Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  vandaag maandag nog zwakke tussenhoog invloed voordat in de loop van de middag en avond een actief koufront met neerslag en aantrekkende wind de westelijke Alpen intrekt. Dinsdag en woensdag winters en onstuimig met vooral in de Weststau sneeuw van betekenis. Donderdag en vrijdag van west naar oost warmtefrontpassage en vooral in de bergen weer zachte.

Wintersportweer (kort) Diagram prikpunt Riederalp Aletsch (1924m)

In het noordoosten in de ochtend nog veel bewolking en wat neerslag, boven de 1000 meter sneeuw. Elders onder tussenhoog invloed eerst nog zonnig . In de middag en avond in westen opkomende frontale bewolking gevolgd door neerslag. Prefrontaal tijdelijk eerst nog föhnig. Morgen dinsdag met uitzondering van de Alpenzuidkant overal onstuimig met in de Weststau gebieden aanhoudende een deels ook intensieve sneeuwval. Sneeuwvalgrens van west naar oost dalend van 1400 a 1100 meter naar 700 a 500 meter. In de bergen harde tot stormachtige wind. Op 2000 meter temperaturen dalend van rond het vriespunt naar -8 graden

Koufront met sneeuw in aantocht, sneeuwvalgrens tot down under dalend

Afgelopen nacht kon het onder een heldere hemel en boven de sneeuw vooral in de hogere dalen weer flink afkoelen en op veel plaatsen start de dag dan ook weer met licht tot matige en lokaal ook strenge vorst  tot -10 a -15 graden.

De noordoostelijke Alpen hebben nog te maken met wat licht storingsinvloed welke ook gisteren aan de noordkant lokaal voor een weinig sneeuw of sneeuwbuitjes zorgden. Hier is het overwegende bewolkt en valt nog wat licht neerslag, vanaf circa 1100 meter sneeuw.

Elders zorgt een tussenhoog voor nog fraai winterweer met vooral in de ochtend nog volop zon. Met een van west naar draaiende wind en toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant (tot 5 a 8 hPa) wordt het tijdelijk ook föhnig en vanmiddag en avond neemt vanuit het westen de bewolking en wind steeds verder toe

Vandaag kan nog even genoten worden van de zon. Dinsdag en woensdag is het stormachtig met aanhoudende sneeuwval. Webcam Lienz Skigebiet Faschingalm 1750m

De Föhn en bewolking als ook de geleidelijk aantrekkende wind hebben te maken met een naderend actief koufront behorende bij met depressie Kim.  Het koufront zal tot morgenavond van west naar oost over de Alpen gaat trekken.

Dit gaat gepaard met neerslag en een harde tot stormachtige wind met in de bergen een flinke dalen van de temperatuur. Vandaag is het rond de 2000 meter nog een graad of 1 tot -1, morgen en woensdag is het een graad of 10 kouder.

Dinsdag en woensdag staan in het teken van koude en vochtige maritiem polaire lucht die met een krachtige west georiënteerde jetstream frontaal tegen de westelijke Alpen botsen en daar vervolgens door inzettende Stau lekker kunnen gaan uitsneeuwen.

GFS 300 hPa met het verloopvan de Jetstream dinsdag ochtend frontaal tegen de Alpen. Vooral in de Franse Alpen gaat veel sneeuw vallen

Tot en met woensdagavond gaat er met met zwaartepunt westelijke Stau gebieden 50 tot 100 cm vallen. Met het instromen van steeds koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens achter het koufront naar 800 tot 500 meter of zelfs nog lager. Door de instromende Höhenkaltluft is tijdens sneeuw of hagelbuien in het laagland ook een klap onweer niet uitgesloten!

Neerslag / sneeuw prognose komende 3 dagen adhv WRF-AWR (GFS) model

De meeste sneeuw wordt in de Franse Alpen berekend. De harde tot stormachtige wind zal de sneeuw deels sterk gaan verplaatsen waardoor het lawine weer sterk gaat toenemen.

Sneeuwprognose adhv het Franse hoog resolutie model van Arpege voor de komende week

Tussenhoog, weer zachter
In de loop van de donderdag trekt een tussenhoog van west naar oost over de Alpen en krijgen we te maken met een tijdelijke weersverbetering waarbij het tijdelijk ook weer föhnig wordt. Het wordt overal droog en de zon gaat zich weer met het weer gebeuren bemoeien.

GFS 500 hPa voor donderdag met het overschuivende tussenhoog en navolgend weer de zachtere lucht vanuit het ZW

Lang zullen we echter niet van de weersverbetering kunnen genieten van reeds in de middag en avond begin het zwerk in de westelijke Alpen weer dicht te trekken en weldra volgt nieuwe neerslag. Deze neerslag hangt samen met een inschuivend warmtefront. Met een overwegend zuidwestelijke hoogtestroming wordt dan zachte lucht aangevoerd en dat heeft gevolgen voor de sneeuwvalgrens.

Deze stijgt tot en met vrijdag van het westen uit naar 1600 meter, aanvankelijk kan het, en dat geldt met name voor de inner Alpine Alpen ook nog lager sneeuwen. Grotere neerslag hoeveelheden worden er dan niet verwacht en met een beetje geluk houden we het ook droog!

Volg het weer in de Alpen / Kleinwalsertal ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Weekend zacht
Vrijdag en in het weekend komen aan de zuidkant van de weer wat noordelijkere verlopen jetstream en aan de noordflank van het subtropenhoog dan weer dieper in de zachtere luchtmassa’s terecht. De hoogtestroming blijft daarbij overwegend zuidwestelijk. Het nog even de vraag in hoeverre storingen de Alpen kunnen beïnvloeden, dit geldt met name voor de zondag.

GFS 850 hPa voor zondag

Winterse ontwikkelingen ?!
Ook de ontwikkelingen voor de nieuwe week zijn nog doorspekt met een hoog onzekerheids gehalte. Waarschijnlijk volgt er maandag dinsdag weer een portie koudere maritiem polaire lucht en krijgt dat in de tweede helft van de week een verder vervolg.

Blikvanger wordt dan een Brits hoog wat zich naar het noorden toe gaat opbouwen. Gaat dit lukken dan kunnen veel koudere polaire luchtmassa’s naar het zuiden toe gaan uitstromen en daarmee mogelijk ook de winter in west Europa eindelijk weer eens een vuist gaan maken.

Opwarmende stratosfeer / afzwakkende Polar Vortex
Interessant wordt het ook om de ontwikkelingen in de “bovenkamer” te gaan vervolgen. Al enige tijd zien we de diverse weer modellen en in het bijzonder het GFS model zinnespelen op een “Siberische” opwarming in de hogere atmosfeer (stratosfeer) door brekende Rossby golven. Brekende golven komen vrijwel iedere winter regelmatig voor. Dit gebeurt doorgaans hoog in de stratosfeer vanaf 10 hPa (rond 30 km) en vaak boven Siberië. De Polar Vortex warmt dan in de flanken op en wordt wat uit het lood geduwd maar blijft (nog) wel intact.

ECMWF 10 hPa 26-01

Het handelt  zich daarbij in eerste instantie op een zogenaamde Wave I opwarming waarbij de Polar Vortex dua aan de wandel gaat en het centrale poolgebied verlaat.

ECMWF 10 hPA 05-02 met de opwarming en verplaatsing van de vortex

De opwarming zien we ook vandaag weer netjes terug in de kaarten waarbij op de wat langere termijn er ook steeds meer aanwijzingen zijn dat de vortex nog meer zal afzwakken met mogelijk in een later stadium een polar vortex split (met in het verdere vervolg het in twee stukken breken /split (Wave-2 opwarming).

ECMWF 26-01 met de mogelijke split gezien vanuit een wat ander perspectief op 05-02

Op dit moment is het nog wat prematuur om hier verder op in te gaan temeer de modellen ook steeds weer met wat andere ontwikkelingen op de proppen komen.

De komende dagen de forecast trend (rood) maar eens in de gaten gaan houden. Vandaag is het GFS weer wat minder optimistisch vwb de dalende trend

Echter met het vorderen van de winter in aanloop naar de komende lente en de daarmee seizoens gerelateerde final warming die hoe dan ook gaat komen zou een voortijdige major warming de winter bij ons dan toch nog in het zadel kunnen gaan helpen. (negatieve NAO-AO) We gaan het hoe dan ook verder vervolgen en zo  nodig daar op in haken.

Daarmee genoeg gespeculeerd voor deze maandag ochtend vanuit een nog onbewolkt Termen in Oberwallis. Afhankelijk van de situatie meer weer en updates via de site en natuurlijk via onze sociale media.

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 1.874 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer