Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: De Alpen hebben momenteel te maken met een koude en gure oostelijke wind. Later verandert de stroming langzaam naar noordelijke richting waarbij er later in de week vanuit deze richting mogelijk meer sneeuw van betekenis kan gaan vallen.

In de Westelijke Alpen domineerde vandaag de zon. Foto: Sander Engelen.

Vandaag

Vandaag is het in het grootste gedeelte van de Alpen droog. In het zuiden kan het wel nog enige tijd sneeuwen waarbij de sneeuwvalgrens zo tussen de 600 en 900 m hoogte ligt. In het noordoosten verloopt de dag meest bewolkt en op een enkele sneeuwbui na blijft het droog. De meeste zon is te verwachten in de Franse en noordwestelijke Zwitserse Alpen.

Op de grens tussen Frankrijk en Italië (vooral Italiaanse kant) kan meer bewolking voorkomen waarbij met name in de ochtend nog vrij intensieve sneeuw kan voorkomen. Het is zachter dan gisteren waarbij de vorstgrens tussen de 1000 en 1600 m kan uitkomen. Echter verwacht ik dat in vele dalen de temperatuur alsnog nauwelijks boven het vriespunt uit zal komen door het koude reservoir wat hier is opgebouwd en beperkt zal worden opgeruimd.

Met name in de zuidelijke Alpen kunnen nog enkele sneeuwbuien voorkomen.

Morgen

Morgen neemt de hogedruk invloed toe en wordt het weer nog wat rustiger. Op uitgebreide schaal zal de zon zich dan ook laten zien. Het zal niet overal staalblauw zijn de hele dag. Er zullen ook hier en daar wat wolkenvelden overtrekken, maar de zon zal in algemene zin zeker de overhand hebben. De temperatuur is vergelijkbaar met vandaag. Door kans op hochnebel kan het in de dalen een tijdje wat grijzer blijven. De meeste bewolking zal voorkomen in de zuidelijke Alpen en dan vooral langs de zuidwestelijke Italiaanse Alpenboog waarbij er ook nog een sneeuwbui kan vallen.

Donderdag

Donderdag draait de wind langzaam naar noordelijke richtingen waarbij het nog vrij rustig weer is. Het weerbeeld zal bestaan uit een combinatie van zonneschijn en bewolking. Een beetje half/half. In de loop van de dag kan de bewolking vanuit het noorden wel langzaam dichter worden. Er kunnen wederom hochnebel velden voorkomen waarbij de dalen aan de grijze kant kunnen zijn.

Daarboven zal het zicht een stuk beter zijn, dus laat je hier vooral niet door tegenhouden en check de webcams die veelal boven op de bergen te vinden zijn. Tegen de avond zijn in de noordelijke Alpen enkele sneeuwbuien mogelijk. Grote hoeveelheden verwacht ik nog niet.

Noord(westelijke) stroming

In de nacht naar vrijdag zal de sneeuwval langzaam wat gaan intensiveren waarbij het met name in de noordoostelijke Alpen enige tijd kan gaan sneeuwen. Grote hoeveelheden verwacht ik niet, maar 10 tot 20 cm is best mogelijk in deze gebieden. De vorstgrens ligt weer tot in het Alpenlaagland dus alles zal in de vorm van sneeuw naar beneden komen.

Aan de noordoostelijke kant van de Alpen kan van donderdag op vrijdag en vrijdag overdag sneeuw gaan vallen.

Mogelijke op termijn intensieve sneeuwval vanuit het noorden. De termijn is echter nog ver weg, dus de onzekerheid groot, maar het is zeker niet onmogelijk!

Daarna lijkt de noord tot noordwestelijk stroming een tijdje aan te houden waarbij dan ook de noordwestelijke staugebieden gevoelig blijven voor sneeuwval. Echter ligt er ook een hoge druk gebied ten westen van Europa wat de neerslag in de voorspellingen enigszins lijkt te onderdrukken.

Trekt het hoge drukgebied zich tussendoor wat terug sluit ik zeker niet uit dat er ineens wel grotere hoeveelheden kunnen gaan vallen. Het zijn in elk geval spannende kaarten en we houden het voor jullie in de gaten! Het lijkt er in elk geval op dat het voorlopig aan de koude kant blijft en het winterse weer nog even voortduurt.

Wil je meer wintersport? Ga dan ook eens naar Snowrepublic.nl

(Visited 1.508 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier