Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Het is momenteel winters in de Alpen en op veel plaatsen ligt een (pak) sneeuw. Het was al aangekondigd in ons vorige bericht en door neerslagafkoeling kwam de sneeuwgrens lokaal behoorlijk laag te liggen. In Innsbruck (600 meter hoogte) viel vanmorgen natte sneeuw! Vanaf pak en beet 700 meter hoogte bleef dat zelfs liggen. Dat was toch wel een beetje een verrassing. Ook in de andere dalen aan de noordkant van de Alpen kleurde het mooi wit. Winter is coming! Snel maar eens kijken naar wat actuele beelden vanuit de Alpen en natuurlijk de vooruitzichten!

Sneeuw in Innsbruck

Remco Graas was vanmorgen enigszins verbaasd, hij dacht de berg op te moeten om sneeuw te kunnen zien. Na het openschuiven van de gordijnen pakte hij snel zijn camera en kon deze mooie beelden voor ons vastleggen.
Remco Graas

Rondje door de Alpen met winterse sferen

Zell am See, vanaf de Schmittenhohe. Actueel sneeuwt het tot in het dal (750 meter) Bron: fotowebcam.eu
Schröcken (1200 meter)
bron: fotowebcam.eu
Kandahar-Express
Garmisch-Classic
1700m. Bron: fotowebcam.eu
Kochelsee. (1600 meter) Wat een heerlijke contrasten.

Ook sneeuw bij Johann in Rosswald

Ook in Zwitserland viel sneeuw, Johann kon live prachtige beelden vastleggen en rapporteerde zo’n 20 cm verse sneeuwval in Rosswald. Nu daar de zon doorbreekt zijn dit wat mij betreft de mooiste plaatjes! Eigenlijk ben ik best wel jaloers! Snel maar even mee kijken.

Wat een mooie plaat heeft Johann Geers vastgelegd. Genieten daar in Rosswald.
Mooi sneeuwdekje, heerlijk met die winterzon. Rosswald Johann Geers.

Eerst nog sneeuw, vanuit het zuiden komt de zon

Vandaag neemt de sneeuwval geleidelijk in intensiteit af, het laatste in het noorden en noordoosten van de Alpenregio. Aan de zuidkant is het al zonnig en vanaf morgen breekt er een periode met stabiel en droog weer aan. Eerst bevinden de Alpen zich nog in relatief koude lucht. Geleidelijk ontstaat er een inversie. Vooral hogerop gaan volgende week de temperaturen omhoog. De nachten pakken wel flink koud uit met algemene vorst. Met de laag staande zon en relatief lage dauwpunten kan de sneeuw het ondanks de onvermijdelijke dooi het nog wel even uithouden. Het is immers ook nog geen winter.

Het sneeuwt nog aan de noordkant van de Alpen. Lokaal valt in totaal 20 tot 50 cm sneeuw. Zeer lokaal nog wat meer. Vanuit het zuiden wordt het geleidelijk droger en breekt de zon door.
Bron: Wetteronline.
sneeuw
Een lagedrukgebied trekt vandaag over de Alpen naar het noordoosten. Vooral aan de noordkant valt eerst nog sneeuw tot in de dalen. Wel loopt de sneeuwvalgrens vanmiddag wat op. In de (laagste) dalen gaat de neerslag over in natte sneeuw en regen.
Een uitloper van het Azorenhoog gaat vanaf morgen (vrijdag) het weer gunstig beïnvloeden in de Alpen. Het hogedrukgebied wordt hardnekkig en blijft voorlopig het weerbeeld bepalen. De temperaturen gaan door een zachte zuidelijke stroming wel in de lift. De sneeuw zal hierdoor onder de 2000 meter hoogte langzaam verdwijnen.

Eerst nog enkele zeer koude nachten

Met de aankomende weersverbetering en dus hogedruk boven de Alpenlanden, kan de atmosfeer in rustige heldere condities, flink afkoelen. Geholpen door een verse sneeuwlaag gaan de temperaturen in de nachtelijke uurtjes dan ook flink kelderen. En dan bedoel ik ook echt flink. In de (hogere) dalen kan het kwik dit weekend met gemak zakken naar -5 tot -10 graden. Daar waar verse sneeuw ligt, kan het zomaar zeer streng gaan vriezen. -15 tot -20 graden is niet uitgesloten. Dat is toch echt wel winters. Na het weekeinde gaat de kou er geleidelijk uit door het opwarmen van de bovenlucht. Toch blijft de temperatuur dan flinke dagelijkse gang vertonen en blijft vorst in de nacht en vroege ochtend mogelijk.

De komende nachten worden flink koud in de Alpen! Het gaat stevig vriezen.
Na het weekeinde gaat de temperatuur (op hoogte) verder omhoog. Het kwik komt dan op 1500 meter hoogte uit tussen +4 en +9 graden. Er kan in rustige condities een scherpe inversielaag optreden, zodat er lokaal grote verschillen in de temperatuur kunnen gaan voorkomen.

Tenslotte nog de ensembles

Vanaf morgen (vrijdag) overheerst hogedrukinvloed in de Alpen. Neerslag valt er dan ook niet of nauwelijks. Eerst is het nog koud, maar na het weekeinde gaat de temperatuur (flink) in de lift. De sneeuw gaat hierdoor onder de 2000 meter langzaam verdwijnen. Door de relatief lage dauwpunten kan de sneeuw in de lager gelegen gebieden in de schaduw het nog wel even uithouden. Hierdoor blijft de winterse sfeer nog wel even aanwezig!

Vanuit Helmond wens ik u een prettige dag.

Gastreporter of weerman?

Mocht je overigens ook eens willen bloggen over jouw reiservaringen in de Alpen of de Lage Landen of zelfs weerberichten willen schrijven voor het sterk groeiende platform van Alpenweerman neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl

(Visited 179 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Alpen: winterinval met sneeuw tot in de dalen, zoals in Innsbruck”

 • Remco Graas
  4 november 2021 at 13:14

  BAM, laten we hopen dat het een Jumpstart in de winter is 😉

 • Johann
  4 november 2021 at 13:45

  Mooi bericht Arjan en dito plaatjes. Net een heerlijke winterwandeling gemaakt hier in Rosswald. Overigens was het niet onverwacht dat de sneeuwvalgrens zo laag zou uitpakken. Neerslagafkoeling wordt door de weermodellen meestal niet of nauwelijks “meegenomen” en dan kan dat zomaar een paar honderd meter lager uitpakken 😉

 • Erwin van Erp
  4 november 2021 at 22:22

  Lekker bericht om te lezen hoor en mooie plaatjes!

  Als we kijken naar de laatste gfs uitdraai dan zien we dat het tot ongeveer halverwege de maand de temperaturen op lopen met behoorlijk wat zon en weinig neerslagsignalen,
  Vanaf halverwege de maand zien we dan opnieuw de kansen op storingen toenemen. In periode 15-20 november dus weer nieuwe sneeuwkansen en dalende temperaturen.
  De GFS 12uur OPER van vandaag zit vanaf halverwege november erg hoog in ensemble en lijkt dus niet representief gelukkig. Afwachten maar vanaf halverwege de maand dus nieuwe sneeuwkansen en komende tijd veel zon!

 • Erwin van Erp
  8 november 2021 at 23:14

  Update:

  Vandaag goede winterse ontwikkelingen op de kaarten zichtbaar! Richting 3e decade november gaan de temperaturen in de Alpen mogelijk flink omlaag. De vorstgrens zien we vooral vanaf de 18e fors zakken met daarnaast behoorlijk wat sneeuwsignalen. Betekent dus dat bijvoorbeeld voor de seizoensopeningsen van Montafon en Solden ook de sneeuwkanonnen hun werk kunnen gaan doen naast een nieuwe portie natuursneeuw die vanaf eind 2e decade steeds waarschijnlijker wordt. Mooie ontwikkelingen dus vanavond! Ver weg nog uiteraard maar meteofictie ziet er interessant en hoopvol uit vanavond!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Wintersportboeken

Boeken over wintersport

Of je nu nog aan je eerste afdaling moet beginnen of al een doorgewinterde liefhebber van skiën bent? Ook jij vindt hier vast het juiste boek over wintersport. Zorg dus dat je tijdens een wintersport volop van de sneeuw geniet dankzij een goede voorbereiding en inspiratie. Zo zijn er boeken over de juiste technieken en trainingen en de beste je ski-uitrusting. Bestel hier