Alpen - Winterse drukgebieden zorgen voor kou en sneeuw in de bergen.

Algemeen: De Alpen staan dezer dagen onder invloed van een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië met waarden tot 1044 hPa. Tegelijk bevindt een lagedrukgebied zich boven de noordelijke Balkan en Wit-Rusland. Tussen deze twee belangrijke drukgebieden stroomt er frisse lucht vanaf het noordoosten naar de Alpen. De oostelijke Alpen liggen nog het meest onder de invloed van het laag boven Oost-Europa waardoor in deze gebieden (lichte) neerslag en bijgevolg ook sneeuw te verwachten is. Tijdens het weekend ontstaat er een laag boven de golf van Genua waardoor vochtige Middellandse zeelucht in de Alpen tijdelijk op uitgebreidere schaal voor neerslag/sneeuw kan zorgen.
Een scandihoog, de droom van een winterliefhebber.
Zoals de drukgebieden in Europa er nu bijliggen, daar kan een winterliefhebber alleen maar van dromen. Een noordoostelijke glijbaan zorgt er voor dat lucht vanuit Rusland en Siberië helemaal tot bij ons kan geraken. Jammer genoeg is het in die regio’s momenteel nog niet genoeg afgekoeld en is de zon nog te sterk om echt winterweer te produceren. Toch merken we wel iets van deze constellatie met temperaturen die voor het eerst sinds lange tijd nog eens lager zijn dan de normalen en sneeuw die met een duidelijk lagere sneeuwgrens de bergen (in Oostenrijk) wit aan het maken is.
[/fusion_builder_container]
Lander is 22 jaar en zit in de tweede master Geography aan de universiteit van Leuven. Als master studeert hij Earth and Climat optie glaciology. Met www.weerturnhout.be heeft hij al een eigen regionale website voor de Belgische Kempen. Voor Alpenweerman verzorgt hij mee de alpenweer berichten. Komend jaar bestudeert hij de Morteratsch gletsjer in Zwitserland voor zijn thesis.