Advertentie

Klik hier voor meer informatie over je vakantie naar Zuid-Tirol


 

De winterkou komt eraan. Een krachtig hogedrukgebied schuift geleidelijk in het weekend van de Oostzee naar Scandinavië. De Alpen liggen aan de zuidelijke rand van dit Hoog en krijgen te maken met een noordoostelijke stroming. Deze weersituatie ook wel Bise genoemd zorgt voor de aanvoer van droge en gevoelig koelere lucht naar de Alpen. Op maandag brengt een storing vochtigere lucht naar de Alpen en valt er lokaal enkele centimeters aan sneeuw tot in de dalen. Later in de week zijn er opnieuw sneeuwbuien mogelijk.

Gevoelig kouder met af en toe sneeuwbuien

De afgelopen dagen hadden we te maken met veel Hochnebel. Ook de komende dagen blijft dit nog het geval. Van de bovengrens van de Hochnebel wordt bepaald door de grootschalige drukverdeling. De drukverdeling beïnvloedt de stromingscondities en daarmee ook de Hochnbel. De Hochnebel is de zichtbare bovengrens van een ‘meer met koude lucht’. Dit is een weerfenomeen dat zich in de laaglanden kan ontwikkelen en zien we vooral deze tijd van het jaar in de herfst- en wintermaanden.

De winter komt eraan. In het Oostenrijkse skigebied schijnt de zon en staan de sneeuwkanonnen aan. De komende dagen is de weersituatie perfect voor kunstsneeuw productie (via FB Ischgl)

Unten Grau Oben Blau

Als er een hogedrukgebied direct boven de Alpen ligt of als de drukverdeling vlak is, ligt de bovengrens van deze koude luchtlaag en de Hochnebel meestal rond 800 m. Als de druk ten noorden van de Alpen lager is dan in de Alpen of in het zuiden, vindt zuidwestelijke stroming plaats. De koude lucht kan wegstromen en de bovengrens van de Hochnebel zakt. Als de druk echter van zuid naar noord toeneemt, is er sprake van een Bise. De koude lucht wordt naar de Alpen geduwd en tilt de koude luchtlaag als het ware op waarmee de bovengrens toeneemt tot meer dan 1500 m. Hoe sterker de Bise, hoe hoger de bovengrens.


Op de satellietfoto van gisteren is goed te zien dat aan de noord- en zuidkant van de Alpen veel nevelvelden liggen. Hogerop de berg en rond de Alpenhoofdkam is de zon meer aanwezig. Ook dit weekend zal het beeld vergelijkbaar blijven, “Unten Grau, Oben Blau” (bron: NASA Worldview, 16 november)

Ook de komende dagen door de Bise stroming wordt de nevel uit de dalen opgetild tot grote hoogte. De Hochnebelgrens bereik hiermee waarden die boven de 1500 m uitkomen. (Hochnebel diagram, Zwitserland)

Vandaag en de ook de rest van dit weekend stroomt er koude lucht vanuit Siberië richting de Alpen. In eerste instantie is de luchtmassa erg droog en is er nauwelijks neerslag. Vandaag is de zon hogerop vaak te vinden, afgezien van de Hochnebel in de dalen. Daarbij staat er wel een gevoelig koudere noordoostenwind. Dit is een weersituatie waar ze vooral ook met de kunstsneeuw productie blij mee zijn en zullen op veel plaatsen aangezet gaan worden dit weekend.


Sneeuwverwachting t/m woensdagochtend 21 november volgens het ARPEGE model. Vooral aan de zuidkant en oostkant van de Alpen zullen enkele sneeuwbuien vallen. (via WXCHARTS.EU)

De komende dagen is het gevoelig kouder. Een noordoostelijke stroming bereik de Alpen en zorgt voor lagere temperaturen dan normaal voor de tijd van het jaar. Op maandag en dinsdag worden de laagste temperaturen bereikt. De tweede helft van de week wordt het geleidelijk warmer en neemt de kans op opnieuw neerslag toe. (ECWMF temp. afwijking op dinsdag 20 november, via Wetterzentrale.de)

Morgen wordt het nog iets kouder en ligt de Hochnebel grens tussen 1200 en 1600 m. Deze lost overdag slechts gedeeltelijk op. De zon schijnt vooral hogerop de berg, in de Inner-Alpine gebieden en rond de Alpenhoofdkam. Ook op maandag is er een mix van Hochnebel, wolken en hier en daar zonnige perioden. De kans op neerslag neemt na het weekend toe en lokaal kan het licht gaan sneeuwen.

Cumulatieve sneeuwval voor Zwitserland en Oostenrijk volgens het ICON model.  Ook hier wordt de meeste neerslag veracht aan de zuidkant. T/m donderdag 22 november kan er bij elkaar opgeteld lokaal zo’n 30 tot 50 cm gaan vallen. Ook verder richting het noorden valt er sneeuw, maar zal dit niet meer dan enkele centimeters zijn. De sneeuwval ligt daarbij wel laag en sneeuw kan verwacht worden tot in de dalen. (via Kachelmannwetter.de)

Na weekend sneeuw tot in de dalen

Van maandag tot dinsdag stroomt er wat vochtige richting de Alpen en komen de temperaturen net uit boven het vriespunt waarbij sneeuw wordt verwacht tot in de dalen. Waar het precies sneeuwt is echter nog steeds onzeker, maar de meeste sneeuw lijkt te worden verwacht aan de zuidkant, met name het zuiden van Zwitserland en de Italiaanse Alpen.

De nachten zijn koud en ook op dinsdag kunnen enkele sneeuwbuien verwacht worden. Naarmate de week vordert gaan de temperaturen geleider weer iets omhoog en neemt de koude noordoostelijke stroming af. Eind van de week neemt de kans op neerslag toe en zijn er opnieuw sneeuwbuien mogelijk. Een lage drukgebied ten zuiden van de Alpen en boven Frankrijk zorgt voor de aanvoer van vochtige lucht. Dit kan volgende weekend opnieuw voor winterse buien gaan zorgen.


Eind volgende week neemt de kans op neerslag opnieuw toe. Deze kaart laat de neerslag verwachting zien voor zondag 25 november. Een lagedruk gebied zorgt er voor dat donderdag/vrijdag neerslag vanuit het westen uit over de Alpen trekt en het hele weekend voor neerslag kan gaan zorgen. (via WXCHARTS, GFS model)

Na volgend weekend zijn de verschillen tussen het GFS en ECWMF groot. Het GFS is aanzienlijk kouder en laat ook meer neerslag zien. (via WXCHARTS, ECMWF – GFS voor dinsdag 27 nov.)

Meer sneeuwbuien op de lange termijn?

Komende week zitten de meeste modellen op een lijn. Het lijkt vooral aan het begin van de week kouder te gaan worden met daarbij enkele sneeuwbuien waarbij de sneeuw tot in de dalen gaat vallen. Tweede helft van de week gaan de temperaturen omhoog en neemt de kans op meer neerslag toe. Volgend weekend valt er opnieuw neerslag, maar ligt de sneeuwvalgrens iets hoger. Ook daarna blijven in een winterse fase zitten met af en toe sneeuwbuien. Tussendoor zijn er ook dagen dat er vaker zon is en geen neerslag valt. Het GFS is op de lange termijn aanzienlijk kouder en laat meer neerslag zien dan het ECMWF. Toch lijken we over het algemeen een wisselvalligere weersituatie tegemoet te gaan met een toenemende kans op sneeuwbuien in de hogere delen.

Tot zover voor vandaag. Nog een fijn weekend gewenst!

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman.nl is volop groeiende en heeft steeds meer lezers voor de dagelijkse weerpraatjes voor zowel de Alpen als voor de Lage Landen. Verder verschijnen er met regelmaat ook andere zeer interessante artikelen. Bovendien zijn we eerder dit jaar uitgeroepen tot de snelste stijger en staan we op een hele mooie 6e plaats voor ‘meest effectieve en toonaangevende Nederlandse wintersportwebsite’s 2018′.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 

Wil je sponsor of partner worden van ‘The fastest rising star at the sky’, dan kan ook geheel vrijblijvend contact met ons worden opgenomen via het genoemde mailadres en vraag dan naar de mogelijkheden.

Wij kunnen de volgende diensten leveren:
Weerbericht op maat! Maak je niet druk om het weer, dat doen wij voor u!

  • Eens wat anders!  Excl. compleet verzorgde Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia).
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden kan het op locatie geregeld worden.

Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met: info@alpenweerman.nl / remco@alpenweerman.nl

(Visited 1.367 times, 1 visits today)
Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Afgelopen jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer