Alpen - Winterse lichtpuntjes | weekend Arctic outbreak ?!
Algemeen; Hoog Wiltrud zal nog tot het einde van de week het weerbeeld in de Alpen bepalen. Tegen het einde van de week en in het weekend volgt achter een koufront met wat sneeuw vanuit het noorden veel koudere polaire lucht en gaan de temperaturen in alle hoogtes en in het bijzonder in de bergen markant omlaag.
Eerst nog uitzonderlijk zacht in de bergen
Diegenen die deze dagen in de Alpen bivakkeren en -of op wintersport zijn hebben niets te klagen voor wat betreft het weer. Enige minpuntjes zijn misschien de hoge lucht temperaturen in het hooggebergte als ook de nog stevige doorstaande wind in delen van de oostelijke Alpen.
Niet verwonderlijk wanneer we de hoogtekaarten ernaast leggen. Op het 500 hPa vlak (5800 meter hoogte) zagen we temperaturen van -12 tot -14 graden, dat zijn waardes die ook in de hoogzomer niet zouden misstaan. T
Tegelijkertijd zagen we de jetstream via oost Europa nog net de oostelijke Alpen schampen met daardoor juist daar op wat grotere hoogte die soms nog vervelende harde wind.
Ondersteund door de warme hoogterug (uitloper subtropen hoog) kon het kwik vooral in de bergen weer wat winst gaan pakken en zelfs op 3000 meter steeg het kwik door de subsidentie (dalende luchtbewegingen) tot boven het vriespunt.
Ook hier in Oberwallis zagen we gisteren grote verschillen op korte afstand en hoogteverschil.Terwijl de temperaturen in het dal rond of onder het vriespunt lagen steeg het kwik op Rosswald (1800m) tot maar liefst 9 graden in de plus. Opvallend groot ook de verschillen in de nacht en ochtend, dikke plus graden in de bergen en tot bijna min 20 graden in de hoger gelegen dalen.
Zeer zacht en zonnig gisteren ook in de Aletsch Arena. Voor de wintersporters welhaast perfecte condities en genieten
Vooral de lagere delen aan de noordkant had te maken met soms hardnekkige Hochnebel. Echter ook in het zuiden van Zwitserland (Tessin) en de Italiaanse Po vlakte zat gisteren deels hardnekkige Hochnebel en mist.
En nogmaals maar dan in beweging
In de bergen met de zon boven de sneeuw voldoende thermiek voor de Parapenters. Hieronder een paar mooie shots gemaakt door Raoul Geiger (Airvolution) tijdens een tandemvlucht boven de Oberwalliser Alpen en skigebied van de Belalp. Wil je ook zelf eens de Walliser Alpen vanuit de lucht bekijken dat kan, meer info vind je op de website van
Airvolution – HIER –
Aanhoudende hogedruk
De komende dagen verandert er grosso modo maar bar weinig aan de subsidentie inversie hogedruk en de verschillen tussen de lagere delen en dalen en de bergen blijven groot. Terwijl in de bergen de zon overuren maakt is het onder de inversie altijd maar weer afwachten in hoeverre de Hochnebel de zon al of niet zal frustreren. Ook voor wat betreft de temperaturen en temperatuurverdeling verandert er tot het einde van de week niet veel.
GFS arctic outbreak
Richting het einde van de week en in het eerste weekend van het nieuwe jaar zien we aan de oostflank van een naar het noorden opbouwend Atlantisch hoog een portie zeer koude arctische lucht maar het zuiden uitstromen.
Het koufront dat de voorste begrenzing vormt van deze veel koudere luchtmassa’s (T850 hPA -5 tot -10 graden dalend) zal naar verwachting met neerslag (sneeuw) in de loop de zaterdag(ochtend) de Alpen binnentrekken. Er volgt dan een gevoelige temperatuurdaling van een graad of 15. De lucht is niet alleen zeer koud maar ook droog en grotere neerslaghoeveelheden met voorkeur voor de Nordstau gebieden (sneeuw) lijken niet waarschijnlijk.
Zondag – maandag kantelt de hoogteas wat meer naar het noordoosten en stroomt de meest koude lucht tot over de Alpen uit. Op het 850 hPa vlak (1500 meter ) daalt het kwik dan lokaal naar 12 tot -16 graden! Vergeleken met deze dagen is dat een graad of 18 tot 21 lager!
In het verdere verloop lijkt de hogedruk dan toch weer glad gestreken te gaan worden door de zonaliteit. Het is dan de vraag in hoeverre de atmosfeer zich van deze koude atmosferische injectie zal weten te herstellen. Een minder koud scenario lijkt met de Atlantische invloed dan weer waarschijnlijk.
ECMWF minder koud
Het Europese model (de operationele run van het ECMWF) is voor wat de bovenstaande ontwikkelingen en arctische kou uitbraak minder overtuigend en houdt meer het zonale karakter met een meanderende hoogtestroming instant. Ook volgens dit model gaat het echter in het weekend van het westen en noordwesten uit duidelijk afkoelen.
Of we dan in het verdere verloop te maken gaan krijgen met een meer noordwestelijke hoogtestroming met maritiem polaire luchtmassa’s (sneeuw!) staat nog open. Hoe dan ook, deze week eerst nog even genieten van het Kaiserwetter met vooral in de bergen de uitzonderlijk milde condities. Vanaf het weekend van het noorden of noordwesten uit dan gevoelig kouder met weer stijgende neerslag (sneeuw) kansen. Later dan meer daarover.
Tot zover voor deze maandag ochtend vanuit de winterse Oberwalliser Alpen. Een hele fijne dag gewenst, blijf volgen want voor jet het weet imeldt de winter met vorst en sneeuw zich weer terug. Ciao
Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar
Lees ook de winterverwachting!
Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!
Meer weer en foto’s vind je op Facebook Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.
Alpenweerman Team zoekt versterking
Geïnteresseerd ? – meer info HIER
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman