Advertentie 

Algemeen; hoog – Zoe – verplaatst zich met zijn zwaarte punt geleidelijk van Spanje naar de centrale Middellandse Zee en zorgt voor vriendelijk en rustig herfstweer. Met een naar zuid draaiende stroming wordt zeer zachte lucht aangevoerd en het wordt föhnig. In het weekend gaat een eerste koufront een veel koudere winterse weer-fase inleiden!

Met het verplaatsen van hoog – Zoe – draait de stroming geleidelijk naar het zuidwesten en darmee wordt de komende dagen vooral in middelbare hoogtes nog zachtere lucht aangevoerd.

Omdat het in de Alpen toenemend föhnig gaat worden kan het kwik lokaal zelfs tot 16 a 18 graden gaan oplopen. De aangevoerde lucht is droog dus de zon zal prominent aan het zwerk te bewonderen zijn, de kansen op Hochnebel en -of mist zijn niet bijzonder groot.

Radarbeeld 07h50. Via Wetteronline.de
Nog even genieten van het zeer milde Kaiserwetter. In Sölden is sinds gisteren ook piste 11 weer geopend!
Voor kunstsneeuw zal het de komende dagen te warm zijn. Maar ach, vanaf zaterdag gaat Frau Holle ons verwennen met natuur sneeuw. Foto Val d’Anniviers 20-11

Ook in de bergen is het zacht en dat geldt in het bijzonder op de middelbare hoogtes (800-1400m). Kouder (frisser) is het in de dalen en met name daar waar de steeds lager staande zon verstek moeten laten gaan en in het bijzonder waar Hochnebel en mist hardnekkig zijn. In de bergen is het zonnig en pendelt de vorstgrens meest zo rond de 3000 meter en op 2000 meter is het een graad of 6 a 8.

GFS donderdag 00h00
GFS T850 hPa donderdag 00h00, maar liefst 10 tot 12 graden op 1500 meter hoogte aan de noordkant

Donderdag en vrijdag verandert er nog niet veel aan het zachte herfstweer. Algemeen neemt de kans op bewolking maar ook Hochnebel wel wat toe en met name naar het westen toe kan wat neerslag vallen.

Koufront / Winter
Zaterdag dan het roer dan weer om en voor de vierde keer gaat Frau Holle het weekend weer verprutsen, tevens krijgt het daarbij ook nog eens ondersteuning van Herr Thialf !  Overigens zullen velen winter en sneeuw fans dit verprutsen heel anders interpreteren. Het slechtere weer met een eerste opkomend koufront op zaterdag zal namelijk de inleiding gaan vormen voor een veel koudere winterse weerfase waarbij periodiek ook nog eens de nodige sneeuw gaat vallen!

GFS00 12h00 met het inkomende koufront
en de frontal neerslag, aanvangs regen tot 1800 meter, snel overgaand in sneeuw

Zaterdag bij aanvang van de neerslag zal het aanvankelijk nog sneeuwen vanaf een hoogte tot 1500 a 2000 meter. Met het instromen van de maritiem polaire lucht gaat het echter in alle hoogtes flink afkoelen en daalt de  sneeuwvalgrens in de namiddag en avond van het noorden uit naar 1000 tot 500 meter. Zondag sneeuwt het aan de noordkant en in de bergen dan gewoon weer tot in de dalen (500 meter)

Volgende week kan er in de Alpen weer het nodige aan sneeuw gaan valllen. Archieffoto Rosswald december 2013

Tussenhoog / koud
Maandag en in het oosten ook nog dinsdag zal een overtrekkend tussenhoog voor algemeen drogere en zonnige condities zorgen. Hier en daar kan uit overtrekkende wolken(velden) een sneeuwbuitje vallen. Gaat het in de nachten opklaren dan kan het onder een heldere hemel en boven de sneeuw flink gaan afkoelen met lokaal matige en in de hogere dalen ook strenge vorst! Ook elders is het ondanks de zon / opklaringen winters koud.

Koufront nr. 2
In de loop van de dinsdag gaat een volgend koufront vanuit het westen nieuwe neerslag brengen en mogelijk dat het door lij cyclogenese dan ook in de zuidelijke Alpen neerslag van betekenis gaat vallen. Aandachtspunt voor het van west naar oost door trekkende sneeuwfront zal de sneeuwvalgrens gaan worden. Juist door het zich ontwikkelende laag boven noord Italië / Genua wordt dan pre-frontaal tijdelijk wat zachtere lucht naar het noorden tot noordwesten “aangezogen” waardoor de sneeuwvalgrens eerst weer wat zal gaan stijgen!

Uitgaande van de laatste model uitdraai verwacht ik dat het vanaf 800 tot 1200 zal blijven sneeuwen. Na passage van het koufront dan weer dalende sneeuwvalgrens.

Het meest betroffen van de zachtere lucht influx zullen de oostelijk Alpen zijn en het is nog even afwachten in hoeverre en hoe snel de koudere lucht ook hier weer zal binnenstromen, naar verwachting zal dit in de loop van de woensdag moeten gaan gebeuren.

Sneeuw
In de Alpen maar ook in de Duitse Middelgebergtes is in november al aardig wat sneeuw bij elkaar gesprokkeld. In de noordelijke Staugebieden zijn de sneeuwhoogtes voor de tijd van het jaar zelfs “rekordverdächtig”. Zo melden de Brocken (Harz) en Fichtelberg (Erzgebirge) trotse 45 cm.

Veel sneeuw ook in de Duitse middelgebergtes zoals hier in het Erzgebirge (bron WetterOnline.de). De Fichtelberg meldt maar liefst 45 cm

De komende 3 dagen gaat een deel van deze sneeuw voor een deel en in de lagere delen, pak hem beet zo vanaf 1600 a 1400 meter) weer weg smelten. Ook hogerop boven de 1800 a 2000 meter zal het sneeuwdek aan dikte gaan inboeten (20 tot 40 cm) maar ook dan ligt er nog steeds een heel machtig sneeuwdek.

Mooie visualisatie van SRF Meteo sneeuwhoogte voor de thermische opleving
… en erna

Samen met de sneeuw die er vanaf het weekend gaat bijvallen zal het sneeuwdek met vooral aan de noordkant weer stevig gaan uitgroeien. Echter ook de zuidelijke Alpen mogen zich, en dat geldt vooral voor wat later in de week, verheugen op Neuschnee.

Hier onder een globaal overzicht van de sneeuwhoogtes zoals we die nu in berggebieden aantreffen. (bron Wetteronline.de)

Verder vooruitzichten
Kijken we nog even naar de wat langere termijn tot 10 dagen dan zien we ditmaal geen herhaling van zetten in de zin van dat het weer gaat verzachten! Integendeel, we evolueren vanaf woensdag / donderdag richting een nog kouder weertype waarbij de koude vortex (moeder depressie) zelfs wat richting west en midden Europa afzakt! Omdat binnen deze vortex diverse lagedruk gebieden rondtollen gaat er periodiek sneeuw vallen en zullen de sneeuw condities in het gehele Alpen gebied verder verbeteren.

ECMWF voor 1 december

Polar Vortex
Deze constellatie met een verhoogde neiging tot blokkade vorming hangt wederom samen met een verzwakte polar vortex (hogere atmosfeer / stratosfeer) en een verschuiving daarvan richting het zuidoosten en welke uiteindelijk ook doorwerkt naar de lagere atmosfeer (troposfeer). Ideaal voor kou uitvallen vanuit het noorden en wanneer je dan net aan de goede (koude) kant van de blokkade zit dan is het bingo! (En laten wij daar nu ook net zitten)

De SPV (L) vandaag met zwaartepunt boven N Groenland
Op 29 november boven N-Scandinavie (L)

Meer informatie betreffende de stratosferische polar vortex zie – > – hier

Mooie winterse vooruitzichten dus, nu zien vast te houden in aanloop naar de echter winter die pas over een aantal weken gaat beginnen!  Wordt vervolgd…..

Vanuit een onbewolkt Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen of eerdere updates en new op Facebook en Twitter!

Webcams- meer beelden uit

 de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.180 times, 1 visits today)
Advertentie

9 Reactie op “Alpen – Winterse countdown loopt”

 • Johann
  22 november 2017 at 09:37

  Altijd weer prachtig de Aletsch Arena !

 • Johann
  22 november 2017 at 09:51

  Vanaf “nu” is het ook mogelijk om via de reacties ook foto’s en plaatjes te uploaden. Meld je wel even aan met je e-mail!

 • Marco
  22 november 2017 at 09:53

  Ha Johann,

  Dank voor je uitgebreide verwachting. Ik lees je berichten graag en met een naderende winter in de kaarten lees ik ze nog liever! Laat koning Thialf de komende maanden maar weer eens uitgebreid en ouderwets z’n best doen!

  Een fijne dag vanuit een winderig, zacht en grijs Nederland!

  Marco

  • Johann
   22 november 2017 at 10:07

   We doen het met veel plezier Marco en als Thialf ons daarmee helpt dan nog meer! Laatste paar jaren in aanloop naar winter grote sneeuw armoede, kurk droog en te warm. Nu eindelijk eens betere vooruitzichten! Alleen nog wel even vasthouden, liefst tot na de Pasen / Pinksteren! ;.)

 • Johann
  22 november 2017 at 10:16

  WRF met de eerste neerslag signalen -cumulatie binnen de 5 daagse WRF (GFS) prognose!

 • eri
  22 november 2017 at 12:10

  zie dat de N-alpen ( Oostenrijk ) niet veel meekrijgen van de sneeuwval of komen die wat later aan de beurt.

  • Johann
   22 november 2017 at 15:52

   Kaart laat slechts het het begin zien Eri, van west naar oost breidt de neerslag zich zaterdag uit en daarna ook steeds weer sneeuw. Voor details is het nog wat te vroeg!

 • Remco Mienis
  22 november 2017 at 12:29

  Zeker mooie vooruitzichten. Een mooie bodem wordt al gelegd!

 • Ton
  22 november 2017 at 19:55

  dank je voor je updates Johann, ik volg ze op de voet. Wij zijn vandaag aangekomen in Engadin (Pontresina) met het doel een aantal dagen te langlaufen. Er ligt hier al wel sneeuw maar wij hopen dat er dan vanaf zaterdag nog wat bij komt.

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier