klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Vooral in Nordweststau nog sneeuw(buien), koud!

Achter een koufront behorende bij laag – Uwe– met koers naar de Oostzee is koude vochtige maritiem polaire lucht over de Alpen uitgestroomd. Met de krachtige noordwestelijke hoogtestroming stuwen de vochtige luchtmassa’s tegen de Alpenhoofdkam en valt er steeds weer sneeuw of sneeuwbuien.

GFS 500-1000 hPa maandag 12h00

De sneeuwvalgrens bevindt zicht tussen de 500 en 700 meter en in de bergen staat een harde tot stormachtige wind. Op 2000 meter daalt het kwik naar -10 graden en op 3000 meter naar – 18 graden.

Inmiddels weer 35 cm verse sneeuw in het “sneeuwgat” Kleinwalsertal – Mittelberg- (Vorarlberg) Foto via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak
Onstuimig en sneeuwval in St Anton. Foto ingezonden door Jeffrey Laan


Sneeuwval en veel wind in Lech

De westelijke Alpen en inner-alpine gebieden mogen enkele schuchtere opklaringen verwachten en hier is, of wordt het meest droog. De Alpenzuidkant profiteert van de beschutte werking van de Alpenhoofdkam en hier is het droog en vooral naar het zuiden toe schijnt ook de zon.

Na de sneeuw vanmorgen eerste schuchtere opklaringen gezien vanuit de weerkamer in het westelijke Oberwallis

Morgen sneeuwt het vooral nog langs de noordkant van de oostelijke Alpen, elders krijgt de zon steeds meer ruimte. In de westelijke Alpen begint het kwik weer aan een geleidelijke opmars. Woensdag laatste sneeuw in de oostelijke regionen, elders veel zon en droog. Verder oplopende temperaturen en afnemende wind.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Sneeuwval / Lawinegevaar
Tot en met dinsdag kan er in de Stau van de noordwestelijke Alpen 10 tot 35 cm sneeuw gaan bijvallen, hogerop bij gunstige Stau ook nog meer. Algemeen vandaag en deels ook nog morgen slechte weer en wintersport condities, met name ook door de harde tot stormachtige wind.

Door de verse sneeuw en harde wind zal de sneeuw deels sterk vervracht worden met verder stijgend lawinegevaar. Blijf dus de komende dagen ook wanneer de weer condities weer verbeteren op de gemarkeerde pistes!

Arpege, sneeuw cumulatief tot en met dinsdagDe weersverbetering hebben we te danken aan hoog – Dorit  welke de komende dagen via de Alpen naar het noordoosten trekt. Na passage van de hoogte-as gaat aan de westflank met een naar zuid zuidwest draaiende hoogtestroming en ondersteund door een warme hoogterug de zachte en droge lucht tot over de Alpen uitstromen.

Hoog Dorit 15 februari met kern boven oost Europa en de aanvoer van zeer zachte en droge lucht vanuit het zuiden tot zuidwesten

Vooral in de bergen wordt het met volop zon zeer mild. Op 1500 meter stijgt het kwik in de tweede helft van de week naar 2 tot 4 graden en de vorstgrens vinden we dan terug rond de 2400 meter.

GFS ensembles centrale Alpennoordkant

Vanuit een winters Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao

LAWINE gevaar regionaal aanzienlijk (code 3 / oranje) 

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman forum online.

Alpenweerman bestaat alweer meer dan 4 jaar. Iedere dag krijgen wij vragen binnen van onze bezoekers. Via Facebook, Twitter en Instagram. Wij hebben daarom een forum in het leven geroepen om hier te praten en discussies te voeren over het weer in de Alpen en de Benelux, de weerkaarten, achtergrondartikelen, sneeuw, storm en alles wat daarmee samenhangt.

Heb jijzelf een vraag over het weer of wat daarmee gemoeid gaat of gewoon lekker mee kletsen en discussiëren? Ook daarvoor kun je nu op ons forum terecht.

Join us nu en praat mee.
https://www.alpenweerman.nl/community/

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

(Visited 802 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer