Alpen - Winters intermezzo van korte duur
Algemeen; tussen hoog – Udo – met kern boven het westen van Frankrijk en een depressie (ex tropische storm) Eta met kern boven het noorden Novo Zembla is een portie veel koudere van origine polaire lucht over de Alpen uitgestroomd. Geleidelijk geraakt deze weer onder invloed van hogedruk en gaan vanaf zondag ook de temperaturen weer in de lift.
Polair intermezzo
Geheel volgens de verwachtingen is gisteren samenhangend met een hoogtetrog en een koufront een portie veel koudere polaire lucht over de Alpen uitgestroomd. Dit ging gepaard met een toename van de wind, bewolking en neerslag. Vooral in de oostelijke Alpen viel er neerslag waarbij het geleidelijk tot 1300 a 1000 sneeuwde.
De westelijke Alpen en westelijke zuidkant als ook de inner alpine regio’s (Wallis) hadden door de hogere luchtdruk en noordwestelijk wind nauwelijks tot geen neerslag. Ook hier in Oberwallis bleef het gewoon droog en hooguit de Raureif op de bomen tussen de 1700 a 2000 meter verraadde de veel koudere luchtmassa’s.
Inmiddels is het zo’n 12 tot 14 graden afgekoeld en met name op wat grotere hoogte is de koudere lucht goed vertegenwoordigd. Gisteren werd bijvoorbeeld op het Kleine Matterhorn op 3837 meter hoogte nog een graad of – 5 als maximum geregistreerd, vannacht was het kwik er gedaald naar -19 graden.
Koude nacht, matige strenge nachtvorst
Vandaag en deels ook nog morgen(ochtend) hebben we ons in de meest koude lucht te maken. Met een noordwestelijke stroming vallen er met name aan de noordkant van de Alpenhoofdkam nog wat buien waarbij het tot 600 a 500 meter kan sneeuwen. Elders is het opgeklaard en aan de zuidkant met de noorden wind als ook in de zuidelijke Franse Alpen is het overwegend zonnig.
Met een harde tot stormachtige west tot noordwesten wind stijgt het kwik naar 3 tot 5 graden. Op 1500 meter vriest het 3 tot 6 graden en op 2000 meter -6 tot – 8 graden. De Alpenzuidkant profiteert van de krachtige Nordföhn (10 tot 12 hPa drukgradiënt) en hier kan het kwik tot 14 a 16 graden oplopen.
Vanmiddag nemen met verder stijgende luchtdruk ook de (sneeuw)buien aan de noordkant geleidelijk af en wordt het meest droog. In de avond en nacht op zaterdag kan het met een wegvallende wind en onder een heldere hemel dan flink gaan afkoelen. In de hogere dalen is dan matige tot strenge vorst mogelijk.
Morgen en vooral op de zondag gaat het dan weer crescendo met het kwik. Met een zonaal stromingspatroon en gaan nieuwe warmbloedige hogedrukgebieden zich van het westen uit weer met het west Europese weer bemoeien.
We evolueren dus opnieuw naar rustig, droog en vooral weer veel zachter weerbeeld. Dat geldt speciaal voor de (hogere) bergen, maandag zal de vorstgrens alweer rond de 3200 meter komen te liggen. Mogelijk dat tegen het einde van de week even weer wat koudere lucht met neerslag tot over de Alpen kan geraken maar ook dit zal slechts van tijdelijke aard zijn.
Eventuele kou en dan met name in de onderste lagen van de atmosfeer kunnen we toeschrijven aan de subsidentie inversie (hogedruk) en uitstraling(vorst) tijdens de steeds langer wordende nachten. Onder de Hochnebel met eventuele rijp kan het dan wat winters aandoen. Van winterweer met flachendeckend sneeuw en vorst laat staan het “Einschneien” zal echter de komende 10 dagen en wellicht ook nog langer geen sprake zijn. Met name in de (hogere) bergen blijft het (veel) te zacht. Getuige ook de verwachtingen voor Innsbruck (Tirol) hieronder weergegeven
Voor kou en sneeuw moet het vastgeroeste stromingspatroon toch echt gaan veranderen, dat geldt zowel voor de wat lagere maar ook voor de hogere atmosfeer. Er is echter nog helemaal niets dat daar op wijst, integendeel!
Gelukkig hebben we nog steeds november en laten we hopen dat dan met de start van de wintermaand december dit alsnog gaat gebeuren, onder het motto van ” winter is coming, corona is going” Fijne dag!
Woont in het Duits-talige Oberwallis in Zwitserland. Gefascineerd door het weer en met name het winterweer.