Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen; tussen hoog – Udo – met kern boven het westen van Frankrijk en een depressie (ex tropische storm) Eta met kern boven het noorden Novo Zembla is een portie veel koudere van origine polaire lucht over de Alpen uitgestroomd. Geleidelijk geraakt deze weer onder invloed van hogedruk en gaan vanaf zondag ook de temperaturen weer in de lift.

Polair intermezzo

Geheel volgens de verwachtingen is gisteren samenhangend met een hoogtetrog en een koufront een portie veel koudere polaire lucht over de Alpen uitgestroomd. Dit ging gepaard met een toename van de wind, bewolking en neerslag. Vooral in de oostelijke Alpen viel er neerslag waarbij het geleidelijk tot 1300 a 1000 sneeuwde.

In de Vorarlberg Kleinwalsertal – Mittelberg (1200 a 1300 meter ) meldde de winter zich weer terug. Beeld Webcam Haus Walser Berge 
Sneeuw vanmorgen ook in Karinthië – Falkertsee

De westelijke Alpen en westelijke zuidkant als ook de inner alpine regio’s (Wallis) hadden door de hogere luchtdruk en noordwestelijk wind nauwelijks tot geen neerslag. Ook hier in Oberwallis bleef het gewoon droog en hooguit de Raureif op de bomen tussen de 1700 a 2000 meter verraadde de veel koudere luchtmassa’s.

Inmiddels is het zo’n 12 tot 14 graden afgekoeld en met name op wat grotere hoogte is de koudere lucht goed vertegenwoordigd. Gisteren werd bijvoorbeeld op het Kleine Matterhorn op 3837 meter hoogte nog een graad of – 5 als maximum geregistreerd, vannacht was het kwik er gedaald naar -19 graden.

Na dagen van positieve temperaturen eindelijke weer vorst. Sneeuw viel er in Oberwallis niet. Webcam Konkordiahütte 2850m takt -6.6 graden

Koude nacht, matige strenge nachtvorst

Vandaag en deels ook nog morgen(ochtend) hebben we ons in de meest koude lucht  te maken. Met een noordwestelijke stroming vallen er met name aan de noordkant van de Alpenhoofdkam nog wat buien waarbij het tot 600 a 500 meter kan sneeuwen. Elders is het opgeklaard  en aan de zuidkant met de noorden wind als ook in de zuidelijke Franse Alpen is het overwegend zonnig.

Weerkaart voor vandaag en achter het koufront vol in de polaire luchtmassa’s

Met een harde tot stormachtige west tot noordwesten wind stijgt het kwik naar 3 tot 5 graden. Op 1500 meter vriest het 3 tot 6 graden en op 2000 meter -6 tot – 8 graden. De Alpenzuidkant profiteert van de krachtige Nordföhn (10 tot 12 hPa drukgradiënt) en hier kan het kwik tot 14 a 16 graden oplopen.

Radarbeeld Alpen 10h10

Vanmiddag nemen met verder stijgende luchtdruk ook de (sneeuw)buien aan de noordkant geleidelijk af en wordt het meest droog. In de avond en nacht op zaterdag kan het met een wegvallende wind en onder een heldere hemel dan flink gaan afkoelen. In de hogere dalen is dan matige tot strenge vorst mogelijk.

Morgen en vooral op de zondag gaat het dan weer crescendo met het kwik. Met een zonaal stromingspatroon en gaan nieuwe warmbloedige hogedrukgebieden zich van het westen uit weer met het west Europese weer bemoeien.

We evolueren dus opnieuw naar rustig, droog en vooral weer veel zachter weerbeeld. Dat geldt speciaal voor de (hogere) bergen, maandag zal de vorstgrens alweer rond de 3200 meter komen te liggen. Mogelijk dat tegen het einde van de week even weer wat koudere lucht met neerslag tot over de Alpen kan geraken maar ook dit zal slechts van tijdelijke aard zijn.

Temperatuur trend 850 hPa (1500 meter)
en die van de vorstgrens

Eventuele kou en dan met name in de onderste lagen van de atmosfeer kunnen we toeschrijven aan de subsidentie inversie (hogedruk) en uitstraling(vorst) tijdens de steeds langer wordende nachten. Onder de Hochnebel met eventuele rijp kan het dan wat winters aandoen. Van winterweer met flachendeckend sneeuw en vorst laat staan het “Einschneien” zal echter de komende 10 dagen en wellicht ook nog langer geen sprake zijn. Met name in de (hogere) bergen blijft het (veel) te zacht. Getuige ook de verwachtingen voor Innsbruck (Tirol) hieronder weergegeven

Voor kou en sneeuw moet het vastgeroeste stromingspatroon toch echt gaan veranderen, dat geldt zowel voor de wat lagere maar ook voor de hogere atmosfeer. Er is echter nog helemaal niets dat daar op wijst, integendeel!

De stratosferische polar vortex draait alweer op volle toeren en naar verwachting zal deze deze voorlopig ook niet gaan afzwakken.

Gelukkig hebben we nog steeds november en laten we hopen dat dan met de start van de wintermaand december dit alsnog gaat gebeuren, onder het motto van ” winter is coming, corona is going” Fijne dag!

Geen sneeuw in Rosswald (1800mk) Vorig jaar lag er rond deze tijd een meter sneeuw op deze plek. Link sneeuwmeetveld webcam en andere AWM webcams Termen / Rosswald zie LINK 
(Visited 373 times, 1 visits today)

Klik hier voor bijzonder mooie rondreizen door Noorwegen


 

 

 

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer

Innsbruck zomer

Beleef de variatie in Innsbruck

Pure levensvreugde voor een onvergetelijke vakantie: tussen cultuur en natuur, hoogtes en dieptes, tradities en trends – geen andere regio combineert extreme tegenstellingen op zo’n charmante wijze als Innsbruck. Hier kun je je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen slechts 20 minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Lees meer

Isere

Eindeloos wandelen en fietsen in Isère

Isère ligt in het zuidelijke deel van de Franse Alpen en bestaat voor een groot deel uit hooggebergte. Kenmerkend zijn de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust.

In het departement liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse, allemaal onderdeel uitmakend van de Alpen. De hoofdstad Grenoble is een bezoek ook zeker waard.

Lees meer