Advertentie

Klik hier voor meer informatie voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Algemeen: een actief koufront is gisteravond en vannacht de Alpen overgetrokken waarbij maritiem polaire lucht tot over de Middellandse Zee is uitgestroomd en waarbij zich boven de Golf van Genua een apart laag heeft gevormd. Dinsdag neemt de invloed van het wegtrekkende Genualaag weer af en evolueren we naar een paar dagen met rustig en vooral in de bergen weer zachter hogedruk weer.

Volgend weekend winter intermezzo nr 3 ?

Geheel volgens verwachting hadden we gisteren in eerste instantie te maken met een warmtefront sector. Met een krachtige zuidwestelijke hoogtestroming liep het kwik overdag flink op en daarmee ook de sneeuwvalgrens. Tevens kregen we  met pre-frontale föhn te maken die het kwik in de inner-alpine dalen en Alpennoordkant nog een verder thermisch ruggensteuntje gaf. Lokaal werd het met föhn zelfs 15+ graden en steeg de sneeuwvalgrens tot 2000 meter of zelfs nog wat hoger.

Föhnige condities gistermiddag in Wallis Zermatt Matterhorn

In de loop van de (na)middag en avond volgde van het noordwesten uit een actief koufront en met stormachtige wind en oplevende neerslag werd het onstuimig en ging de temperatuur in alle hoogtes rapide naar beneden. Ook in Lech Zürs am Alberg ging het tijdens de passage van het koufront even heftig te keer met blizzard conditions!

Ook hier in Oberwallis was de Wetterumschwung markant en binnen een uurtje daalde het kwik in de vroege avond van 8 naar 0 graden en ging de neerslag in natte sneeuw en niet veel later droge sneeuw over. Opvallend ook de zeer hoge windsnelheden tijdens passage van het koufront in de Aletsch Arena – Bettmeralp waar windstoten van 148 km/h werden geregistreerd!!

Hogerop in de Alpen viel de neerslag in vaste vorm. Foto Val Thorens gisteravond

In de loop van de avond en nacht stroomde de koude lucht over de Golf van Genua uit en vormde zicht daar een apart laagje dat vandaag met zijn kern richting Toscane trekt. In de Alpen krijgen we tijdelijk te maken met een Gegenstromlage en vooral in de Nordstau van de centrale Alpenhoofdkam valt neerslag.

Met het instromen van nog wat kouder de lucht sneeuwt het daarbij tot een hoogte van 600 a 400 meter en deels ook nog lager en moet in het gehele Alpengebied rekening worden gehouden met overlast door sneeuw en bevriezing.

Radarbeel 08h10. Via WetterOnline.de

Met het langzaam naar het oosten wegtrekken van het Genualaag naar midden Italië neemt de neerslag intensiteit en Nordstau in de loop van de dag af en krijgt ook een meer buiig karakter. Met een harde tot stormachtige noord tot noordoostelijke wind en 1 tot 5 graden en tot -8 graden op 2000 meter is het met name voor het gevoel zeer koud.

Winters Reit im Winkl (Beierse Alpen)
Winters Davos vanmorgen vroeg. Foto G Flury via SRF Meteo @srfmeteo
Sneeuw in Eben Pongau Salzburgerland. Via op Wintersport‏ @opwintersportnl
Zürs am Arlberg, centimeter of 40 vanmorgen . Via Alpinwetter | kachelmannwetter.com‏ @Alpinwetter
Een vers pak witter poeder ook in Valmeinier‏ @Valmeinier
Tot een meter sneeuw viel er in Tignes via @TignesOfficiel

Dinsdag gaat het koud maar overwegend droog verder, laatste sneeuwbuien vallen nog aan de Alpennoordkant en krijgen we weer te maken met Hochnebel en mist.  Er staat een koude noordoostelijke stroming en waarbij zon en  wolken(velden) elkaar afwisseln, naar het zuiden toe is het met de noordelijk stroming ook zonnig. De krachtige noordoostelijke stroming (Zwitserland Bise) maakt het voor het gevoel ook dinsdag erg koud. Sneeuwalgrens ook dan tot in de lagere delen en dalen, vorstgrens op circa 700 tot 400 meter en in de nacht en ochtend tot aan de grond. Ietwat minder koud wordt het in de loop van de dagen in de hogere delen alwaar zich op nadering van een hoog al wat minder koude lucht kan profileren.

Dinsdag en woensdag beloven met stijgende luchtdruk flink koud maar meest weer droog te gaan verlopen. Toenemend kans op Hochnebel en mist

Na een koude nacht met lichte tot matige en in de hoger gelegen sneeuw bedekte dalen ook strenge vorst staat het weerbeeld overdag in het teken van hogedruk. Met de koude en in de onderste luchtlagen ook vochtige lucht staat dit garant voor mist en Hochnebel met een bovengrens van 800 tot 1600 meter.

Onder inversie in de koude luchtlaag is het kil dan wel koud, daarboven schijnt de zon en is het relatief zacht. Donderdag en vrijdag staan eveneens in het teken van rustig hogedruk weer. Omdat de hoogte-as ten oosten van de Alpen door zal schuiven komt er een einde aan de koude noordoostelijke hoogtestroming en gaat het met een zuid tot zuidwestelijke stroming vooral in de bergen verder verzachten.

Donderdag ligt het hoog met zijn zwaartepunt oostelijk van de Alpen en komt er een einden aan de koude oostelijke stroming. Vooral in de bergen gaat het eens tuk verzachten

Verder ook dan weer de tweedeling met hoogte oftewel onder het motto van “unter grau, oben blau”. Boven de Hochnebel kunnen we genieten van de zon en vrij aangename temperaturen.

Weekend weer koudere en nieuwe sneeuw
De vraag is of we dit in het weekend ook weer kunnen gaan doen. Voor de 3 e op rij lijkt ook het 3-e november weekend in het teken te staan van een volgende winters intermezzo vanuit het noorden. Opvallend ook nu weer het beetje “copy-paste” karakter. Wederom gaat zaterdag aan de oostflank van het Atlantische hoog (kern) wat zich opbouwt richting IJsland / Groenland maritiem polaire lucht tot over de Alpen en Middellandse Zee uitstromen.

ECMWF voor zondag 00h00 met de volgende kou uitbraak vanuit het noorden (meridionaal stromingspatroon)

De voorste begrenzing (koufront) zal met regen en sneeuw zaterdag de Alpen binnentrekken wanneer zich vervolgens boven noord Italië wederom een laag gaat vormen. De dagen daarna en waarschijnlijk de gehele week gaan winters verlopen met vooral de eerste dagen sneeuw(buien), met het vorderen van de week neemt de hogedruk dan weer toe maar met de kern ten westen van de Alpen blijft het ook dan koud!

ECMWF ensembles (EC12) prikpunt centrale noordelijke Alpen. Vanaf het weken gaat het weer duidelijk onderkoeld (winters) verder

Het GFS is overigens nog niet zo overtuigd van deze winterse ontwikkelingen, het model komt dagelijks met wat andere (dan weer koudere, dan weer zachtere) oplossing en is duidelijk nog aan het twijfelen. We geven dus dan ook maar de voorkeur aan de koudere oplossing zoals ons die het ECMWF de laatste dagen voor schotelt!

Sneeuw dichter bij “huis”
Niet alleen in de Alpen is de winter ingevallen, ook in de Duitse Middelgebergtes en hoger gelegen gebieden als ook in de Ardennen is gisteren met het koufront de eerste sneeuw gevallen. Hieronder een impressie vanuit die gebieden;

Sneeuw in het Sauerland #Winterberg. Foto ingestuurde door Marina Vona
Winterwonderland Winterberg en genieten van een mooie winter wandeling”. Foto Marina Vona
Ardennen 12-11
Ardennen 12-11

Tot zover voor dit moment vanuit een winters Oberwallis (lichte sneeuwval in Termen en -1 °C. Volgende update(s) en meer foto’s in de loop van de dag en -of via FB en Twitter, ik zou zeggen blijf volgen! Ciao

Meer weten over de Staugebieden ?- kijk dan eens – HIER

Webcams- meer beelden uit

de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

(Visited 1.166 times, 1 visits today)
Advertentie

4 Reactie op “Alpen – Wintereinbruch met sneeuw en storm”

 • remco.graas@blackdiamond.eu
  13 november 2017 at 11:21

  Hoi Johann,
  Ik lees je berichten van tijd tot tijd, en met plezier! Veel passie en veel Details. Het geeft ook Meer inzicht in hoe de Systemen hier werken, die zijn toch wel anders dan in Nederland (woon zelf in Innsbruck). Blijf zo doorgaan! En laten we hopen dat deze wintertrend zich de komende tijd verder doorzet! Groetjes vanuit Innsbruck, Remco

 • Johann
  13 november 2017 at 11:26

  @Remco – Thx voor de pos. feed-back. We gaan er een mooie winter van maken! lG aus dem Oberwallis

 • frank
  13 november 2017 at 22:24

  Doen jullie ook aan een winterverwachting voor Nederland?, zo ja wanneer komt die ongeveer?.

 • Johann
  14 november 2017 at 10:40

  @Frank Onze winterverwachting heeft mn betrekking op west Europa. Natuurlijk focussen we ons meer op de Alpen maar kan ook voor Nederland gebruikt worden. Een winterverwachting (seizoen verwachting) per land afgeven is niet echt zinvol en we moeten het dus echt grootschaliger bekijken. Pakken we nog een de laatste prognoses erbij dan is de verwachting dat de winter aan de zachte en wrs ook aan de natte kant zal gaan verlopen, dit geldt mn voor de tweede helft van de winter!

Comments are closed.

 

Advertentie

Innsbruck

Ontdek de regio Innsbruck

De regio Innsbruck biedt maar liefst vijf verschillende bergmassieven. Van vlakkere, ontspannen trajecten op het Mieminger Plateau tot en met hoogalpiene paden en ongenaakbare rotsen in het Sellraintal is alles vertegenwoordigd. De wandelgebieden zijn weliswaar verschillend, de alpiene ervaringen zorgen echter altijd voor grote indrukken. Lees meer

Advertentie

Stubai

Een fantastische wandelvakantie in Stubai

Het Stubaital is een waar paradijs voor een fantastische wandelvakantie in Oostenrijk. Er loopt een bijna grenzeloos netwerk van wandelpaden door het Stubaital en de Stubaier Alpen die een onvergetelijke natuurervaring bieden, ongeacht conditie, uithoudingsvermogen of ervaring. Lees meer

Advertentie

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer