Alpen – Wintereinbruch, sneeuw en kou staan voor de deur

Algemeen: Na een warme en zonnige donderdag gaat het richting het weekend verder afkoelen door een binnentrekkend koufront. Hierbij gaat de temperatuur flink onderuit en gaat er sneeuw vallen. Na het weekend gaat het ook winters verder.

Gisteren was het prachtig weer om er op uit te trekken in de bergen. Wel was het veel te warm voor de tijd van het jaar. De temperatuur kwam op veel plaatsen dik in de dubbele cijfers. In de dalen was het iets koeler doordat de kou hier wat meer bleef hangen.Typisch voor een hoge druk situatie. Ondanks de hoge temperaturen hebben een aantal niet gletsjer skigebieden inmiddels hun deuren geopend. Door de vele sneeuw die is gevallen in november was dit geen enkel probleem. Zo is Zauchensee met het seizoen begonnen en gisteren heeft Ischgl ook z’n deuren geopend. Komend weekend gaan er meerdere skigebieden open, eerder dan verwacht.

Prachtig weer vanochtend bij de Hochkönig in het Salzburgerland in Oostenrijk
Mooie zonsondergang in het Vanoise gebied
Het belooft weer een prachtige skidag te worden op de gletsjer van Kaprun

Vandaag begint de dag meest droog met nog steeds die zuidwestelijke aanvoerrichting. Hierbij wordt er net als de afgelopen dagen nog zachte lucht aangevoerd. De wind gaat wel langzaam steeds meer in kracht toenemen en met name in de noordelijke Alpen is de wind stormachtig vandaag met gemiddelde windsnelheden van 40 tot 70 km/h in de bergen. Afgezien van wat hoge bewolking is het vooral zonnig vandaag in de oostelijke Alpen. In de westelijke Alpen is de eerste bewolking inmiddels al gearriveerd. op nadering van het koufront. Vooral in de westelijke Alpen is het vandaag al wat minder weer door deze bewolking. Er kan hier en daar al wat regen of sneeuw vallen in de westelijke gebieden. De nulgraden grens ligt vandaag tussen de 2500 en 3000 m.

Het radarbeeld van vanochtend rond 9 uur

Op zaterdag trekt dan het koufront vanuit het noordwesten echt de Alpen binnen en gaat het weer overal flink verslechteren. Hierbij gaat de temperatuur flink onderuit, is er slecht zicht en gaat het sneeuwen. Het eerste krijgen de westelijke en de zuidelijke Alpen hiermee te maken. De oostelijke Alpen houden het in eerste instantie nog droog met wat zonneschijn. Later op de dag krijgen ze in het oosten ook te maken met het koufront. In de loop van de middag kan het in het westen alweer wat op gaan klaren.

Vanuit het noordwesten trekt het koufront de Alpen binnen waarbij er koude en vochtige lucht wordt aangezogen vanaf de noordpool

Op zondag is het weer wat beter dan op zaterdag. Het is echter wel flink afgekoeld en het voelt ook koud aan met een gure noordenwind. De nulgradengrens ligt daarbij tot in het Alpen laagland. De zon laat z’n gezicht wel zien overdag en dan met name in de westelijke en zuidelijke Alpen. In de zuid Alpen profiteren ze van een nordföhn. In de noordelijke Alpen kunnen nog wat sneeuwbuien vallen.

Prachtig winters plaatje vanochtend bij de Grossglockner en de Pasterze gletsjer in Oostenrijk

De dagen daarna blijft het winters koud. Op woensdag trekt er dan een nieuw koufront over de Alpen heen die wederom voor nieuwe sneewval gaat zorgen. De temperatuur gaat dan wederom onderuit en het zal het meest sneeuwen tot in de lagere delen van de Alpen. Wel moeten we even in de gaten houden waar de lagedrukgebiedjes komen te liggen. Wellicht dat de sneeuwvalgrens tijdelijk even iets omhoog gaat door instromende lucht vanuit het zuiden. Dit wordt veroorzaakt door een genualaag wat zich ontwikkelt, waardoor er met name in de zuidoostelijke Alpen zeer grote hoeveelheden sneeuw naar beneden kunnen komen.

Op woensdag trekt er wederom een koufront de Alpen binnen vanuit het noordwesten. Hierbij ontstaat er ook een Genualaag. Hier kan er door opglijdingsprocessen veel sneeuw gaan vallen in de zuidoostelijke Alpen

Uiteindelijk gaat de temperatuur overal weer naar beneden en gaat het gewoon winters verder. Er blijft een aanvoer van koude lucht vanuit het noorden. Dit wordt vooral mogelijk gemaakt door een geblokkeerd stromingspatroon op de Atlantische oceaan.  Door de koude lage drukgebiedjes in de buurt van de Alpen kunnen er periodiek sneeuwbuitjes blijven vallen tot in de lagere delen van de Alpen.

De hoge druk blokkade op de Atlantische oceaan is goed te zien. Hierdoor kan het aftappen van koude lucht vanuit het noorden gewoon doorgaan

We mogen ons gaan opmaken voor een winterse weerfase die voorlopig nog niet afgelopen is. Er valt regelmatig sneeuw en de condities zullen in het hele Alpen gebied alleen maar beter worden. De hoeveelheden verse sneeuw die worden verwacht zijn ook niet mis. vrijwel overal kan men rekenen op zo’n 20 tot 50 cm verse sneeuw t/m komende woensdag. In de zuidoostelijke Alpen is dit een beetje meer zoals je kunt zien, tot  wel 150 cm verse sneeuw!

De totale hoeveelheid verwachte sneeuw t/m komende woensdag

Al met al super weerkaarten tot en met het begin van de echte winter in december. Wie weet wat de winter ons nog allemaal gaat brengen!
Fijne vrijdag allemaal! Morgen verzorgt Roy het weerpraatje en overmorgen is het dan weer de beurt aan Johann voor het ochtend weerbericht.

Abonneer
Abonneren op
guest

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties