weer in de bergen. De toegang is gratis, dus mocht je in de buurt zijn dan zien we je daar. Fijne zondag en ciao

rot
Het belooft weer een mooi (zon)dag te worden. Webcam Visperterminen piste Rothorli

Kijk ook eens op de  webcams voor het weer in de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Meer weer en foto’s vind je op Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS  via Facebook  en -of Twitter. . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Join Alpenweerman community

Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt!  JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 853 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Winterse ontwikkelingen!”

  • Tobias
    30 oktober 2016 at 18:54

    Jaaaa, laat de winter maar komen:)

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer