Algemeen: tussen een hoog –Angelika – met kern boven Duitsland en lage druk met kernen boen west Rusland  -Axel – en Griekenland wordt met een krachtige noordoostelijke hoogtestroming toenemend drogere maar ook zeer koude arctische lucht aangevoerd. In het weekend schuift het west Europese hoog geleidelijk verder op naar het oosten en komt er een einde aan de toevoer van de arctische luchtmassa’s. Zondag gaat een (zwak) warmtefront vooral aan de noordkant van de Alpen weer wat sneeuw geven, volgend sneeuwfronten volgen in de nieuwe week.

Weekend geleidelijke vorst afzwakking

Het moge een ieder duidelijk zijn dat de winter met veel machtsvertoon bezit heeft genomen van de Alpen. Mede doordat de polaire jetstream met windsnelheden tot 280km/h bijna loodrecht noord-zuid op de Alpen stond gericht viel er in de Nordstau eindelijk sneeuw van betekenis. Deels kon de neerslag door de sterke noordelijke stroming ook tot over de zuidelijke Alpen overgrijpen en viel er bijvoorbeeld ook in het Zwitsers Lugano wat sneeuw. Opmerkelijk waren gisteren ook de soms grote lokale verschillen. Lokaal viel er aan de noordkant 50cm sneeuw, hogerop nog meer. elders viel tussen de 10 en 30cm. Naar het zuiden en zuidwesten toe slechts enkele centimeters tot helemaal niets.

Eindelijk sneeuw en er komt nog meer, zondagavond al! Foto Kleinwalsertal Mittelberg via Hans Ter Braak @hansterbraak
Winterse Zillertal Arena, tot 40cm viel er daar gistermiddag
St. Anton am Arlberg ‏@StantonReview
St. Anton am Arlberg ‏@StantonReview
Eindelijk! Mühlbach am Hochkönig – Foto Maikel de Groot

Gisteren nam in de loop van de middag de hogedruk invloed toe en nam ook de Nordstau neerslag weer aan intensiteit af en tevens begon het van het westen uit geleidelijk op te klaren en nam ook de wind in kracht wat af. Het koelde in de nacht verder af met op uitgebreide schaal strenge tot zeer strenge vorst. Het koudst is het momenteel in de hoger gelegen dalen alwaar het 20 tot 30 graden vriest.

Vandaag en deels ook nog morgen die zeer koude NO tot O stroming

Vandaag belooft een zeer koude dag te worden waarbij het vooral naar het oosten toe nog steeds hard waait. De maxima variëren van -3  tot – 12 en op 2000 meter vriest het tussen de -14 en – 23 graden. Verder hebben we te maken met een mix van zon, wolken)velden en vooral in de oostelijke Alpen ook nog wat (lichte) sneeuw of een sneeuwbuitje.

Actuele radarbeeld (09h00) Bron WetterOnline.de
Vooral vandaag en morgen is het zaak om je goed tegen de snijdende kou te beschermen! Uitgebreide zien we Temperaturen van 20 graden onder nul of nog meer. Foto Kleinwalsertal – Haus Walser Berge ‏@HausWalserBerge
Winters Ladis – Foto Barbara Möhle
Opklaringen vanmorgen boven Flachau, – 9 graden Foto Tijmen Hendriksen ☀️ ‏@Tijmen22

Morgen zaterdag verandert er nog niet veel aan dit weerbeeld, wel zien we dat er van west naar oost geleidelijk een einde komt aan de aanvoer van de zeer koude noordoostelijke hoogtestroming en de temperaturen langzaam maar zeker weer gaan oplopen. De oostelijke Alpen zullen echter ook morgen nog volledig in de zeer koude lucht liggen en vooral,aan de noordkant van de centrale oostelijke Alpen kan in de Stau weer wat sneeuw vallen. In de avond neemt vanuit het noorden de bewolking ook elders weer toe gevolgd door sneeuwval die geleidelijk naar het zuiden tot uitbreidt. Deze bewolking en sneeuw worden veroorzaakt door een warmtefrontje dat de Alpen schampt en vooral langs de noordelijke Alpenhoofdkam weer wat sneeuw zal gaan geven waarbij er weer zon 10 tot 30cm sneeuw gaat vallen, lokaal hogerop bij gunstige Stau ook nog meer. De aangevoerde lucht vanuit het noordwesten mag dan wat zachter zijn, ze is altijd nog koud genoeg voor sneeuw tot in de dalen en dalen.

Zwak warmte frontje zondagochtend, sneeuw meest tot in de dalen (400 – 600m)

Maandag dan weer even tussenhoog invloed met weer die mix van wolken(velden) opklaringen en zonnige perioden. In de oostelijke Alpen kan nog wat licht sneeuw of een sneeuwbuitje vallen. Een volgende storing (occlusie / koufront) staat dan voor de dinsdag op het weermenu. De frontale neerslag zal in de ochtend de westelijke Alpen binnentrekken en zich overdag verder naar het oosten toe uitbreiden. Omdat de stroming dan meer zonaal is (westelijk) gaan eindelijk ook de westelijke Alpen sneeuw meepakken. Het is nog even afwachten hoe het tegen die tijd precies zal gaan uitpakken.

Dinsdag volgende koufront met sneeuw GFS T850hPA
Neerslag GFS bereikt dinsdag ochtend de westelijke Alpen

Dat geldt ook voor de ontwikkelingen daarna. Gisteren lieten zowel het ECMWF als ook het GFS voor de verder periode steeds weer maritiem polaire luchtmassa’s vanuit het noordwesten  tot over de Alpen uitstromen. Het GFS komt vanmorgen echter weer met meer hogedruk invloeden en duidelijk minder neerslag (sneeuw). Vooral de Franse Alpen moeten hopen dat het ECMWF model net ook als gisteren het bij het rechte eind heeft. Gaat dit inderdaad lukken dan gaat er ook daar meer sneeuw vallen.

ECMWF met volgende sneeuwstoringen in de loop van de week (donderdag -vrijdag)

Al met al neemt de onzekerheid vanaf het midden van de week behoorlijk toe. Een overgang naar belangrijk zachter weer met dooi en regen tot hogerop zit er echter niet in. Het zal in detail vooral gaan oer het al of niet doorkomen van sneeuwstoringen dan wel meer hogedruk invloed. Al met al interessante ontwikkelingen die we natuurlijk de komende dagen nauwlettende zullen gaan vervolgen en over berichten.

Het blijft winteren in de Alpen. ECMWF T850hPa

Tot zover voor dit moment. Hou ook goed de Benelux weerberichten in de gaten in verband met het opkomende warmtefront en de dooi aanval in de Lage Landen, ijzel en sneeuw kunnen voor overlast gaan zorgen!  Fijne dag en graag weer tot morgen dan weer met Sander en zondag met Roy. Ciao

Skipiste Rosswald (Kläna) met Hochnebel boven het dal, opvallende de hoge bovengrens van 2300m. In Termen valt nu zelfs wat sneeuw vanuit de Hochnebel

Join Alpenweerman community:

De  winter is begonnen. Volg hier de weersontwikkelingen met betrekking tot het winterweer in de Lage Landen en natuurlijk ook in de Alpen. JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)

rehall-logo-2015
Winter is coming – be prepared –
image1


Alpenweerman is powered by
Kachelmann Wetter en Meteo-Oberwallis

Meer (Alpen)weer en updates ook via Alpenweerman Facebook of Twitter

(Visited 2.047 times, 1 visits today)

één reactie op “Alpen – Winters machtsvertoon, zeer koud, meer sneeuw opkomst”

  • Luc
    6 januari 2017 at 11:42

    Waarom moet GFS altijd tegendraads zijn ? haha

Comments are closed.

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer