klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen: Vandaag trekt een nieuw fronten systeem van west naar oost over de Alpen heen. Komende dagen volgen er meerdere storingen die de nodige neerslag gaan achterlaten in de Alpen.

Dat de winter eindelijk heeft toegeslagen in de Alpen was gisteren goed te zien. Na de verse sneeuw van de dag ervoor brak de zon op veel plekken door wat veel prachtige winterse plaatjes opleverde. Hieronder een impressie:

       Een dik pak verse sneeuw gisteren in het Franse Avoriaz!

Ook in het Franse La Plagne zag het er gisteren prachtig winters uit met een flinke verse laag sneeuw!

Ook in de Italiaanse Dolimieten is het eindelijk wit. Op veel plekken de eerste neerslag sinds eind Oktober!

Met verse sneeuw en een zonnetje zijn de Dolomieten een prachtig gebergte om te wintersporten of zoals hier een wandeling te maken.

Verder naar het Oosten toe viel minder sneeuw, maar ook hier in Kitzbühel/Kirchberg ziet het er nu eindelijk winters uit!

Nog een plaatje uit Kitzbühel

Ook in het Oostenrijkse Serfaus is zo’n 20 cm verse sneeuw gevallen

Ook in Kroatië heeft het flink gedumpt met op veel plekken meer dan 50 cm verse sneeuw!

Op dit moment trekt een actief neerslag gebied van west naar oost over het Alpen gebied waarbij de westelijke staugebieden gisteren vannacht en vandaag de volle laag krijgen. Vooral in Frankrijk, Zwitserland, Noordwest Italië en Zuid-Duitsland en delen van Oostenrijk sneeuwt het op veel plekken op dit moment flink door zoals te zien is op onderstaand radarbeeld. De sneeuwvalgrens ligt daarbij op dit moment rond de 1000 tot 1200 meter in het westen. In het Oosten sneeuwt het op dit moment tot in het Alpenlaagland van Zuid-Duitsland.

radar 4-1

Het actuele radarbeeld van vanmorgen 8 uur. Naast de sneeuw in de Alpen sneeuwt het op de Balkan ook flink door bij zeer lage temperaturen! Bron: Wetteronline

Met een krachtige westenwind wordt er vandaag neerslag aangevoerd vanaf de Atlantische Oceaan die vooral in de Weststau gebieden sneeuw gaat achterlaten. Vanmiddag zal de neerslag een meer buiig karakter gaan krijgen en zal de sneeuwvalgrens rond de 1000 tot 1200 meter blijven liggen. Met de harde wind kan het daardoor in de westelijke wintersportgebieden erg guur aan voelen. In de zuidelijke Italiaanse Alpen gaat de neerslag er in de loop van de dag uit en lossen de wolken deels op en kan de zon even tevoorschijn komen. In de Oostenrijk kan er hier en daar ook nog wat sneeuw vallen, maar heel veel zal dit niet zijn. Het zijn vooral de weststaugebieden waar er vandaag meer centimeters kunnen gaan bijvallen zoals in Vorarlberg. De temperatuur is winters met op 2000 m zo’n -6 graden en op 3000 m rond de -12 graden.

weerkaart vandaag

Met de straalstroom die vandaag vol op de Alpen klapt sneeuwt het nog even flink door.

Dinsdag en Woensdag meer sneeuw

Op dinsdag nadert er dan alweer een nieuwe storing vanuit het zuidwesten de Alpen. De sneeuwvalgrens zal wederom rond de 1000 meter gaan uitkomen waarbij opnieuw de Westelijke Staugebieden op de meeste sneeuw mogen rekenen. In de loop van de dag zal het dan vanuit het westen weer langzaam droog worden waarna er op woensdag weer een nieuwe storing op het programma staat. Over het algemeen kan er tot woensdagavond in de westelijke staugebieden zo tussen de 20 en 50 cm verse sneeuw vallen. Verder naar het Oosten toe zal het wat minder zijn en is het met zo’n 10 tot 15 cm verse sneeuw wel gedaan.

Donderdag & Vrijdag

Dat de straalstroom op dit moment met z’n westwind wetter volle bak doorbuldert is wel duidelijk. Op donderdag arriveert er dan ook weer een actieve nieuwe storing die opnieuw veel neerslag zal brengen voor, het zal U niet verbazen de westelijke Staugebieden. Wel is het zo dat de sneeuwval grens door het warmte front wat hoger zal uitkomen en dan met name in de west Alpen. De sneeuwvalgrens zal hierbij langzaam iets oplopen tot 1800 meter. In de Inner-Alpine gebieden zal deze waarschijnlijk wat lager liggen. Daarnaast kan door neerslagafkoeling de sneeuwvalgrens wellicht ook nog wat dalen. In de weststaugebieden kan het op hoogte flink doorsneeuwen met zo’n 20 tot 50 cm verse sneeuw en bij gunstige stau condities ook nog meer. De Noordelijke Oostenrijkse staugebieden moeten het met minder doen, maar ook hier kan er nog zo’n 10 tot 15 cm verse sneeuw vallen.

Richting het weekend krijgen we dan tijdelijk dan te maken met een zuidwestelijke hoogtestroming waarbij er zachte lucht over de Alpen zal gaan uitstromen. In de loop van volgende week lijkt het er op dat de stroming dan weer kantelt naar west tot noordwestelijke richtingen wat potentieel weer voor verse sneeuw zou kunnen gaan zorgen in de Westelijke en deze keer ook de Noordelijke Staugebieden.

weerkaart 2 weken

Na het weekend lijkt er met het binnentrekken van een lage drukgebied een noordwestelijke stroming op gang te gaan komen met potentieel verse sneeuw voor met name de noordwestelijke staugebieden.

Of en hoe deze ontwikkelingen zich doorzetten zien we de komende dagen. Laten we ons eerst maar eens gaan opmaken voor een onbestendige week in de Alpen met lokaal veel verse sneeuw! Het winterseizoen lijkt nu toch echt begonnen, eindelijk!

Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.512 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer