klik hier voor de voordeelaanbiedingen


 

Algemeen; hoog – Hugo – zwakt wat af en verplaatst zijn zwaartepunt wat naar het zuiden. Van het westen uit gaat een volgende hoog – Ignatius – het regime overnemen. De westelijke Alpen profiteren de komende dagen van de hogedruk, De oostelijke Alpen hebben periodiek met de invloed van lagedruk en storingen boven oost Europa te maken.

Europa of Balkan “veeg” ?!

Gisteren hadden we met wat meer (hogere) bewolking te maken en kwamen de temperaturen in de bergen nog wat hoger uit. De lagere delen en dalen hadden regionaal opnieuw met hardnekkige mist en -of Hochnebel te maken en hier was het in vergelijking met de voorgaande dagen nog wat kouder.

Hier was het kil en grijs en kwamen de temperaturen niet of maar weinig boven het vriespunt uit. Boven de inversie in middelbare hoogtes (1000 tot 1500 meter) daarentegen was het zeer mild met lokaal temperaturen die tot 6 a 11 graden opliepen!

Vanuit de ruimte zijn mooi de besneeuwde Zwitserse Alpen te zien en de veelal nog groene Alpendalen. In de noordelijke regionen zien we de Hochnebel boven het laagland en tot in de dalen vaal afsteken tegen het groen en wit.
Milde 8 graden boven de inversie…..
…en om het vriespunt eronder. Foto’s via cyclingchallenge @cyclingalps
Mooi is de inversie bovengrens waar te nemen boven het Rijndag regio Bodensee. Foto Markus Köss @wetterkoess
In de bergen en op de pistes weer prima winter en ski condities. De staalblauwe lucht getuigd van de zeer droge lucht boven de inversie. Foto via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak vanuit Mittelberg Kleinwalsertal
Super Wetter und super Schnee ook in Gargellen, Vorarlberg. Via twitter Gargellen 🇦🇹 @Gargellen_

Vandaag verandert er per saldo niet veel aan het heersende stromingspatroon en weerbeeld behalve dan dat de vooral de noordelijk oostelijke Alpen met wat meer bewolking en wat (lichte) neerslag te doen krijgen.

Isobaren en frontenkaar voor vandaag 12h00

De sneeuwvalgrens ligt daarbij meest tussen de 1200 en 1500 meter. De bewolking en neerslag hangt samen met een warmte / koufront dat net de oostelijke Alpen schampt.

In vergelijking met de modeluitdraai van gisteren zien we ook voor de komende dagen weinig tot geen veranderingen en om niet in herhaling te vallen verwijs ik dan ook graag naar het weerbericht van gisteren alwaar ik daar al uitvoerig op in ben gegaan.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Artic Outbreak
Interessant gaat het dan weer worden in de loop van de eerste week van het nieuwe jaar met mogelijk van het noorden uit dan ook winterse aspiraties. Gisteren liet vooral de operationele uitdraai van het Europese model ECMWF dit al zien ondersteund door een aantal van de ensemble leden. (zie ensembles hieronder)

Het GFS model was echter een stuk minder optimistisch met de kou uitval vanuit het hoge noorden (zie ook weerbericht van gisteren). Ook de avond model uitdraai van de beide modellen waren consistent ten aanzien van hun eerdere uitvoer.

Pakken we de ochtend uitdraai er weer bij dan zien we ook vanmorgen weer eenzelfde beeld. GFS met de “Balkan veeg” en het ECMWF met een “Europa veeg” van arctische luchtmassa’s.

GFS T850 hPa vrijdag 4 januari, de oostelijke delen komen dan nog net even (tijdelijk) in de veel koudere lucht terecht

ECMWF T850 hPA voor vrijdag 4 januari waarbij de veel koudere lucht een stuk verder naar het westen uitbreidt tot over het gehele AlpengebiedOok vandaag moeten we dus nog onze vraagtekens zetten bij hetgeen in de eerste januari. pak hem beet vanaf 3 / 4 januari, precies gaat gebeuren. Datzelfde geldt ook voor de ontwikkelingen daarna. Een standvastige koudere of winterse episode lijkt overigens bij beide modellen weinig kans van slagen te hebben en waarschijnlijk evolueren we in het verdere verloop weer naar een zonaal stromingspatroon. Daarbij verblijven we aan de zachte kant van het geheel en randstoringen zullen periodiek voor neerslag en veel wind gaan zorgen.

GFS 500 hPa voor 7 januari met een krachtig zonaal stromingspatroon

Het ECMWF komt met een noordelijker jet waarbij de hogedruk boven Europa nog voor wat rustiger weer en wat “winters” trekjes zou kunnen. Ook dit scenario ziet er winter technisch fragiel. Verder speculeren over de details heeft gezien de grote versschillen tussen beide modellen niet veel zin en daarom wil ik het er voor nu even laten.

GFS ensembles centrale Alpennoordkant

Fijne dag en graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit Termen in Oberwallis

Aan het weerbericht wordt nog gewerkt…stay tuned

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Lawinegevaar, klik op kaart voor – land / regio 

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

 • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.174 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Winterse aspiraties begin januari??”

 • Johann
  28 december 2018 at 12:53

  @All – Ook ECMWF (ensembles) T850 hPa blijft zijn koude lijn trouw (prikpunt Zwitserse Alpen)

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer