Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen;  zwakke hogedruk invloed bepaalt vandaag en het weekend het weerbeeld in de Alpen Doordat met een naar zuidwestelijke draaiende stroming ook wat vochtigere lucht wordt aangevoerd is het tijdelijk ook (licht) wisselvallig. Maandag volgt vanuit het westen een actievere storing. Volgende week aanhoudend winters maar geleidelijk ook toenemend onbestendig

Geen door grijpende verzachting in aantocht

Ook gisteren hadden we te maken een vlakke drukverdeling en door de zwakke drukgradiënt weinig stroming. Met de wat koudere en vochtiger lucht in de onderste atmosfeer was het vooral weer de Hochnebel die het verschil bepaalde tussen zon en grijs en het blijft altijd weer lastig om waar en wanneer deze zal gaan oplossen. Ook hier in Oberwallis waar Hochnebel meestal geen thema is (inner-alpin) bleek de Hochnebel gisteren weer hardnekkig en pas ver in de middag begon deze op te lossen. Verder dan weer die mix van zon, wolken(velden) die lokaal aan de noordkant en in het oosten ook dik genoeg was voor een vlok sneeuw.

Het duurde tot in de middag voordat de Hochnebel boven Rosswald het veld ruimde.
Zonder het zonnetje was de warme ski jas zeker geen overbodige luxe! Met dank aan Melanie Eyer (foto) en onze kledings sponsor Rehalll
Steeg je boven de wolken en Hochnebel uit dan was het genieten van blauwe lucht en veel zon. Foto Andreas Furrer (Aletsch)
Smoking mountains – Karawanken. Foto Mike de Bergbutler @MikeJanssen2
Zon of geen sneeuw, de kids maakt het allemaal niets uit ! Ski plezier in het Kleinwalsertal – Foto Hans ter Braak @hansterbraak

Vandaag en ook in het weekend verandert er weinig aan het stromingspatroon met weinig drukgradiënt. Wel krijgen we  op nadering van een afzwakkende en verpieterend koufront en met een naar zuidwest draaiende stroming te maken met de aanvoer van wat vochtigere lucht.

In de loop van de vrijdagmiddag en avond neemt in het westen de bewolking toe en in de nacht op zaterdag en zaterdagochtend kan er wat (lichte) sneeuw uit vallen. Na een tijdelijke weersverbetering op zaterdag en zondagochtend volgt zondagmiddag een wat actiever front (occlusie front). De bewolking gaat zondagmiddag weer toenemen gevolgd door sneeuw. Tot middernacht zal de neerslag zicht tot over de oostelijke Alpen hebben uitgebreid, enkel het zuidoosten houdt het droog en meest ook zonnig.

Met het occlusie front (door koufront overlopen warmtefront) wordt zondag avond en in de nacht op maandag tijdelijk wat minder koude lucht aangevoerd. Aanvankelijk sneeuwt het vanaf 400 tot 600 meter maar tijdelijk stijgt de sneeuwvalgrens in de wat zachtere lucht aan de noordkant tot 700 a 900 meter.

Sneeuw cumulatief tot en met maandag adhv het Arpege weermodel. De meeste sneeuw wordt aan de Zwitserse Alpennoordkant berekend

Tussenhoog /koud
De maandag staat in het teken van het overtrekkende front waarbij in de ochtend en overdag van weer koudere lucht volgt. Vooral in  de ochtend valt er nog sneeuw waarbij de sneeuwvalgrens weer tot in de lagere delen zal afzakken. In de middag en avond van west naar oost afnemend neerslag intensiteit op nadering van een tussenhoog.

GFS dinsdag 13 februari met het tussenhoog boven de Alpen

In de nacht op dinsdag en dinsdag ochtend nog laatste vlokken in het oosten maar elders krijgt de zon steeds meer speelruimte en onder een heldere hemel belooft het met de ingestroomde polaire lucht de nacht op woensdag en woensdag ochtend zeer koud te gaan verlopen en ook in de ochtend vriest het dan streng tot zeer streng. In de hogere dalen en gebieden kan het kwik met weinig wind en boven sneeuw tot -20 a -25 graden onderuitgaan en lokaal wordt het ook nog kouder!

Dinsdag en woensdag nacht diepvries temperaturen. GFS T850 hPa woensdag 00h00

Woensdag belooft een hele mooie winterdag te gaan worden en met volop zon in de bergen dan uitstekende wintersport condities. In de loop van de middag en avond gaat op nadering van een actief warmtefront het in het westen dan al weer betrekken en weldra volgt de frontale neerslag. In de nacht op donderdag en donderdag ochtend verplaatst het front zicht tot over de oostelijke Alpen maar neemt ook geleidelijk in activiteit af.

GFS neerslag donderdag 00h00

De meeste neerslag zal dan ook in de westelijke Alpen gaan vallen. Omdat van het zuidwesten uit zachtere lucht gaat binnen stromen gaat de sneeuwvalgrens stijgen naar 900 tot 1300 meter.

In de loop van de vrijdag volgt achter een koufront weer koudere maritiem polaire lucht en evolueren we weer naar een koudere winterse fase. Omdat we meest met een cyclonaal stromings patroon te maken hebben (lagedruk) is het deels onbestendig met steeds weer kans op wat sneeuw of sneeuwbuien. Hoe dat allemaal precies in zijn werk zal gaan is nog niet geheel duidelijk.

ECMWF voor zondag 00h00 met zelfs weer hogedruk opbouw richting het noorden!!
ECMWF (EC12) ensembles prikpunt centrale Alpennoordkant

Daarover dan de komende dagen meer. Vanuit een onbewolkt Rosswald (-4 graden) een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert ook  – Wereldwijde Weathercard Service

 

Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:

 • Weerbericht op maat
 • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
 • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
 • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
 • Seminars en Webinars
 • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
 • Wereldwijde weathercard service
 • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Lawine gevaar in de zuidoostelijke Alpen ORANJE en door de nieuwe sneeuwval deels ROOD. Elders GEEL

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 680 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Alpen – Winters, periodiek sneeuw”

 • MrB
  9 februari 2018 at 12:13

  Hallo Johann, hopelijk vind je het niet vervelend, maar kan je nog een update geven voor het Zillertal volgende week?

 • Wim Danhof
  9 februari 2018 at 15:28

  Beste Johann, ik zie veel sneeuw voorspeld in de week van 19-24 februari. Natuurlijk nog niet betrouwbaar. Maar als we dromen: zie jij in de berekeningen signalen voor veel sneeuwval in die week in de Franse Alpen?

  • Johann
   9 februari 2018 at 16:14

   Beste Wim. Uitgaande van de GFS00 operationele run (dikke zwarte lijn) kan dat kloppen, overigens in de lagere en middelbare delen dan ook regen. Het zal echter bij dromen blijven want uitgaande van de andere model uitdraai en ENS gaat er juist weinig neerslag vallen! Maar goed, het blijft op deze termijn natuurlijk allemaal koffiedik kijken! 😉

 • Johann
  9 februari 2018 at 16:21

  In vergelijking met de voorgaande modeluitdraai geen grote veranderingen vwb het Zillertal. Dinsdag en deels woensdag zeer koud maar ook toenemend zon! Vanaf donderdag wrs toenemend onbestendig (sneeuw) Zie ook diagram “multimodel”

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier