Algemeen: de zwakke hogeduk invloed boven de Alpen neemt verder af en een eerste zwak koufront gaat de weg vrij maken voor meer deels actiever storingen die van het noordwesten uit periodiek voor onbestendig en steeds kouder voorjaarsweer gaan zorgen. Vanaf dinsdag wordt het nog kouder, in de (noordelijke) Alpen “Wintereinbruch” met sneeuw tot in de dalen!

Graadje of 15 tot 25 kouder!  Tot meter sneeuw in de Nordstau

Het weerbeeld gaat veranderen en vooral naar al die thermische verwennerij evolueren we gaande weg naar een veel kouder en ook onbestendiger weertype. Enkel de zuidwestelijke en zuidelijke Alpen profiteren van wat beter condities door de invloed van wat meer hogedruk en in het zuiden de Nordföhn.

Depressie Otto en een koufront gaan vanaf vandaag een koudere en onbestendiger weerfase inleiden.
De voorjaars bloeiers zullen de komende dagen aan de noordkant het veld moeten ruimen voor een dik pak sneeuw! Foto Interlaken‏ @myinterlaken
En ook bij Hans en Odette ter Braak in het Kleinwalsertal wordt het vanaf zondag compleet winters! @Hansterbraak

Vandaag is het vooral in de ochtend nog redelijk weer, de bewolking overheerst en de zon vinden we vooral terug naar het westen en zuiden. In de loop van de middag en avond dan meer bewolking gevolgd door eerste neerslag. De sneeuwvalgrens ligt met 2200 tot 1800 meter nog vrij hoog maar gaat achter het koufront tot morgen geleidelijk dalen naar 1600 tot 1000 meter. De wind is zwak tot matig uit westelijke richtingen.

Radarbeeld 09h10. Bron WetterOnline.de

De Wetterumstellung heeft te maken met de opbouw van een Atlantisch hoog in noordelijke richting  (IJsland) en begin volgende week richting het noordoosten en oosten. Tegelijkertijd worden depressie gedwongen om hun vertier te zoeken in zuidoost Europa en de de Adriatische Zee.  Tussen de hogedruk en lagedruk komt na vandaag de weg vrij voor steeds koudere lucht waarmee periodiek en begin volgende week ook actievere storingen voor (zeer) onbestendig weer gaan zorgen.

ECMWF voor woensdag 19 april, de voorste begrenzing van de veel koudere arctische lucht is tot over de Alpen uitgestroomd!

De meest koude lucht wordt in de periode woensdag en donderdag en in het oosten vrijdag  boven de Alpen verwacht. Op het 1500 hPa vlak (pak hem bet 1500 meter hoogte) vriest het dan 8 tot 12 graden! Ter vergelijking, de afgelopen dagen met het zacht weer 8 tot 12 graden, een verschil van maar liefst 16 tot 24 graden!!

GFS T850hPa donderdag 20 april, – 8 tot -12 graden!

Dat betekent natuurlijk ook dat de vorstgrens en sneeuwvalgrens de komende dagen een dalende trend gaan laten zien en vanaf dinsdag /woensdag sneeuwt het dan gewoon tot in de lagere delen en dalen (800 tot 400 meter). Met een aanhoudende noord tot noordoostelijk stroming gaat er vooral in de Nordstau gebieden aanzienlijke neerslag (sneeuw) hoeveelheden vallen. Bij dit alles staat een harde en in de bergen af en toe ook stormachtige wind die het voor het gevoel nog een heel stuk kouder gaan maken en de sneeuw sterk zullen gaan verplaatsen (lawinegevaar!)

“Poederalarm”
Uitgaande van het ECMWF moet men in de Nordstau van de Alpenhoofdkam rekening houden met 30 tot 100mm aan neerslag. In de bergen zijn dan Neuschnee hoeveelheden van 30 tot 100cm en hogerop nog meer zonder meer mogelijk! Vakantie en wintersport -gangers van en naar als ook in de Alpen dienen dus rekening te houden met diep winterse toestanden met alle ongemakken van dien!

Bergfex model cumulatief neerslag (sneeuw) tot zaterdagochtend
zwaartepunt noordelijke Alpenhoofdkam (Nordstau)

Vanaf vrijdag zien we dat de sturende drukgebieden zich wat gaan verplaatsen in oostelijke richting en komt er van west naar oost een einde aan de zeer koude noordoostelijke hoogtestroming. De temperaturen gaan in alle hoogtes weer in de lift en ook de zon komt er weer aan te passen.

Tot zover voor deze zaterdag, fijne dag en meer weer morgen met de kritische analyse van Alpenweerman Lander. Ciao vanuit een deels bewolkt Termen in Oberwallis.

Lawinegevaar 

Deels geldt een code geel (2), matig. De komende dagen stijgend voor de noordelijke Alpen(hoofdkam)

Lawine informatie Europa / Land. Klik op land -gewenste bestemming

Webcams- meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER

Join Alpenweerman community:

JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.

Zie ook onze nieuwe Alpenweerman PROMO  (via YouTube)


                                                                                                                                       Winter or summer  –  be prepared –

(Visited 428 times, 1 visits today)

 

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Ortovox

Ortovox: duurzame veiligheid in de bergen

Ortovox produceert volledig klimaatneutraal de allerbeste buitensportkleding en bijbehorende accessoires, ook voor wintersport. Wat in 1980 begon met een revolutionaire lawinepieper heeft dit jaar geleid tot ontwikkeling van een hightech airbagsysteem. Dat natuurlijk naast de kleding en gear die comfortabel, stijlvol zijn en altijd gericht op veiligheid.


Wil je meer weten over Ortovox, bijvoorbeeld over de klimaatneutrale collectie, de Safety Academy met lawinetrainingen of natuurlijk de kleding, klik dan hieronder. In Nederland koop je Ortovox bij TwinSeasons. Lees meer

BBI Travel

Voordelige rondreizen door Noorwegen

BBI Travel biedt rondreizen door Noorwegen aan, waarbij je kunt kiezen uit routes door diverse regio’s. Alle rondreizen hebben gemeen dat de fraaist te rijden trajecten en de meest interessante bezienswaardigheden onderdeel zijn van de reis.
De bergpensions, fjordenpensions en gemoedelijke hotels liggen in een prachtige omgeving met ongerept natuurschoon of in levendige plaatsen. Bekijk hier het scherpe aanbod van BBI Travel. Lees meer