Advertentie

 


Huur nu je ski’s online bij ALPINRESORTS.com met tot 65% korting. Gebruik code SNOWREPUBLIC5 voor 5% extra korting!


 

Algemeen; onder invloed van ex tropische cycloon – Sebastien – worden met een krachtige westelijke stroming vrij zachte, vochtige en onstabiele Atlantische luchtmassa’s aangevoerd. Vrijdag volgt achter een koufront weer wat minder zacht lucht voordat na een tijdelijke verbetering op de zaterdag begin volgende week koudere polaire lucht een vroeg winterse weerfase gaat inluiden met sneeuw tot in de dalen en lagere delen. Vanaf dinsdag met hogedruk in de bergen zonnig en mild, in de lagere delen den dalen stijgende Hochebelkansen of mist en koud.

Volgende week overgang hogedruk, met name in de bergen weer zachter

Ex tropische cycloon – Sebastien is de zuidelijke Noordzee opgetrokken en bevindt zicht vandaag met zijn kern boven Denemarken. Aan de zuidflank van het systeem wordt met een westelijke hoogtestroming vrij zachte vochtige lucht aangevoerd.

Steeds weer valt er wat regen en hogerop ook sneeuw en de zon heeft het moeilijk.  Met temperaturen op 850 hPa (1500 meter) van 3 tot 5 graden is het voor sneeuw in de lagere delen en dalen te warm en sneeuwen doet het dan ook pas vanaf zo’n 1300 tot 1800 meter.

Ook vandaag en morgen verandert er nog niet veel aan het onbestendige weerbeeld. Een volgend neerslag heeft inmiddels Zwitserland bereikt en trekt langzaam verder naar het oosten. Weliswaar gaan de temperaturen geleidelijk nog wat naar beneden maar het blijft al met al nog aan de zachte kant.

Radarbeeld 09h50. Via WettereOnline,de

De sneeuwvalgrens daalt geleidelijk naar 1500 tot 900 meter op de donderdag en tot 1200 a 600 meter in de loop van de vrijdagmiddag -avond. De middagtemperaturen variëren tussen de 5 en 12 graden, de hoogste waardes voor de zuid(oostelijke) Alpen.

Tot zaterdagmiddag kan er in de westelijke Alpen (Stau) hogerop 30 tot 70 cm en lokaal ook nog meer sneeuw gaan vallen (Arpege)

Zaterdag volgt een tussenhoog en blijft het op de meest plaatsen droog met een afwisseling van zon en wolkenvelden. In de nacht en ochtend moet lokaal rekening worden gehouden met Hochnebel of mist.

Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

In de loop van de zaterdagavond en nacht op zondag als ook op zondag overdag krijgen we te maken met een volgende Atlantische depressie die de Golf van Biskaje intrekt. Het bijbehorende koufront trekt zaterdagmiddag bij Frankrijk het continent. Een deel van de depressie trekt vervolgens naar het zuiden van Spanje, een ander deel ten zuiden van de Alpen naar Tsjechie.

GFS met de lagedruk boven het zuiden van Spanje en de Alpen

In de Alpen gaat zondag en in het oosten ook nog op maandag met aanhoudende en deels ook intensieve neerslag rekening worden gehouden. Door de koers van het laag wordt er aanvankelijk nog vrij zachte lucht aangevoerd. Na passage de hoogteas en van het koufront met naar noord tot noordoost draaiende wind (Zwitserland opkomende Bise) dan markant koudere polaire lucht. In het zuiden opstekende Nordföhn!

GFS T850 hPa maandag 00h00

De sneeuwvalgrens ligt meest tussen de 1200 en 800 meter, bij sterke neerslagafkoeling in de inner-alpine dalen en de zuidkant deels tot in de dalen. Maandag vooral in het westen afnemende neerslag, sneeuwvalgrens dan tot in de dalen en lagere delen. In het oosten eerst nog tot 1000 meter. Het is nog even afwachten waar de meeste neerslag / sneeuw zal gaan vallen. Mede door de koers van het laagje net ten zuiden en -of over de oostelijke Alpen zou ook de oostelijke zuidkant (Karinthië, zuidelijke Steiermark) nog neerslag / sneeuw van betekenis kunnen gaan krijgen.

Neerslag maandagochtend met zwaartepunt zuidoosten

Maandag en dinsdag bevinden de Alpen in zich in de meest koude lucht die vanuit het noord tot noordoosten over de Alpen uitstroomt. Deze lucht is ook een stuk minder vochtig zodat de neerslag en sneeuwval er van west naar oost geleidelijk weer uitgaat. Op het 850 hPA zal het kwik tussen de -2 en – 6 graden gaan uitkomen. De vorstgrens pendelt tussen de lagere delen en 1000 a 1200 meter. Vooral in de nachten kan het dinsdag en woensdag  flink gaan afkoelen. Dat geldt met name bij het wegvallen van de wind en boven de sneeuw, hier moet rekening worden gehouden met matig tot strenge vorst.

Temperaturen dinsdagochtend

Subsidentie hogedruk
De weersverbetering die vooral vanaf dinsdag zal inzetten hebben we te danken aan een apart filiaal van hogedruk dat zich dan uitstrekt vanaf de Britse Eilanden tot over oost Europa en aan de westflank nog een verbinding heeft met het Azorenhoog. Hierdoor worden de jetstream en depressies gedwongen een noordelijke koers te volgen.

Een apart hoogtelaag zit als het ware gevangen aan de zuidflank van de gordel met hogedruk. In de tweede helft van de week verplaatst het zwaartepunt van de oostelijke hogedruk zich verder naar Rusland en kan het hoogtelaag boven de Middellandse Zee in het sleeptouw van het hoog weer wat verder naar het noorden en oosten opschuiven.

Het ziet er naar uit dat de hoogte-as van de hogedruk ten noorden van de Alpen zal blijven. Dat betekent dat de wind meest continentaal zal zijn (oost) en er vooral in de onderste lagen van de atmosfeer wat vochtigere en koudere lucht wordt aangevoerd.

GFS woensdag met de hogedrukas nog ten noorden van de Alpen en dus de continentale stroming (ZO)

Inversie
Mist en Hochnebel zullen dan vooral in de nacht en ochtend het weerbeeld bepalen en het is maar de vraag waar en of deze overdag zal oplossen. Onder de grauwe deken (inversie) is het koud met temperaturen die rond het vriespunt zullen stagneren. In de bergen gaat het met de hogedruk en de subsidentie (inversie) vanaf woensdag geleidelijk weer opwarmen en wordt het vrij zacht. Boven de inversie (Hochnebel) kan men dan genieten van volop zon en de milde condities met een vorstgrens die deels weer tot 2800 a 3000 meter zal stijgen.

Volgende week in de bergen volop zon en mild!

In het weekend zien we de straalstroom geleidelijk weer een wat zuidelijkere koers nemen. Mogelijk dat in het vervolg getriggerd door een koude vortex boven Scandinavie een volgende portie polaire lucht vanuit het noorden naar het zuiden gaat uitstromen en het vervolgens ook in de bergen weer kouder gaat wordenmet nieuwe sneeuw.

GFS zondag 8 december met een volgende portie polaire lucht op weg naar het zuiden!

Deze ontwikkelingen zijn echter nog zeer onzeker en daarover de komende dagen dan meer.

Tot zover vanuit Termen in Oberwallis waar het na wat regen en hogerop sneeuw weer even droog is. Temperatuur 4.6 graden, Rosswald 1800 meter wat sneeuw en 0 graden, sneeuwhoogte 70 tot 100 cm. Fijne dag, ciao

Lichte sneeuwval en graadje of 0 op Rosswald (1800m)

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Lees ook de winterverwachting!

Net als voorgaande jaren is er weer een winterverwachting gemaakt voor Europa, met nadruk op de Alpen en Benelux. Lees hier wat je de komende winter kan verwachten en discussieer vooral mee op het forum!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

(Visited 1.710 times, 1 visits today)
Advertentie
Innsbruck

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

 

Advertentie

Hochkönig

Wintersportregio Hochkönig. Vakantie op de toppen van je emoties!

Het skigebied Hochkönig met de drie dorpen Maria Alm, Dienten en Mühlbach biedt wintersporters een gevarieerde skipiste met in totaal 120 kilometer aan pistes en 34 moderne skiliften in een adembenemend Alpendecor. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sankt Anton am Arlberg

Het grootste skigebied van Oostenrijk

Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer