Advertentie 

Algemeen: een warmtefront samenhangend met laag –Hubert – zorgt vooral vandaag voor onbestendig en vrij zacht winterweer. Na tussenhoog invloed op woensdag draait de stroming donderdag naar zuid. Terwijl de noordkant dan te maken krijgt met de Südföhn stuwen zich aan de zuidkant vochtige luchtmassa’s. In het weekend draait de hoogtestroming door naar het westen en komt er een einde aan de zeer zachte (föhn)fase. Depressies voeren dan geleidelijk koudere lucht aan waarbij er in de bergen periodiek sneeuw gaat vallen. Volgende week geleidelijk steeds kouder winterweer!

Tijdelijk zachtere Föhnfase, in zuiden Südstau

Het is heel verleidelijk om voor de wat langere termijn vandaag de operationele uitdraai van Amerikaanse GFS te volgen dat vanaf het weekend met zeer koude winterweer op de proppen. Ook gisteren zagen we deze signalen a al in de avondmodellen naar voren komen maar wat het model vanmorgen uit zijn hoge hoed tovert is wel heel extreem (koud). De operationele run van Europese model gaat ook op een koudere toer maar wil van dit koude scenario met diepvries kou vanuit Siberië niet weten. Straks meer over de langere termijn.

Onder aanvoering van (hoogte)laag -Hubert- dat gisteren al eerste sneeuw en in de lagere regen gaf, gaat het vandaag onbestendig verder. Daarbij wordt achter een warmtefront vooral in de westelijk Alpen nog wat zachtere lucht aangevoerd. In de Oostenrijkse Alpen en kan deze lucht wat minder makkelijk doorstoten en in de oostelijke delen wordt zelfs van het noorden uit koudere lucht “aangezogen”. Uiteindelijk zal echter de zachtere lucht het gaan winnen en gaan we vooral aan de noordkant een aantal zeer zachte en ook föhnige dagen beleven.

Vandaag dus onbestendig met steeds weer neerslag. De sneeuwvalgrens varieert sterk tussen west en oost als ook tussen noord en zuid. In de westelijk Alpen stijgt deze tot 1800 a 2000 meter, in de centrale Alpen tot 1300 a 1600 meter en in de oostelijke Alpen sneeuwt het tot 1500 a 1700 meter in het westen. Hoe verder naar het oosten en noordoosten hioe lager de sneeuwvalgrens met sneeuw lokaal tot in de dalen en de aangrenzende lagere delen (400m). Algemeen wat kouder en lagere sneeuwvalgrens vinden we eveneens terug te zuiden van de Alpenhoofdkam (600 tot 1100m).

Sneeuw in de Franse Alpen, maar dan wel boven de 1900 a 2000 meter!
Winters ontwaken vanmorgen in Livigno – Bron Livigno FB
Ischgl dorp
Valdisere
Vilars

Morgen neemt de invloed van laag -Hubert- van het westen uit geleidelijk weer af en het wordt van west naar oost geleidelijk droog. Het langst valt er nog neerslag in de oostelijke Alpen waarbij ook hier de sneeuwvalgrens gaat stijgen tot 1800 meter in de westelijke delen, in het oosten sneeuwt het vanaf 1200 tot 1000 meter tot deels nog in de lagere delen.

Met een naar zuid en later zuidwest draaiende hoogtestroming wordt er steeds zachtere lucht aangevoerd. Toenemende drukverschillen tussen zuid en noord laten vanaf donderdag de Südföhn er inkomen, tegelijkertijd begint zich langs de (westelijke) zuidkant vochtige lucht te stuwen. Daar neemt de bewolking toe en er gaat neerslag vallen, Omdat de zachtere zuidwestelijke hoogtewinden minder vat hebben op de gebieden ten zuiden van de Alpenhoofdkam is het daar een stuk minder zacht dan aan de föhnige (droge) noordkant en kan er vanaf 800 tot 1200 meter sneeuw vallen, lokaal kan het bij intensieve neerslag ook nog tot lager sneeuwen.

GFS donderdag en vrijdag Südföhn en Südstau

Voor de noordkant is sneeuw geen thema, hier wordt het vanaf woensdag droog en zeer zacht. Met de opstekende föhn stijgen de temperaturen tot 12 a 14 graden. Zonder föhn wordt het een graad of 7. Ook in de bergen is het dan wat zachter met temperaturen die op 1500 meter stijgen naar een graad of 4 tot 7 en een vorstgrens die naar 2200 tot 2700 meter gaat stijgen.

GFS T850 hPA vrijdag 00h00

In het weekend zien we een koufront de Alpen binnentrekken, de föhn gaat er dan uit en eindelijk kunnen de temperaturen weer een dalende trend gaan vertonen. Deze afkoeling hangt samen met een overgang naar een zonaal (westelijk) stromingspatroon waarbij de slingerende jetstream een zuidelijkere koers ten zuiden van de Alpen gaat volgen. Depressies met hun storingen zullen dan ook de Alpen weer kunnen bereiken en periodiek verse sneeuw gaan brengen. De sneeuwvalgrens daalt in het weekend tot circa 1000 meter a 600 meter. In oosten eerst nog wat hoger.

In het weekend keert van west naar oost de winter inclusief sneeuw weer terug in de Alpen

Hoeveel (neerslag) sneeuw er gaat vallen is nog niet duidelijk en zal vooral gaan afhangen van de exacte koers van de depressie en hun storingen. Daar komt nog bij dat de modellen vanaf zondag behoorlijk uit elkaar gaan lopen. Uitgaande van het geen de modellen ons vanmorgen voorschotelen gaat er tot en met maandag tussen de 20 en 70mm neerslag vallen, in de bergen (hogerop) betekent dit toch een halve meter sneeuw en lokaal ook nog meer.

Neerslag vlgs het Bergfex model (EC) cumulatief 144H

Na het weekend lijkt het nog wat kouder te gaan worden waarbij de sneeuwkansen weer gaan afnemen. Details over neerslaghoeveelheden (sneeuw) zijn op deze termijn nog niet te geven. Tot dinsdag zien we nog een grote overeenstemming tussen de modellen maar vanaf dan gaat vooral het GFS op een veel koudere koers.

Tot dinsdag (kaart ECMWF) liggen de modellen nog mooi op 1 lijn

Dit model laat dan boven Scandinavië een krachtig hoog verschijnen waarbij met een naar noordoost draaiende hoogtestroming diepvries kou tot over grote delen van west Europa en de Alpen gaat uitstromen, Het wordt dan droog maar ook ijzig koud met ook overdag lichte tot matige vorst. Ook het ECMWF komt met een koude hogedruk scenario maar laat de echte diepvries kou veel oostelijke uitstromen. Kijk maar eens naar de verschillen op dag 10 ( 10 februari) hieronder!

ECMWF 10-02
GFS 10-02
GFS ensembels Alpennoordkant, mlet ook op die zeer koude OPER (geel) maar ook CONTROL run (blauw)!

Wat beide modellen gemeen hebben is een toenemend geblokkeerd (Atlantisch) stromingspatroon en dus weer kouder winterweer. Hoe koud het uiteindelijke zal gaan worden dat staat nog even open en deze spannende ontwikkelingen gaan we de komende dagen allemaal nauwlettend voor jullie in kaart brengen. Tot zover vanuit een trübe maar droog Termen in Oberwallis, fijne dag en ciao!

Lawinegevaar
Buten de pistes blijft het lawine gevaar op de loer liggen met lokaal soms nog precaire sneeuw(dek)condities.

Algemeen geldt er in de Alpen een code geel  Mede door de oudere Triebschneeansammlungen zijn de condities soms verraderlijk dan wel precair. Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

De  winter is in volle gang. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015

                                                                                                                                        Winter is coming – be prepared –

image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 1.292 times, 1 visits today)

6 Reactie op “Alpen – Winterse aderlating, in weekend opkomende sneeuwval / kouder”

 • Karin
  31 januari 2017 at 10:21

  Is er nog hoop voor de zuidkant!? Ik zie op diverse websites ongeveer 5 cm sneeuw. In het weekend was de verwachting nog 1 meter….

 • Johann
  31 januari 2017 at 10:28

  @Karin Jazeker en die hoop heeft alles te maken met hetgeen de depressies gaan doen (koers). De modellen komen steeds weer met andere neerslagprognoses, vandaag weer duidelijk minder voor jullie contreien! Hopen op dat Genua of Adria laag!.

  • Karin
   31 januari 2017 at 10:35

   dank! het valt mij zo op dat de voorspellingen per dag wijzigen, zelfs voor de korte termijn. zo’n Genua, ja daar wachten we natuurlijk op!!

 • Selma
  31 januari 2017 at 11:45

  Zou je mij kunnen vertellen wat dit voor zuid Noorwegen (Rjukan) betekend?

  De weerberichten van Duitsland zijn hoopvol voor voldoende vorst, maar de nederlandse blijven dooi voorspellen. Over ruim een week gaan we erheen en ik zou graag weten of de temperaturen beneden nul blijven.

  Met vriendelijke groet van Selma

 • Johann
  31 januari 2017 at 18:55

  @Selma Ook vanavond weer winterse kaarten met mooi Scandihoog. Daar wordt het op tot in de lagere delen (Rjukan 300m) steeds kouder met ook overdag temperaturen onder het vriespunt. Eerste dagen nog neerslag (sneeuw) vanaf het weekend dan droog, steeds kouder en zon.Winterweer in optima forma dus!

 • Selma
  31 januari 2017 at 19:43

  Dank je! We gaan genieten ☃

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier