Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Zaterdag viel met name in het zuiden van Duitsland de nodige sneeuw. Menig wintersporter die dan ook gisteren onderweg was van of naar de Alpen, had er last van. Op de Duitse Autobahnen was het dan ook een drukte van belang met lange files en hinder door sneeuwval.

Het was gisteren druk op de Duitse Autobahnen. Foto: Edwin Hagenouw

De matige tot slechte sneeuwcondities van een paar weken terug zijn inmiddels verdwenen. De afgelopen tijd is al flink wat sneeuw gevallen in de Alpen en ook de komende tijd valt verspreid over de Alpenregio de nodige sneeuw. Voorlopig heeft echter het westelijke deel van de Alpen te maken met een rustig weertype en is sprake van Kaiserwetter.

De verwachte weerkaart voor vandaag. De luchtdruk is hoog in het noorden van Europa en laag in het Middellandse Zeegebied. De stroming is dan ook op veel plaatsen oostelijk.

Zondag

Het weekend verloopt rustig en zeer koud. Met name in de Franse en Zwitserse Alpen is sprake van echt Kaiserwetter. Het zonnetje schijnt regelmatig en dus is het prima weer om op de lange latten te staan. De temperaturen maken het echter niet heel fijn om lang buiten te zijn, want een combinatie van een stevige wind en lage temperaturen maken het zeer koud.

Halo in Kleinwalsertal vanochtend. Foto: Jacomien Heeres

Het is niet overal Kaiserwetter, want delen van Oostenrijk en dan vooral het oosten en noorden hebben op deze zondag meer bewolking en daar valt af en toe nog wat verse sneeuw. Wel gaat de activiteit er wat uit en zijn de neerslaghoeveelheden gering. De kaart hieronder zie je de totale sneeuwval dit weekend in de Alpenlanden. Goed te zien is dat het in het westen nagenoeg droog is en dat de meeste neerslag voor Oostenrijk en Duitsland is. Ook in Slovenië en in Tsjechië valt dit weekend flink wat sneeuw.

Op dit kaartje zie je precies wat de totale hoeveelheid sneeuw is die wordt verwacht dit weekend. Daar zit overigens ook nog de sneeuw bij die gisteren (zaterdag) is gevallen.

Maandag

De stroming komt uit het oosten en storingen trekken dan zogenaamd retrograads. Maandag trekt zo’n storing richting de Alpen. Met een zuidoostelijke hoogtestroming draait een neerslagzone dan ook vanuit Slovenië de Alpen binnen. Er zal met name in de zuidoostelijke Alpen enige tijd sneeuw gaan vallen. Vooral Karinthië, de Dolomieten en de Sloveense Alpen kunnen op verse sneeuw rekenen.

Ook in de gebieden in het noordwesten van Italië tegen de grens met Frankrijk, kunnen rekenen op verse sneeuwval. Door indraaiende lucht vanuit het middellandse zeegebied is de lucht wel iets zachter en zal de sneeuwgrens vooral in Oostenrijk wat oplopen naar 1000-1300 meter. In de westelijke Alpen ligt de sneeuwgrens tot in de dalen.

De rest van de week

Dinsdag hebben met name de zuidoostelijke Alpen nog te maken met sneeuw. Elders is het meest droog en schijnt geregeld de zon. Ook woensdag lijkt droog te gaan verlopen met een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden.

Op dit kaartje zie de totale hoeveelheid sneeuw die verwacht wordt tot donderdag. De meeste sneeuw valt in de oostelijke en zuidoostelijke Alpen. In Zwitserland is het vaak droog.

Later in de week stijgt vooral aan de noordkant van de Alpen de kans op verse sneeuw als de stroming wat meer noordwestelijk wordt. De temperaturen blijven laag en winters in het hele Alpengebied, dus de vers gevallen sneeuw zal zeker niet snel verdwijnen.

Ook sneeuw in het Sauerland en de Ardennen

Wat dichter bij huis ligt ook flink wat sneeuw. Zo ligt er op de hogere toppen van het Sauerland zo’n 50 centimeter sneeuw. Wat lager ligt ongeveer 20 centimeter. Op deze zondag wordt ook weer verse sneeuw verwacht en dikt het sneeuwdek verder aan. De komende dagen is het veelal droog en breekt af en toe de zon door.

In de Ardennen en Hoge Venen ligt 20 tot 25 centimeter sneeuw. Diverse ski- en langlaufcentra zijn vandaag en de komende dagen open. Op deze zondag komt het wederom tot sneeuwbuien en de sneeuwlaag zal komende week in stand blijven boven 400-500 meter hoogte. Ook in ons eigen Limburgs heuvellandschap ligt sneeuw en daar valt ook vandaag wat verse sneeuw. In Vijlen en Vaals ligt zo rond de 10 centimeter.


Ook interessant: misschien wel de mooiste wandelpaden in de Belgische Ardennen


Wouter van Bernebeek maakte deze foto zaterdagmiddag in het zuiden van ons eigen Limburg in het Vijlenerbos.

Morgen is er weer een nieuw weerbericht met daarin ongetwijfeld meer nieuws over het weer later in de week in de diverse wintersportgebieden. Voor nu een mooie zondag en graag tot een volgende keer.

Meer lezen over wintersport? Ga dan ook eens naar Snowrepublic.nl, die andere wintersportsite van Nederland

Foto omslag: Edwin Hagenouw.

(Visited 3.252 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier