Advertentie 

Algemeen; uitgaande van een depressie met kern boven de Adriatische Zee wordt met een noordoostelijke stroming vochtige en koude lucht tegen de noordelijke Alpen getransporteerd. Woensdag neemt de invloed van een tussenhoog toe en met een naar zuid tot zuidwest draaiende stroming wordt drogere en ook weer zachtere lucht aangevoerd. Vanaf vrijdag krijgen we te maken met een (zuid)westelijke hoogtestroming waarmee periodiek storingen het weerbeeld gaan bepalen.

Woensdag weer droog en zachter

Uitgaande van een depressie boven de noordwestelijke Balkan en Adriatische Zee stroomde gisteren met een noordoostelijke stroming in de onderste atmosfeer steeds koudere lucht over de Alpen uit.

Weerkaart (fronten, isobaren) DWD van gisterochtend

Tegelijkertijd stroomde er vanuit het oosten en zuidoosten in de wat hogere atmosfeer minder koude maar ook vochtiger lucht binnen welke vervolgens door de koudere lucht in de onderste atmosfeer gedwongen werd op te stijgen. Opstijgen betekent condensatie en de vorming van wolken / neerslag en vooral in de Stau van de noordelijk Alpenhoofdkam viel gisteren dan ook aanhoudend regen en sneeuw!

Schloss Mirabell in Salzburg gistermiddag. Via Twitter Hans ter Braak @hansterbraak

Overdag smeerde de koude luchtmassa’s zich langs de noordelijke Alpen steeds verder naar het westen toe uit en met het instromen van koudere lucht ging ook de sneeuwvalgrens naar beneden en lokaal sneeuwde het in de avond tot 600 a 400 meter. In de Zwitserse en ook Franse Alpen viel ook wat neerslag maar duidelijk minder dan aan de oostelijke noordkant. Ook lag de sneeuwvalgrens hier overdag nog een stuk hoger. Hier in Oberwallis sneeuwde het aanvankelijk vanaf 1200 meter en de nulgradengrens lag net wat daarboven. Zie hieronder ook de Vlog die ik gisterenmiddag hebt gemaakt

De zuidwestelijke Alpen hielden het na de sneeuw, lokaal viel er tot een halve meter, gisteren droog en onder invloed van zwakke hogedruk was het er overwegend zonnig. Dit leverde weer heel fraaie winterse plaatjes op. Geniet nog een keertje mee van winter wonderland – Vars – in het Franse departement Hautes-Alpes.

Vooral in noorden nog sneeuw
Vandaag verandert er grosso modo nog niet veel aan boven beschreven situatie en weerbeeld. Het is meest bewolkt en grijs (trüb) en steeds weer valt er licht tot matige sneeuw. In de Stau van de Alpennoordkant of grotere bergmassieven ook intensiever en aanhoudend.

Radarbeeld Alpen 09h00
Adventmarkt in Mariazell met 23 cm Neuschnee Via wetterblog.at @wetterblogAT
Winterwonderland Puchenstuben in de Oostenrijkse deelstaat Neder-Oostenrijk. Via Twitter Daniel Schrott @DanielSchrott
Hausberg Garmisch-Classic
Kandersteg Oeschinensee (Berner Alpen)

In de loop van de middag neemt door stijgende luchtdruk en op nadering van een tussenhoog de neerslag geleidelijk aan intensiteit af en eerste opklaringen zetten zich door. Met de aanvoer van de nog koude lucht verandert er ook niet veel aan de temperaturen. Overdag in het laagland maxima van 2 tot 5 graden, in het zuiden lokaal 4 tot 7 graden.

Tijdens aanhoudend sneeuwval in het noorden maar net boven nul. De sneeuwvalgrens varieert van oost naar west tussen de 0 meter en 800 meter, meest echter tussen de 400 en 600 meter. Op 2000 meter vriest het een graad of  5 a 6.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Droog en weer oplopende temperaturen
Woensdag neemt de invloed van een tussenhoog verder toe en draait de stroming naar zuidoost tot zuid en in het westen naar zuidwest. Daarmee gaan de temperaturen weer in de lift en is het met de sneeuw(val) weer gedaan. Daarvoor in de plaats nemen geleidelijk de mist en Hochnebel kansen weer toe.

ECMWF voor donderdag 00h00

Donderdag krijgen we na een frisse start met lokaal lichte tot matige vorst een mix van zon en overtrekkende wolken(velden). In de ochtend kans op (hardnekkige) mist of Hochnebel. Vooral in de bergen kan de zon nog geruime tijd aan het zwerk te bewonderen zijn.Aan de noordkant van de Alpenhoofdkam geleidelijk opkomende föhn!

De föhn is een voorbode op een inzettende weersverslechtering waarmee we in de loop van de vrijdag te maken gaan krijgen. Uitgaande van een depressie op weg naar het zeegebied tussen IJsland en Schotland krijgen we met een (zwak)  koufront te maken.

GFS voor vrijdagmiddag met vanuit het westen een volgend naderend (kouf)ront en wat neerslag

In de loop van de dag neemt van het westen uit de bewolking weer steeds verder toe gevolgd door neerslag. Het langst droog en ook nog opgeklaard blijft het in de oostelijke Alpen. De sneeuwvalgrens ligt tussen de 1500 en 1000 meter, lokaal in het oosten ook nog lager.

Zonaal / zacht
Zaterdag hebben we dan tijdelijk weer met de wat koudere lucht te maken, veel neerslag wordt e dan niet verwacht. Vanaf zondag gaat in het voorveld van een volgende opkomende Atlantische depressie de stroming weer de zuidwest hoek opzoeken en gaan de temperaturen weer in de lift. Afgaande op de laatste model uitdraai van het ECMWF en het GFS krijgen we dan met een krachtige zonale stroming te maken met de jetstream ver ten noorden en westen van de Alpen.

GFS voor dinsdag 4 december met een anti-winterse setting

Storingen gaan periodiek neerslag geven naar het oosten en zuiden toe algemeen minder neerslag door invloed van hogedruk boven de westelijke Middellandse Zee en oost Europa. Tegen het einde van de week zou weer wat minder zachte lucht kunnen binnenstromen, dit is echter nog onzeker.

GFS ensembles centrale Alpennoordkant

Zeker is wel dat met de oplevende activiteit van de depressies op de Atlantische Oceaan en met de zonale (westelijke tot zuidwestelijk) hoogtestroming de winter voorlopig nog buitenspel wordt gehouden. De komende dagen maar eens verder vervolgen. Vanuit een bewolkt maar droog Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst en graag weer tot een volgende keer. Ciao

Meer Webcams vanuit Oberwallis vind je via Meteo-Oberwallis

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.180 times, 1 visits today)

 

Advertentie

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

Advertentie

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier