Alpen - Winters, maritiem polair met meer sneeuw

Algemeen: Het is niet meer zo koud en onder toenemende tussenhoog wordt het ook in de oostelijke Alpen weer droog. Morgen dinsdag gaat een volgende storing vooral in de westelijke Alpen wat sneeuw geven. Na een tijdelijke rustigere en nog iets minder koude fase (Alpenvoor -laagland) gaat het vanaf het midden van de week vanuit het noordwesten weer afkoelen en word het toenemend onbestendig met periodiek sneeuwval. Ook op de langere termijn aanhoudend winters en nog weer kouder!
Meer sneeuw in aantocht, vanaf donderdag weer kouder
De onvervalst winterse inval met arctische luchtmassa’s bereikte zaterdag zijn hoogtepunt en na een warmtefrontje met nogmaals wat (lichte) sneeuw stroomde gisteren vanuit het noordwesten weer minder koude lucht over de Alpen uit. Opnieuw vielen gisteren de oostelijke Alpen en met name de noordkant gisteren weer in de prijzen, lokaal viel er nogmaals 30 tot 60 cm verse sneeuw bij. Minder sneeuw viel er in de inner-alpine Alpen en opnieuw moesten de zuidelijk Alpen het doen met een dun laag of slechts een paar vlokken, verder naar het zuiden bleef het droog, scheen de zon en met de Nordfohn in het zuiden was het hier ook het minst koud.
Het arctische front met de zeer koude lucht heeft zich de afgelopen dagen helemaal tot over de centrale en oostelijke Middellandse Zee uitgebreid. Tot in het Midden Oosten en zuiden van Italië, Griekenland en Turkije viel sneeuw en ook de stranden in het noorden van Kreta (Chania) deden eerder aan een pool landschap denken dan aan de subtropen. Extreme sneeuwval werd er in gemeld in delen van midden Italië waar de zeer koude lucht boven het relatief warme water van de Middellandse Zee steeds weer zware sneeuwbuien veroorzaakte die landinwaarts trokken en soms voor meters hoge sneeuw zorgden. Omdat het zo mooi is en we weten waar “onze” sneeuw blijft (hier in Wallis deze winter tnt 3 cm sinds gisteren) een impressie van de sneeuw in het zuiden van Europa:
Pakken we de weerkaarten erbij dan zien we die bel met zeer koude lucht (hoogte laag) nog steeds boven de zuidelijke Balkan liggen. Boven de Alpen heeft een tussenhoog een brug geslagen tussen het Atlantische hoog met kern ten noorden van de Azoren en een hoog boven het noorden van Rusland. Ten zuiden van IJsland zien we een volgend laagje dat vooral morgen in de westelijke Alpen voor sneeuw gaat zorgen.
Vandaag kunnen we echter eerst nog even profiteren van de invloed van de hogedruk. Het is vooral in het westen en zuiden zonnig waarbij het aan de Alpenzuidkant föhnig is. Ten noorden van de Alpenhoofdkam zit aanvankelijk nog veel (rest) bewolking en -of Hochnebel en mist. Deels zal deze oplossen en het gaat ook hier opklaren. De oostelijke Alpen(noordkant) heeft nog te maken met de invloed van de lagedruk boven oost Europa en de Balkan. Echter ook hier gaat de (lichte) sneeuwval die nu naar het oosten toe in de Nordstau nog valt er geleidelijk uit.
Of de zon het daar vandaag dan nog gaat redden is echter de vraag, beste kansen op zon hebben de westelijke delen van Oostenrijk en de zuidkant (Nordföhn). De temperaturen liggen op een wat hoger niveau dan de afgelopen dagen, op 2000 meter vriest het van west naar oost -2 tot – 11 graden, aan de zuidkant rond het vriespunt. In het Alpenlaag en voorland stijgt het kwik tot -3 a +3 graden, met föhn aan de zuidkant lokaal tot 5 graden.
Door de grote hoeveelheden Neuschnee, lokaal viel er in de bergen langs de Alpennoordkant tussen de 50 en 100cm en hogerop nog meer geldt er langs de gehele noordelijke Alpenhoofdkam een code 3 (oranje) voor het lawine gevaar. De kans op lawines boven de 1800 tot 2000 meter is dus aanzienlijk en het advies geldt om vooral binnen de gemarkeerde pistes te blijven. Laat je ook niet door de code oranje verleiden, juist bij code oranje (3) zijn helaas de meeste lawine slachtoffers te betreuren!
Het hierboven genoemde lagedrukgebied ten zuiden van IJsland trekt via Frankrijk naar de westelijke Middellandse Zee. Een daarmee samenhangend koufront en neerslaggebied zal dinsdag vooral de westelijke Alpen gaan beïnvloeden. In de nacht gaat de bewolking in de Franse en Zwitserse Alpen toenemen en tegen de ochtend gaat het van het westen uit sneeuwen. De sneeuwvalgrens bevindt zich meest tot in de dalen en het laagland en Alpenvoorland. Overdag breidt de sneeuwval zich dan verder over de westelijk Alpen uit waarbij later op de avond of in de nacht van dinsdag op woensdag ook in de westelijke delen van Oostenrijk wat (lichte) sneeuw kan neerdwarrelen.
Woensdag en deels ook nog donderdag vooral in de westelijke Alpen dan weer meer zon en wat zachter. In de oostelijke Alpen kan woensdag nog wat licht sneeuw vallen en hier zit ook meer bewolking. Vooral in de westelijk Alpen gaat pre-frontaal (volgend koufront) tijdelijk wat minder koude lucht binnenstromen. Aan de noordkant kan de sneeuwvalgrens tijdelijk tot 1000 a 1200 meter gaan stijgen, inner-alpin meest sneeuw tot in de dalen!
Donderdag krijgen we van het noorden uit te maken met een volgende weersverslechtering op nadering van een volgend koufront aangestuurd door een actieve depressie(s) boven Scandinavië gaat in de loop van de dag de Alpen binnentrekken. De temperaturen gaan weer dalen en het gaat van het noorden uit sneeuwen waarbij ook de wind weer gaat aantrekken. De eerste neerslag wordt al in de loop van de nacht en ochtend verwacht en met de krachtige noordwestelijk stroming wordt in staffels vochtigere maritiem polaire lucht aangevoerd met steeds weer sneeuw en sneeuwbuien.
Daarbij zal in het gehele Alpengebied sneeuw gaan vallen, probleemkindje is en blijven nog steeds de zuidkant (oosten) en de zuidwestelijke (Franse) Alpen. Ook hier wordt echter verse sneeuw verwacht waarbij het nog even afwachten is in hoeverre de lagedruk boven de Middellandse Zee en een laag boven de Adriatische Zee het zuiden en vooral ook zuidoosten zullen gaan beïnvloeden?!
Vrijdag en in het weekend gaat het onbestendig en steeds kouder verder. Onophoudelijk wordt vanuit het noordwesten tot noorden maritiem polaire lucht aangevoerd en fronten (storingen) zullen periodiek voor sneeuwval gaan zorgen. Begin volgende week, waarschijnlijk vanaf maandag – dinsdag zien we de invloed van het Atlantische hoog naar het oosten toe gaan toenemen. Lagedruk leeft zicht dan uit boven de (oostelijke) Middellandse Zee. de grote vraag is dan wat het hoog in de loop van de week gaat doen?
De laatste twee dagen zien we de modellen steeds weer met wat verschillende oplossingen voor de dag komen waarbij zowel een zeer koud scenario met hoog boven Scandinavië en lage druk boven de Middellandse Zee als ook een minder koud scenario met afzakkend hoog richting zuidwest Europa en de Middellandse Zee de revue zijn gepasseerd. Uitgaande van de laatste ontwikkelingen is het meest waarschijnlijke scenario dat het hoog naar west en later centraal Europa doorschuift en een verbinding dan wel uitloper naar west Rusland zal gaan maken. Met de hoogte-as ten noorden van de Alpen wordt dan koude en deels ook weer zeer koude continentale vrieslucht aangevoerd. In hoeverre het hoogtelaag boven de Balkan en oostelijke Middellandse Zee nog van betekenis gaan worden is nu niet duidelijk.
Samengevat mogen we stellen dat we vanaf morgen met een eerste front een wisselvallige en onbestendige weerfase zal worden ingeluid. Tijdelijk wordt het rond het midden van de week wat zachter voordat vanaf donderdag steeds koudere lucht over de Alpen naar het zuiden gaat uitstromen. Storingen zullen dan periodiek voor sneeuwval gaan zorgen waardoor de sneeuwcondities in de Alpen geleidelijk verder zullen gaan verbeteren.
Daarmee sluiten we voor deze maandag, morgen dan weer de kritische analyse met hopelijk weer mooie winterse ontwikkelingen. Ik ben er woensdag weer. Vanuit Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst, ciao
Join Alpenweerman community:
De winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Alpenweerman is powered by Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis
Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.
3 Reactie op “Alpen – Winters, maritiem polair met meer sneeuw”
Comments are closed.
Het komt eindelijk goed in Samoëns met de Mont Blanc in de achtertuin. Nu maar hopen dat de pistes tijdig geprepareerd geraken en er meer liften opengaan. Dat is nu maar heel triestig!
groet
Kris
hallo join
ik hoor dik wils van noord zuid alpen en west en inner alpen praten maar waar lig Obergurgl
in noord zuid alpen of west of inner alpen .?
en kan er nog veel sneeuw vallen deze week in Obergurgl ?
groeten
nico
@Nico – Voor de indeling van de Alpen verwijs ik graag naar onze info op de site – Zie https://www.alpenweerman.nl/alpen-indeling-valt-sneeuw/
Je ziet dan dat Obergurgl inner-alpin is gesitueerd en vanuit alle richtingen meest wel wat neerslag (sneeuw) meepakt. Geheel afhankelijk van de druk van het noorden of zuiden uit kan er dan ook daar neerslag van betekenis gaan vallen. De meeste neerslag wordt echter aan de noordkant verwwacht (NW tot N Stau). Verder is het nog even afwachten wat de storingen precies gaan doen.