Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: Na een bizar warme en vooral ook natte periode gaat de sneeuwval grens deze ochtend vanuit het noordwesten rap naar beneden. Met name aan de noordkant van de Alpen hoofdkam gaat vandaag en morgen de nodige sneeuw vallen. De winterinval gaat niet zonder slag of stoot, want vooral op hoogte gaat het flink waaien. Morgen klaart het in de loop van de dag op en dan krijgen we een aantal dagen te maken met rustig hogedruk weer. Maar laat je niet verleiden. Gevaar ligt op de loer.

Wintersportweer (kort). Diagram prikpunt St Anton (Arlberg) 1307m

Alpen – Vandaag valt er neerslag en in de ochtend daalt de sneeuwgrens snel (aanvankelijk rond de 1000 meter, dalend naar 500 meter). Op 2000 meter daalt de temperatuur naar 9 a 10 graden onder het vriespunt. Op de toppen stormt het hard, al neemt de wind in de loop van de dag wel wat af. In de zuidalpen is het droger en rustiger. Ook morgen komen er in de staugebieden nog sneeuwbuien voor, maar de sneeuw trekt weg en in het westen en zuiden komt de zon er steeds vaker bij.

Waarschuwing; de combinatie van (veel) verse sneeuw, storm, en de hoge temperaturen/regen van de afgelopen dagen zorgt voor een instabiel sneeuwdek. Daarom geld een hoog lawinegevaar: code rood – 4) Zie ook de belangrijke bijdrage van Johann – HIER

Bizarre hoeveelheden water gisteren in het Kleinwalsertal. Foto: Hans ter Braak
Het is nog even de vraag of de gondels en liften naar de hoge gebieden vandaag wel open gaan. Foto: Hans ter Braak

Gisteren verliep in het oosten van Zwitserland en het noordoosten van Oostenrijk zeer nat. Op veel plekken vielen tientallen millimeters neerslag, lokaal werd zelfs de 100 millimeter overschreden. Dit zorgde uiteraard voor ongemakken en wateroverlast. De neerslag was gisteren niet het enige thema, ook de temperatuur was uitzonderlijk hoog. In de dalen kwam de temperatuur uit rond of zelfs boven 15 graden! Ook de sneeuwvalgrens lag erg hoog, rond de 2000 meter in Oostenrijk en verder naar het westen nog hoger!

Tot 2000 meter kleddernat. Foto Kühtai Tirol via TwitterMarkus Köss @wetterkoess
Ook in Val Thorens droevige omstandigheden gisteren
Regen in Sölden op de berg en in het dal meldde ons Mirenka Fortuin
Foto van deze ochtend. Inmiddels sneeuwt het alweer in het Kleinwalsertal. Foto: Hans ter Braak

Afgelopen nacht kwam dan met veel bombarie (storm!) de koudere lucht binnenvallen. Het eerst in het noordwesten van de de Alpen, uitbreidend richting het oosten. Deze ochtend daalt de sneeuwgrens dan ook snel en rond het middaguur zitten de noordkant en de hoofdkam van de Alpen in de koude lucht, met een temperatuur van -4 tot -6 graden op 850hPa (1400 meter).

De hoogste windstoten van afgelopen nacht. Op veel plekken windstoten ruim boven de 100km/h. Het stormt nu nog steeds (met name op de toppen) maar langzaam wordt het rustiger. Bron: Kachelmannwetter
Rdarbeeld Alpen 08h30. Via Wetteronline.de

Dit is goed voor een sneeuwvalgrens van 500 – 600 meter en dus zal het in de lagere gebieden in de middag ook tot sneeuw komen. In het oosten ligt de sneeuwgrens aanvankelijk nog wat hoger, 700-900 meter. Vooral in de ochtend stormt het nog erg hard op de toppen. In de loop van de dag wordt het wat rustiger, maar de wind blijft een hoofdrol spelen.

De verwachte sneeuwgrens om 13:00 vanmiddag.

In de middag zal er dan in de staugebieden al 10-20 centimeter vallen in de dalen, terwijl hogerop lokaal de 30 centimeter verse sneeuw al overschreden wordt. Aan het einde van de dag ligt er in de dalen dan tot 15-30 centimeter sneeuw, hogerop wordt hier en daar de halve meter bereikt. In de Zwitserse staugebieden ligt lokaal dan zelfs 70 centimeter neuschnee. In de Zuidelijke Alpen is het door de Nordföhn echter (zo goed als) droog en zal zelfs de zon af en toe te zien zijn.

De verwachte hoeveelheid sneeuw tot en met 13:00 vanmiddag.
De temperatuur woensdagmiddag op het 850 hPa vlak: op het westen en zuiden na ligt de temperatuur tussen de -8 en -10.

Woensdag wordt het nog iets kouder. Op het 850 hPa vlak is de temperatuur dan -8 tot -10. Dit betekent dat het tot in de dalen vriest, op 2000 meter ligt het kwik rond de -13. Het koudst is het in de oostelijke alpen. In de noordelijke staugebieden en over de hoofdkam komen nog sneeuwbuien voor, al verplaatst het zwaartepunt van de sneeuw steeds verder richting de oostelijke Alpen. Door de zeer koude bovenlucht (-35 en lager in de oostelijke Alpen) zou bij de buien zomaar een klap onweer voor kunnen komen. Vanuit het noordwesten klaart het onder toenemende hogedrukinvloed op en met name in Zwitserland is er woensdag dan ook weer ruimte voor de zon. Ook in de zuidelijke Alpen is het dan met Nordföhn zonnig. Het is in de westelijke Alpen ook een stuk minder koud dan elders. Zoals op de kaart hieronder te zien is kunnen de dalen tot en met woensdag totaal rekenen op 20 tot 50 verse sneeuw, terwijl er hogerop zo’n 50 tot 80 centimeter valt, lokaal tot een meter. Gedurende de woensdag neemt de wind steeds verder af.

De totale hoeveelheid sneeuw van afgelopen nacht tot en met donderdagnacht. Bron: Wetterzentrale

Tweede helft van de week zonniger en warmer
Vanaf donderdag neemt de hogedruk het dan echt over. In de westelijke Alpen krijgt de stroming een meer zuidelijke component waardoor de temperaturen weer boven het vriespunt stijgen. In het oosten blijft het nog wat koeler, maar ook daar wordt de ergste kou verdreven. Wat belangrijker is, is dat de zon volop schijnt en het dus prachtig skiweer is.

Vanaf donderdag is het weer hogedruk dat de scepter zwaait. Bron: Wetterzentrale

De hogedrukinvloeden houden tot en met het weekend aan. De temperaturen zullen tot (ruim) boven het vriespunt gaan stijgen, maar omdat er weinig wind staat en de lucht droog is (lage dauwpunten), zal dat voor de pistes niet uitmaken. Er is veel ruimte voor de zon, waardoor het ideaal wintersportweer is!

Volgende week komt er een stevige westcirculatie op gang. Bron: Wetterzentrale

Volgende week westcirulatie
Vanaf volgende week komt er dan een zeer sterke westcirculatie op gang. Als gevolg hiervan wordt het wisselvalliger, nemen de neerslagkansen toe en gaat ook de wind weer aantrekken. Afwisselend zullen weer warm- en koufronten overtrekken, waardoor er van tijd tot tijd sneeuw zal vallen. Wel gaat de sneeuwgrens dan weer variëren. Hieronder nog de 7 daagse ensembles multimodel prikpunt St Anton.

Ook dit ensembleprikpunt van St. Anton am Arlberg laat zien: afnemende neerslaghoeveelheden, dan tot in het weekend droog weer en hogere temperaturen, vanaf maandag weer wisselvallig.

Discussieer mee op ons Forum
Mocht je overigens vragen hebben of gezellig mee willen kletsen over het weer en klimaat of de polar vortex kijk dan ook eens op ons Forum! Fijne dag en ciao

Lawinegevaar, klik op kaart of link en zoek per land / locatie voor info lawinegevaar

Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of Twitter. Ook zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Alpenweerman Team zoekt versterking

Geïnteresseerd ? – meer info  HIER 

(Visited 2.843 times, 1 visits today)
Advertentie

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer