Alpen - Winterse ontwikkelingen!

Algemeen: vandaag zondag en ook de eerste dagen van de nieuwe week staan in het reken van zeer zonnig en zeer zacht hogedrukweer. De noordoostelijke Alpen hebben echter eerst nog te maken met de wat vochtigere luchtmassa’s die door een depressie boven west Rusland worden aangevoerd. Woensdag eerste winterse november schermutselingen op koufront, aan de noordkant geleidelijk sneeuw tot onder de 1000 meter!
Veel zon en eerst nog nog zeer zacht.
Gisteren hadden de westelijke Alpen als ook het westen van de oostelijke Alpen weer te maken met heerlijke condities. afgezien van enkele Hochnebel en mist velden die vooral aan de Alpennoordkant deels hardnekkig bleven was het vooral de zon die het weerbeeld bepaalde. Verder was het opnieuw zeer zacht. De hoogste temperaturen werden aan de de westelijke zuidkant (Ticino) gemeten met lokaal bijna 22 graden.
Mede de noordenwind (föhn) zorgde hier voor een extra thermische steuntje in de rug. Echter ook elders was het met 15 tot 17 graden zeer zacht. Onder de warmbloedige hogedruk was het ook in de hogere delen weer uitzonderlijke warm voor de tijd van het jaar. Zelfs op 2200 steeg het kwik tot 12 graden en ook op 3500 meter werde het 3 tot 4 graden.
Minder fraai en zacht was het in de oostelijke Alpen, bewolking die met een krachtige noordwestelijke hoogtestroming werd hier aan de westflank van een depressie die via Zweden naar de Baltische Staten onderweg is.
Ook in oosten meer zon
Vandaag trekt die laag verder naar west Rusland en vanuit het westen neemt de invloed van hoog luisterend naar de naam Quinn met kern boven Nederland (1035hPa) wat toe en ook de oostelijke Alpen gaan daarvan profiteren. Algemeen moeten de oostelijke Alpen echter vooral vandaag nog rekening houden met meer bewolking of overtrekkende wolkenvelden. Hoe meer naar het westen hoe meer kans op zon.
Verder natuurlijk ook weer het alom vertrouwde beeld van lokale Hochnebel en mist in de dalen en de lagere delen van het Alpenlaagland. Vooral bij grotere wateroppervlaktes kan de mist dikker en hardnekkig zijn. De bovengrens van de Hochnebel ligt meest tussen de 800 en 1300 meter, in het oosten ook hoger.
Het is opnieuw zeer zacht met maxima van 5 (onder de mist) tot 13 in het noorden en 15 tot 19 graden in het zuiden met veel zon. Het nulgradenniveau ligt rond de 3800 meter in de westelijke Alpen en 2200 tot 2000 meter in de oostelijke delen! De sneeuwvalgrens zullen we nog even niet benoemen en is ook geen thema!
Voor diegenen die het graag zeer zacht en zonnig hebben kunnen we mededelen dat ze in ieder geval nog twee dagen kunnen genieten, Er verandert per saldo namelijk nog maar bar weinig Het gehele Alpengebied inclusief de oostelijke delen kunnen maandag en dinsdag en deels ook nog woensdag genieten van veel zon en (zeer) zacht herfstweer en bergweer. Vooral nog even meepakken want vanaf woensdag gaat het roer om.
Woensdag koufront, neerslag en afkoeling
Al dagen voorzien de weermodellen een frontale aanval van polaire luchtmassa’s vanuit het noorden. Het koufront met neerslag zal in de loop van de woensdag middag -avond de Alpen bereiken en vooral de noordelijke Alpen mogen zich gaan opmaken voor een markante temperatuurdaling waarbij het vooral aan de noordkant een heel stuk kouder gaat worden.
Op 1500 meter hoogte daalt het kwik een graad of 10 en de vorstgrens daalt op donderdag bij aanhoudende neerslag aan de noordkant lokaal tot lokaal 1200 a 1000. De zuidkant en de (zuid)westelijke Alpen ontlopen de meest koude en vochtige noordelijke hoogtestroming. Hier kan het zelfs droog blijven en het is ook duidelijk minder koud.
Winterse setting steeds waarschijnlijker
Vanaf vrijdag komen we met nieuwe hogedruk weer in wat rustiger vaarwater terecht. De zon krijgt weer meer ruimte en de temperaturen gaan weer omhoog. Ook het weekend belooft wederom fraai herfstweer op te gaan leveren. In de loop van de zondag zien uitgaande van een depressie die vanaf de Britse Eilanden naar de Benelux trekt en een actief koufront op de Alpen afstevenen.
Maandag zal de koude polaire lucht die vanuit het noorden naar het zuiden uitstroomt de Middellandse Zee bereiken alwaar we te maken gaan krijgen met zogenaamde Alpine lij-cyclogenese oftewel de ontwikkeling van een Genualaag. Omdat de Atlantische Oceaan vanaf de Pool (!) tot aan de Azoren door hogedruk compleet geblokkeerd is kan de advectie van steeds koudere lucht vanaf de Pool onverminderd aanhouden.
Weliswaar wordt de polaire lucht door het lange traject wat ze moet afleggen en waarvan een groot deel over zee (maritiem polair) nog flink opgewarmd toch zal het in de Alpen maar ook in de Middelgebergtes en de (hoger delen) Ardennen voor winterweer gaan zorgen. Dinsdag zie we de -5 graden T850 isotherm al tot aan de Alpen doorschuiven en woensdag ligt deze al tot over het zuiden van Frankrijk en het noorden van Italië.
In de Alpen gaat het wanneer de kaarten dit scenario vasthouden tot in de dalen sneeuwen en vanaf 800 tot 1000 meter vriest het. Hoeveel sneeuw er gaat vallen en hou de details er dan precies uit komen te zien is nog onzeker daar we nog een dikke week te gaan hebben tot dato. Overigens laat ook het ECMWF als een steeds groter deel van de diverse ensemble oplossingen deze winterse ontwikkelingen zien!
Hoe dan ook, morgen gaat Lander weer verder kijken hoe het er met de winterse kaarten bijstaat. Ik ga straks Rosswald weer voor Termen verruilen en nog even genieten van het heerlijke weer.
Oja…”Alpenweerman” is vandaag te vinden op de off-piste dag van het NKBV in Snowworld Zoetermeer. Om 12 uur wordt er een lezing gegeven over het weer in de bergen. De toegang is gratis, dus mocht je in de buurt zijn dan zien we je daar. Fijne zondag en ciao
Kijk ook eens op de webcams voor het weer in de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Meer weer en foto’s vind je op Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS via Facebook en -of Twitter. . Foto’s, neerslaghoeveelheden en andere updates vanaf locatie zien we gaarne tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Join Alpenweerman community
Het is weer een interessante herfst en één ding is ook zeker “de volgende winter, die komt bestimmt! JOIN US of wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
één reactie op “Alpen – Winterse ontwikkelingen!”
Comments are closed.
Jaaaa, laat de winter maar komen:)