Alpen - Winters uiteinde onder regime van volgend hoog?!
Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Algemeen: het hoogtelaag boven de westelijke Middellandse Zee zwakt af en de Alpen komen weer toenemend onder de invloed van hogedruk. Daarmee komt er ook een einde aan de Südstau -Föhn situatie. Vanaf het weekend krijgen we te maken met de invloed van Atlantische storingen die tijdelijk een wisselvalliger weer periode zullen gaan geven. Vanaf dinsdag volgende week gaat een volgend opbouwend hoog het jaar 2016 uitluiden en wordt het vooral in de oostelijke Alpen markant kouder met kans op wat sneeuw!
Föhnstorm met windsnelheden (pieken) tot orkaankracht in de bergen en massa’s sneeuw langs de zuidkant van de noordwestelijke Alpenhoofdkam en dat allemaal veroorzaakt door het (hoogte)laag boven de westelijke Middellandse Zee. In de Berner Alpen was het niet de sneeuw die voor spectakel zorgde maar vooral de wind. Hier blies de zogenaamde „Guggi-Föhn“ richting het Berner Oberland en op de Lauberhorn werden windsnelheden gemeten tot 196 km/h. Ook de toeristen op de Jungfraujoch konden met windsnelheden van 130km/ lekker uitwapperen dan wel afkoelen want met -11 graden op 3500 meter was het er ook nog eens ijzig koud. Dat kon niet gezegd worden van de dalen waar de föhn de temperaturen opjoeg tot 10 a 15 graden. Ook hier in Oberwallis steeg het kwik in het dal tot 10 graden en iets westelijker in Sierre tot bijna 15 graden. Gelijktijd kon ik op Rosswald in de sneeuw en bij lichte sneeuwval nog even een “winterse” Vlog maken.
Meter sneeuw Italiaanse (Piemontese) Alpen
Hoe groot de contrasten met de andere kant van de Alpenhoofdkam. Simplondorf, net over de Simplonpass op slecht een 10 kilometer afstand meldde 20cm Neuschnee en voor meer sneeuw moesten we afreizen naar de Italiaanse Alpen en in het bijzonder het Piemonte. Hier viel tot gisteravond 50 tot 100cm van het witte goud en een witter kerst is hier dan ook gegarandeerd.
Hieronder een impressie van de sneeuw in Prato Nevoso, een wintersportoord -Mondolè Skigebied- in het Noord-Italiaanse gedeelte van de Alpen, bij de gemeente Frabosa Sottana, gelegen op een hoogte van 1480 m
Inmiddels is de invloed van het afzwakkende hoogtelaag boven de Balearen aan het afnemen en daarmee ook de neerslag. Vooral vanmorgen kan er nog wat neerslag en in de bergen sneeuw vallen maar weldra zal de invloed van de hogedruk zich ook hier weer doen gelden. De zon komt er weer bij en net als al in het overgrote deel van de Alpen wordt het uiteindelijke droog en zonnig.
Nieuwe hogedruk
Elders is de hogedruk invloed al veel sterker en dar zien we weer het bekende beeld van veel zon hogerop en lokaal hardnekkig mist of Hochnebel. Onder de inversie en in de mist is het kil en somber en boven de 800 a 1200 meter (bovengrens) zonnig en vrij zacht met op 2000 meter temperaturen van 2 tot 6 graden! Donderdag en vrijdag verandert er niet veel aan het rustige hogedrukweer, een verpieterende zeer zwakke storing zou donderdagavond en in de nacht en ochtend van de vrijdag vooral in de Jura en de noordwestelijke Alpen wat meer bewolking kunnen gaanopleveren met mogelijk een spat regen en hogerop een vlok sneeuw.
Zaterdag en zondag gaat een zwabberende straalstroom en een volgend storing vanuit het westen een aanval ondernemen maar de hogedruk, dan met kern boven Spanje en een uitloper tot over oost Europa doet ook dit front in zijn oostwaartse vooruitgang weer behoorlijk afzwakken.
Toch kan er langs de noordelijke Alpenhoofdkam wat neerslag gaan vallen maar reken vooral niet op grote hoeveelheden, zowel het GFS als ook het ECMWF gaan uit van maximaal 5 tot 10mm, bij gunstige Stau aan de noordkant lokaal misschien ook nog wat meer. De aangevoerde lucht wordt wat kouder en dat betekent dat de sneeuwvalgrens gaat dalen van 1600 a 1100 op zaterdag naar 1000 tot 700 meter lokaal in het noordoosten in de nacht op zondag.
Zondag overdag dan algemeen weer stijgend naar 1200 tot 1800 meter. Meer naar het westen is het zachter met op zondag in de centrale Alpen een sneeuwvalgrens die stijgt naar 2000 meter en in de uiterste zuidwestelijke en westelijk alpen naar 2500 tot 3000 meter! Maar goed, daar zal de sneeuwvalgrens geen thema zijn omdat het droog blijft.
De hogere temperaturen aldaar worden veroorzaakt door het al eerder genoemde hoog boven Spanje dat zijn invloed vooral in de westelijke Alpen doet gelden. Deze warmte wordt vooral op grotere hoogte (5 kilometer) nog eens ondersteund door een warme “hoogterug” , zondag en maandag zien we dan op dit 500hPa vlak (5600m) temperaturen van maar liefst 18 tot 16 graden. Zou ook in de zomer niet misstaan 🙁
De grote vraag is nu wat dit hoog in de loop van de volgende week precies gaat doen. Gisteren wees ik (Vlog) al op het belang van de positie. Trekt het hoog naar het oosten of zuidoosten dan gaat aan de westflank zeer zacht lucht via west Europa en naar het noordoosten stromen en zeer koude arctische lucht via oost Europa naar de (zuidelijke) Balkan. Voor ons een ant-winterse oplossing. Trekt het hoog echter wat meer westelijk naar het noorden dan kan de kouder lucht wat verder westelijk naar het zuiden toe gaan uitstromen, voor ons een meer winterse en vooral koudere oplossing
Pakken we de laatste modeluitdraai erbij dan zien we dat de operationele uitdraai van het GFS vanmorgen juist deze koude oplossing hanteert en zelfs een groot deel van de ensemble leden daar ook wel wat voor voelt.
Het ECMWF, let wel de operationele uitdraai, dus de kaarten waarmee we het (public) moeten doen die geeft vanmorgen juist de voorkeur aan de wat zachtere oplossing waarbij het hoog met zijn zwaartepunt naar het oosten toe trekt en we met een zachtere zuidelijke aanvoer te maken gaan krijgen. Helaas kunnen we nog beschikken over de gedetailleerde ensemble oplossingen voor de Alpen want die volgen pas later in de ochtend. Gisteravond zat de operationele echter vrij hoog in de bandbreedte van de 50 oplossingen dus ik ga er maar vanuit dat de OPER dat vandaag ook weer is.
Gaan we uit van het GFS dan gaat het na dinsdag in het gehele Alpengebied sterk afkoelen en vooral in de oostelijke Alpen wordt het ijzig koud met op woensdag van het noorden uit temperaturen die op 850hPa (1400 a 1500 meter hoogte) dalen naar -10 tot -13 graden.
Tevens kan er tijdens het instromen van de koudere lucht op het koufront wat (lichte) sneeuw gaan vallen met voorkeur voor de noordoostelijke Alpenhoofkam. De aangevoerde lucht is echter niet alleen zeer koud maar ook droog waardoor grotere sneeuw hoeveelheden niet mogelijk zijn.
Het gaat tegen het einde van het jaar dus nog even spannend worden met de ontwikkelingen en positie van het hoog. En wie weet glijden we in het verdere verloop dan wel gewoon de winter in. Met januari in aantocht en na al die warmte en droogte zou het ook wel eens tijd gaan worden.
Hoe het allemaal verder gaat gaan we morgen weer bekijken en geef ik het stokje over aan Lander. Bij spannende ontwikkelingen ben ik er vanavond met een extra update. Tot zover vanuit een (licht) winters en inmiddels ook hier weer droog Rosswald in Oberwallis.
Join Alpenweerman community:
De meteorologische winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer. Volg ook Johann’s dagelijkse updates op x.com/alpenweerman
5 Reactie op “Alpen – Winters uiteinde onder regime van volgend hoog?!”
Comments are closed.
Hallo Johan,
Duidelijk bericht weer en vooral spannend. Laten we het beste er van hopen.
Wat mij zo bezighoudt is het feit dat zo’n hoog keer op keer zich herstelt en dat dit al zo’n drie jaar rond deze tijd het geval is. Hoe komt dit nu eigenlijk?
Maw, wie is de boosdoener?
@Jan Dat persisterende karakter heeft alles te maken met het stromingspatroon op grotere hoogte op het NH. Wij hebben in west Europa de pech dat we steeds aan de warme kant van het geheel verblijven. Juist dit soort geblokkeerde stromingspatronen met hogedrukgebieden boven oa Europa kunnen heel hardnekkig zijn en weken lang duren. Het wachten is of een definitieve fase en amplitude verschuiving van de jetstream (Rossby golven) en dan voor ons in positieve (koudere) zin. Laten we hopen dat dat op niet al te lange termijn dan eindelijk eens gaat lukken !
@Johan bedankt voor de uitleg, fascinerend dat weer!
Winterberg nog kans op sneeuw en vorst komende week?
@Rob Maarten gaat daar nog apart over berichten! 😉