Alpen: Winteroffensief brengt paaspoeder. Komende dagen koud en meer sneeuw

Ga met de nachttrein relaxed op wintersport. Nu al vanaf € 79 pp in een 6-persoons slaapcoupé (enkele reis). Klik voor meer informatie.
Algemeen: Pasen 2017 verloopt koud en hebben we te maken met een winterse inval van arctische lucht. Ter vergelijking als we terugkijken naar de afgelopen kerstdagen is het beduidend kouder in de Alpen. Toen werden er zelfs temperaturen van meer dan 20 graden gehaald in het zuiden van Zwitserland. Dat is nu wel even anders. Op dit moment is het een heel ander beeld waarbij de krokusbloemen bedekt worden met een dik pak verse sneeuw. Het lijkt erop dat ook de komende de dagen koud gaan verlopen en dat we nog veel sneeuw kunnen verwachten.
Winterse week met sneeuw onder de 1000 m grens en lage temperaturen voor de tijd van het jaar.
In Kleinwalsertal krijgt de paashaas hulp uit onverwachte hoek. De paasdagen verlopen dit jaar een stuk kouder dan afgelopen kerstdagen.
Frau Holle is terug. Sneeuwval al vanaf 700 m gisteren in Kleinwalsertal (via Kachelmann twitter)
In veel gebieden loopt het skiseizoen bijna af. Toch is er nog even een mooie verse laag sneeuwgevallen zoals hier in het Oostenrijkse Damuls (bron: FB DamulsFasschina)
Dalende sneeuwvalgrens met veel sneeuw aan de noordkant
Vandaag hebben de Alpen te maken met een noordwestelijke stroming waarbij een aantal fronten elkaar opvolgen. Afgelopen nacht trok al een koufront over en koelde het sterk af. Plaatselijk werd zelf sneeuwval gemeld op hoogtes van 700 m aan de noordkant van de Alpen. Door de koude vochtige lucht die tegen de noordkant wordt aangestuwd (Stau) blijft deze sneeuwval de komende uren nog aanhouden. Met name het oosten van Zwitserland en Oostenrijk kunnen sneeuwval blijven verwachten tot onder de 1000 m grens. Aan het begin is het nog matige sneeuwval, maar tegen de avond gaat de intensiteit verder toenemen.
Opeenvolging van fronten. Na het koufront van afgelopen nacht trekt vandaag/tegen de avond een nieuw front over en neemt de intensiteit van de ‘winterse’ neerslag toe (bron: DWD via Wetterzentrale).
Een nieuw overtrekkende front brengt nieuwe winterse neerslag met zich mee. Bij elkaar opgeteld kan er in het centrale en oostelijke Alpengebied zo’n 30 tot 40 cm sneeuw gaan vallen komend etmaal. In de Franse Alpen en Italiaanse valt iets minder neerslag. Aan de zuidkant is het door de fohnige omstandigheden warmer en ligt de vorstgrens rond de 2000 m. Daarbij waait hier ook een sterke tot stormachtige (Föhn)wind.
Komende dagen is er sprake van de sterke Nordföhn. Aan de noordkant valt veel neerslag en is het koud. Aan de zuidkant moet rekening gehouden met een krachtige tot stormachtige fohnwind.
Sneeuwverwachting vanaf vandaag tot en met donderdag. In delen van Zwitersland en Oostenrijk bij elkaar opgeteld zelfs richting de 70 tot 80 cm. Ook in het zuiden van Duitsland en andere Alpenregio’s krijgen te maken met winterse neerslag (bron: Bergfex.at)
De weerverwachting voor komende week laat een significant koude uitbraak zien van koude arctische lucht. ECMWF voor donderdag (bron: wetterzentrale.de)
IJzig koude Nordföhn
Morgen blijft de sneeuwval aanhouden. De temperaturen gaan nog verder omlaag en sneeuwvalgrens komt steeds lager in het dal te liggen. Aan de westkant en zuidkant van de Alpen zijn er tussendoor ook zonnige perioden. Aan de oostkant liggen de temperaturen nog iets lager en sneeuw het langer door. Met een stevige noordwesten wind kan het ijzige koud aanvoelen en kunnen rond de 2000m temperaturen onder de -10 gehaald worden. Op woensdag hebben we te maken met een vergelijkbaar weerbeeld en zakken we nog iets verder de kou in. Vooral aan de noordkant komt de sneeuwvalgrens nu zelfs tot in de dalen te liggen. Aan de zuidkant is het vaker droog en is er meer ruimte voor de zon. Wel waait er een krachtige tot soms stormachtige wind hoger op de berg. Daarbij koelt het ook hier de komende paar dagen sterk af.
Temperatuursafwijking van meer dan 10 graden voor een groot deel van europa komende week (Bron: Tropical Tidbits)
Temperatuurverwachting voor de komende dagen (ECMWF ensemble prikpunt Innsbruck, Oostenrijk)
Spätwinter, voorlopig koud later meer zon
Een achtbaan waarbij we steeds verder de kou in zakken de komende dagen. Vooral op woensdag en donderdag zullen de koudste dagen zijn. Daarna gaan de temperaturen weer iets omhoog, maar blijft het voorlopig koud voor de tijd van het jaar. Als we kijken naar plaatsen aan de noordkant zoals Innsbruck komt de temperatuur voorlopig niet uit boven de 10 graden. Wel neemt de intensiteit van de sneeuwbuien de tweede helft van de week af. Later in de week zien we dat invloed van een hogedrukgebied zich vanuit het oosten uitbreid. Hierdoor nemen de sneeuwbuien in intensiteit af en is er steeds meer ruimte voor de zon.
Het kantelpunt van de onzekerheid zien we komende weekend al. Een kleine meerderheid van de ensembles laat zien dat we langzaam weer omhoog gaan met de temperaturen, maar ook nog een aanzienlijk deel verwacht dat de kou nog even blijft aanhouden. Wie weet blijft de paaspoeder dus nog even liggen.
Nog een fijne tweede paasdag gewenst! (bron: FB Zellkaprun)
Lawinegevaar
Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
Join Alpenweerman community:
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO (via YouTube)
Winter or summer – be prepared –
Roy is afgestudeerd aan de Wageningen Universiteit. Als Bachelor heeft hij de opleiding Bodem, Water & Atmosfeer gedaan. Tijdens de Master heeft hij zich verder gespecialiseerd in de richting van hydrologie en meteorologie. Bovendien heeft hij ook veel vakken in Noorwegen gevolgd en onderzoek gedaan op Spitsbergen. Voor Alpenweerman schrijft Roy weerberichten voor de Alpen en geeft lezingen over het weer.