Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

De ‘Goldener Oktober’ neemt even pauze. Vandaag en morgen gaat de winter arriveren in de Alpen. In de bergen wordt het winters met sneeuw vanaf 1000-1500m. In het centrale deel van de Alpen gaat zo’n 10 tot 30 cm vallen. Lokaal kan dit zelfs oplopen tot meer dan 50 cm. Na een paar dagen sneeuw, gaat de hogedruk weer terugkeren.

Winter arriveert in de Alpen. Lokaal 50 cm sneeuw

Er ligt nog nauwelijks sneeuw in de bergen. Reden hiervoor is het droge en zeer zachte oktoberweer. Op dit moment bereikt een koufront met sneeuw de Alpen. De temperaturen zakken naar beneden en er valt sneeuw.

In Innsbruck – Seegrub is al een verse laagje sneeuw te zien en het gaat nog even door sneeuwen de komende uren (foto: foto-webcam.eu)

Ook in de Franse Alpen valt op dit moment sneeuw, (foto: Val Thorens @Val_Tho)

Ook sneeuw en een dalende vorstgrens in Mayrhoven 

Vandaag is er sprake van een Temperatursturz. De temperatuur gaat flink omlaag en er gaat neerslag vallen. In de loop van de dag daalt de sneeuwvalgrens aan de noordkant van de Alpen naar ongeveer 1300-1500 m. Morgenochtend komt deze nog iets lager te liggen op 1000 tot 1200 meter.

Morgen valt er zo’n 30 centimeter verse sneeuw in de bergen met de hoogste intensiteit rond de Alpenhoofdkam. Lokaal is er zelfs meer dan 50 cm sneeuw mogelijk. Dinsdag blijft ook nog winters, maar halverwege de week is de winterse intermezzo weer voorbij.

Verwachte sneeuwval in de Alpen tot dinsdag. Vooral rond de Alpenhoofdkam gaat de meeste sneeuw vallen. Lokaal meer dan 50 cm. Bron: Bergfex.at

Een Nordstau zorgt voor sneeuwval en koude lucht vandaag, morgen en dinsdag. Weerkaart maandag GFS 500 hPA, bron: Wetterzentrale.de)

Met een Nordfohn gaan temperaturen flink zakken vandaag. Ook maandag en dinsdag blijven we te maken houden met een stroming uit noordelijke richting.

De winterse inval lijkt van korte duur

Halverwege de week keert de hogedruk situatie snel terug en gaan de temperaturen gaan weer sterk omhoog. De winterse inval lijkt slechts een kort intermezzo te zijn. Het lijkt erop dat de laatste dagen van oktober een herhaling wordt van het gouden oktober weer met veel zonneschijn die we eerder deze maand hebben gehad.

De terugkeer van een hogedruk situatie is opmerkelijk, want eerder deze maand werden ook al zeer hoge temperaturen gemeten. Bijzonder is vooral dat in het westelijke deel van de Alpen de afgelopen maanden zeer weinig neerslag is gevallen.

Halverwege de week keert een hogedruk situatie terug. Ook op lange termijn blijft deze vooralsnog stand houden. Weerkaart donderdag GFS, bron: wetterzentrale.de)

Na een winters intermezzo lijkt het mooie herfstweer van de afgelopen tijd weer terug te keren. Foto gisteren in de Italiaanse Dolomieten (@

Zwitserse media melden dat het westelijk deel van het land een structureel neerslag tekort heeft. In het westen van Zwitserland valt bijna elke maand minder neerslag valt al meer dan een jaar lang. De regen en sneeuw zijn hard nodig voorafgaand aan het winterseizoen. Zelfs als de vegetatie in de winter in rust is zijn regen en sneeuw belangrijk voor stevigheid van bodem en voor het grondwater.

Helaas voor dit deel van de Alpen lijkt de neerslag periode van korte duur. De vooruitzichten laten opnieuw een warm en droge periode zien. Wellicht wordt het neerslagtekort in het winterseizoen weer gecompenseerd. We houden het in de gaten. Tot zover, fijn zondag!

(Visited 683 times, 1 visits today)

 

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Van de gebaande paden in IJsland

Ontdek het echte IJsland met Voigt Travel. Samen met lokale gidsen beleef je unieke excursies. Je slaapt in kleinschalige hotels en lodges. Zo ontdek je met alle aandacht de ongebaande paden van IJsland. Bekijk de reizen!

Lees meer

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer