Advertentie 

Algemeen;  tussen hoog Carina met kern ten westen van Ierland en laag Zubin met kern boven zuid Zweden wordt met een naar noordwest draaiende hoogtestroming onstabiele en toenemend koude polaire lucht over de Alpen getransporteerd. Zondag tussenhoog, maandag sneeuwfrontje gevolgd door een aantal dagen met rustig hogedruk weer. Vrijdag mogelijk nieuwe winter inval met sneeuw tot in de lagere dalen en en laagland

Volgende week overgang naar stabieler hogeduk weer in aanloop naar volgend winter offensief

Gisteren hadden we te maken met een sterke westelijke stroming waarmee onstabiele en vochtige luchtmassa’s werden aangevoerd. Op veel plaatsen veel (buiige) neerslag en de zon was met uitzondering van de zuidelijke Alpen niet of nauwelijks te zien. De sneeuwvalgrens pendelde meest zo tussen de 1000 en 1100 meter, lokaal bij intensievere neerslag (sneeuwbuien) ook beduidend lager. Naast de neerslag hadden we ook nog te maken met een harde tot stormachtige wind en ook de föhn deed nog even een duit in het zakje.

Sneeuwval gisteravond op de Schwägalp (St Gallen, CH) Foto Marko Prietzel
Schwägalp

Ook vanuit “Schneeloch”  bij uitstek het Kleinwalsertal  in de Vorarlberg meldde Hans ter Braak – Haus Walser Berge /Mittelberg  – gisteren pittige sneeuwbuien en tot in de middag was het sneeuwdek weer aangegroeid met 25 cm van het witte goud. De komende dagen gaat er nog het nodige bijvallen. Alpenweerman is dit weekend te gast bij Hans en Odette  en gaan ons nog berichten van de sneeuw en hopelijk ook nog wat zon. Vooreerst zal echter de sneeuwval het weerbeeld gaan bepalen en het blijft er op en top winters!

Overigens zijn we dit weekend ook te gast in Ischgl (Tirol), ook vandaar uit later meer beelden! Hieronder alvast een voorproefje vanuit Mittelberg via Twitter @hansterbraak

Koufront luidt winters weekend in
In de avond en nacht werd op nadering van een koufront pre-frontaal even weer wat zachtere lucht aangevoerd en met de wind toename steeg mede door opruiming van het koude reservoir de sneeuwvalgrens tijdelijk weer wat aan.

Vandaag vrijdag gaat het onbestendig en weer kouder verder en met het vorderen van de dag gaat het van het westen uit ook opklaren en krijgt de neerslag een meer buiig karakter. In de koudere lucht daalt de sneeuwval grens overal weer naar 1000 tot 500 meter, tijdens intensiever neerslag deels ook tot in de lagere delen.

Winters weekend
Zaterdag is het nog onbestendig en steeds weer valt er sneeuw of sneeuwbuien met voorkeur voor de Alpennoordkant. Sneeuwvalgrens dan meest tot in de lagere delen en dalen. De Alpenzuidkant profiteert met de naar noord gedraaide hoogtestroming van de afdrogende werking van de Nordföhn en hier is het overwegend zonnig en ook een stuk zachter. Lokaal kan het kwik met föhn tot 10 graden stijgen. Zondag is het koud met lokale sneeuwbuien, in de Stau van de Alpennoordkant ook nog aanhoudend sneeuwen.

Ook maandag is het nog koud en in de loop van de dag nadert er vanuit het noorden een sneeuwstoring de Alpen. Sneeuwvalgrens dan meest tussen de 600 a 900 meter, inner-alpine tot in de dalen. In de lager gelegen gebieden van de noordelijke Alpen (laagland) later ook regen of sneeuwregen.

GFS maandag met het laagje boven het noorden van Duitsland

De neerslag hangt samen met een laagje boven het noorden van Duitsland dat consequent al enkele dagen door de modellen zo wordt berekend. Grotere neerslaghoeveelheden worden er niet berekend maar het kan in aanloop naar een periode met hoge druk nog net even voor een frisse witter opknap beurt zorgen.

GFS neerslag eveneens voor maandag 12h00

Eveneens consequent wordt ook vanmorgen het hoog boven de zuidelijke Golf van Biskaje berekend en tot en met dinsdag – woensdag verblijven de Alpen nog aan de koude kant van het geheel. Vooral maandag en dinsdag nacht  beloven weer flink koud te gaan worden met matig tot strenge en in de hogere dalen zeer strenge vorst. In de bergen gaat de zon schijnen en in de dalen en het laagland nemen de Hochnebel en mist kansen weer toe.

In de tweede helft van de week gaat er vooral op hoogte van het westen en zuidwesten uit  wat zachtere lucht binnenstromen. Op de sneeuw en wintersport condities zal dit echter weinig invloed hebben.

Winters setting richting de Kerstdagen?!
Voor de winter liefhebbers wordt het dan richting het weekend weer interessant. Opnieuw zien we door advectie van warme lucht de amplitude van hogedruk op de Atlantische Oceaan weer toenemen en gaat aan de oostflank weer zeer koude lucht vanaf de pool naar het zuiden toe uitstromen.

De operationele run van het GFS met een volgende winteraanval tegen het einde van devwolgende week

Vrijdag middag -avond zal het koufront met sneeuw de noordelijke Alpen bereiken en vervolgens gaat weer zeer koude polaire lucht die ook op hoogte goed vertegenwoordigd is over de Alpen uitstromen. Eigenlijk zien we weer het spelletje dat de atmosfeer ook in november met ons speelde en ook nog eens met die perfecte weekend timing ( 4 winterinvallen op rij tijdens de weekenden)

De grote vraag is natuurlijk of bovenstaande scenario van het GFS ook zal worden ondersteund door de ensemble oplossingen en door het ECMWF…..

Pakken we de GFS ensembles erbij dan zien we in vergelijking met gisteren weer meer koudere oplossingen waaronder de operationele (gele lijn) en control run (blauwe lijn) . Het gemiddelde van de ensembles (mean /average) komt zelfs iets onder het langjarig klimatologisch gemiddelde uit (rode lijn).

Het ECMWF loopt tot medio volgende week heel aardig in de pas met het GFS voor wat betreft de positie van het wat afzakkende Atlantische hoog. Ook met dit scenario verblijven de Alpen ten zuiden van de hoogte-as in de koudere continentale lucht (noordoost tot oost)

ECMWF T850 hPA oper voor woensdag
Mooi is de verdeling tussen zacht en warm te zien op de T850 anomalie kaart

Vervolgens zien we richting het weekend dat ook het ECMWF in eerste instantie het GFS volgt (WLA, amplitude toename) en aan de oostflank van het wat opbollende hoog het naar het zuiden of zuidoosten uitstromen van polaire luchtmassa’s.

ECMWF voor zaterdag 23-12

In de loop van het weekend opteert de operationele run dan weer naar een  zonaal (zachter) stromingspatroon. Mijns inziens echter niet de meest voor de hand liggende oplossing en het zou me dan ook niet verbazen wanneer dit door een groot aantal leden niet zal worden ondersteund!

Temeer ook omdat we deze “koudere” ontwikkelingen, aangewakkerd door een sterke opwarming boven noord Amerika / Azië ook op grotere hoogte in de atmosfeer (tropopauze en stratosfeer) zien met de vorming van een zgn dipool met één kern noordelijk van Scandinavie. Ontwikkelingen die nu niet bepaald voor een zonaal karakter spreken! (sterk gestoorde polar vortex /neg AO-NAO)

Stratosfeer 50 hpA met de opwarming en verplaatsing (dipool= polar vortex
100 hPa (tropopauze) met “Canadian warming” en dipool vorming

Daarmee zou de atmosfeer in aanloop naar de feestdagen best eens voor een koudere scenario kunnen gaan kiezen respectievelijk wordt deze vanaf midden volgende week al in gang gezet.

Afijn, het laatste wordt voor wat betreft deze toch nog wel lange termijn is nog niet gesproken en de komende dagen gaan we proberen het allemaal beter in kaart te brengen! Tot zover voor deze vrijdag ochtend. Ciao

Webcams- meer beelden uit
de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

(Visited 1.830 times, 1 visits today)

7 Reactie op “Alpen – Winters “Kerst” offensief i.p.v. Weihnachtstauwetter?!”

 • Dries Livigno
  15 december 2017 at 09:32

  Dag Johann, zou dit kunnen betekenen dat we rond de kerst mogelijks met een Südstau kunnen te maken krijgen? En natuurlijk met de nodige sneeuw voor de zuidelijke Alpen?

  • Johann
   15 december 2017 at 09:36

   Niet die klassiek Südstau die jij bedoelt. Mogelijke Südstau echter zeer goed mogelijk afh. van laagjes! Nog te ver weg om daar iets zinnigs over te zeggen. Uitgaande van het in weerbericht besprokene (GFS /EC) dan meest wrs scenario NW / N met NW en Nordstau. Zoals gezegd het repeterende karakter wat we al een hele tijd zijn.

   • Jan
    15 december 2017 at 11:02

    Bij een Nordstau krijgt het Zuiden weinig tot niets denk ik?
    Maar inderdaad nog ver weg! Over een paar dagen meer duidelijkheid met verassingen!

    • Dries Livigno
     15 december 2017 at 12:58

     Ik kijk dan naar GFS model van 22/12 waarbij de lucht eerst tot juist onder de Alpen komt om daarna een bocht te maken naar de zuidkant. Ook is er een laag aanwezig.

     • Jan
      15 december 2017 at 14:20

      Merci!

   • Lukas Zwanenburg
    15 december 2017 at 14:34

    In Saas-Fee ligt er 40 cm in het dorp, niet zoveel als in andere gebieden maarja. Het is zeker 100x beter dan de afgelopen winters.

 • Remco Graas
  15 december 2017 at 14:43

  Hoi Johan,
  Kleine vraag met betrekking tot de geografische termen die je gebruikt. Valt innsbruck bij jou onder de alpen noordkam of onder inneralpin. Vind dat soms nog lastig…
  Bedankt!
  Gr. Remco

Comments are closed.

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier